Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Opetusministeriön liikuntajohtajan matka Palloliiton kanssa saa kritiikkiä

Palloliitto järjesti suomalaisille urheiluvaikuttajille jalkapallomatkan Mestarien liigan finaaliin

Urheilu
 
Leif Rosas/redstar
Palloliiton Pertti Alaja ja Harri Syväsalmi saapuivat yhdessä Berliinistä Helsinki-Vantaan lentoasemalle sunnuntaina iltapäivällä.
Palloliiton Pertti Alaja ja Harri Syväsalmi saapuivat yhdessä Berliinistä Helsinki-Vantaan lentoasemalle sunnuntaina iltapäivällä. Kuva: Leif Rosas/redstar

Opetusministeriön liikunnan vastuualueen johtaja Harri Syväsalmi oli viime viikonloppuna Palloliiton matkassa seuraamassa Mestarien liigan finaalia Berliinissä. Syväsalmi kertoi maksaneensa matkansa itse.

Turun yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professorin Pekka Viljasen mukaan Syväsalmen olisi pitänyt varovaisuusperiaatteen takia pidättäytyä matkaseurasta ja Palloliiton tarjoamasta kestityksestä.

"Hirmu ikävältä näyttää. Ei hyvältä näytä, vaikka kuinka ollaan lomamatkalla Palloliiton edustajien kanssa. Heidän asioitaan hän saattaa joutua virassaan käsittelemään", Viljanen sanoo.

Palloliiton matka oli reilun 20 hengen sidosryhmämatka, jolla oli Palloliiton johdon lisäksi mukana raskaan sarjan urheiluvaikuttajia, kuten jääkiekkoliiton puheenjohtaja Kalervo Kummola, liikuntajärjestö Valon entinen toimitusjohtaja Mika Sulin ja Syväsalmi.

Matka oli Palloliiton järjestämä, mutta osa matkalaisista maksoi Palloliiton mukaan itse matkansa.

Syväsalmi sanoo olleensa matkalla loma-aikana ja omalla kustannuksellaan.

"En ole ollut virkamatkalla, vaan olen ollut työhöni liittyvällä matkalla, jonka olen maksanut", Syväsalmi kertoi Helsingin Sanomille.

Syväsalmen mukaan hän käytti matkaan lomapäivän, joka oli myönnetty perjantaille.

"Siellä oli hyvää seuraa, hieno ottelu ja hyvä ohjelma. Oli Jari Litmasen analyysia, ja Palloliiton katsaus ennen ottelua", Syväsalmi sanoi.

Syväsalmen mukaan Palloliitto kutsui hänet matkalle.

Palloliitto tarjosi matkalla pari ateriaa.

"Perjantai-illan iltapala, joka koostui bratwurstista, hapankaalista ja perunamuusista oli Palloliiton maksama. Olisin kyllä voinut maksaa sen, jos lasku olisi tullut. Kaksi ruokailua oli Palloliiton tarjoamia", Syväsalmi luetteli.

Syväsalmi ei halunnut näyttää matkaan liittyviä kuittejaan HS:lle.

"Olen etukäteen kysynyt, mitä maksavat hotelli ja lennot. Sen mukainen oli lasku, jonka olen maksanut ennen matkaa. Se ei ollut ihan halpa matka", Syväsalmi sanoi.

Hyväksytäänkö opetusministeriössä yleensä, että virkamiehet matkustavat sidosryhmiensä järjestämille matkoille vapaa-ajallaan tai loma-aikanaan?

"Se ei ole ministeriön asia ollenkaan. Eihän ministeriö määrittele, missä virkamiehet matkustavat omalla rahallaan", Syväsalmi sanoi.

Syväsalmi on opetusministeriön liikunnan vastuualueen johtaja. Hänelle kuuluvat kaikki liikunta-asiat. Syväsalmi ei ole suoranainen esittelijä avustusasioissa. Liikuntajärjestön avustusasioissa esittelijät käyvät asiat läpi ensin Syväsalmen kanssa, ja sitten opetusministeriön ylijohtajan Esko Rannon kanssa, minkä jälkeen asia menee ministerille. Syväsalmella on Rannon mukaan neuvoa antava rooli avustusten myöntämisessä.

Rannon mukaan Syväsalmen matkasta on puhuttu palaverissa.

Hyväksytäänkö ministeriössä yleisesti, että virkamiehet matkustavat sidosryhmien järjestämille matkoille vapaa-aikanaan?

"Sitä nyt en muista, että olisimme puhuneet, että tämä on Palloliiton järjestämä matka. Kyllähän tietysti parempi olisi, että tällaiset matkat tehtäisiin omina reissuinaan. Jokaista matkaa pitää arvioida tilanteen mukaan. Varmaan hyvä olisi, että pyrkisi pitämään riittävää etäisyyttä näihin meidän avustettaviin tahoihin. Oleellista on, että avustettavan kustannuksella ei mennä mihinkään", Ranto sanoi.

Aiotteko pyytää häntä näyttämään kuitteja siitä, että hän on maksanut matkan omilla rahoillaan etukäteen?

"Ehkä se olisi hyvä asia. Hän on minulle vakuuttanut saaneensa laskun, jonka hän on maksanut", Ranto sanoi.

Miltä matka näyttää mielestäsi?

"Ehkä näin jälkikäteen arvioituna olisi ollut järkevää matkustaa jossain muussa porukassa kuin siinä Palloliiton porukassa", Ranto sanoi.

Palloliiton myynti- ja markkinointipäällikön Kalle Seiren mukaan Syväsalmi maksoi matkansa itse ja etukäteen.

Seire ei vielä osannut kertoa, mitä Berliinin-matka Palloliitolle maksoi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!