Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helenius itsevarmana lauantain otteluun

Georgialaiselle vastustajalle ei anneta mitään mahdollisuuksia

Urheilu
 
Johannes Tervo
Robert Helenius hioi iskujaan eilen keskiviikkona Vaasan Rewell Centerissä.
Robert Helenius hioi iskujaan eilen keskiviikkona Vaasan Rewell Centerissä. Kuva: Johannes Tervo

Ammattinyrkkeilijä Robert Heleniuksen isä Karl Helenius uskoo, ettei pojan lauantainen vastus Beka Lobjanidze kestä kehässä minuuttia kauempaa. Lobjanidze on aiemmin uhonnut tyrmäävänsä Heleniuksen jo ensimmäisessä erässä.

"Veikkaan, että Lobjanidze huomaa jo ensimmäisen minuutin aikana haukanneensa liian ison palan. 60 sekuntia ja se on siinä – näin uskon", isä-Helenius lataa.

Robert Heleniuskin on aiemmin puhunut kukistavansa Vaasan nyrkkeilyillan pääottelussa vastaan asettuvan Georgian ranking-kärjen Lobjanidzen minuutissa.

Maaliskuussa Helenius iski unkarilaisen Andras Csomorin kanveesiin 62 sekunnissa.

Lobjanidze on voittanut 13 ammattilaisottelustaan 11. Yhdeksän niistä on tullut tyrmäyksellä. Amatöörinä Lobjanidze voitti 200 ottelustaan 172, iski kuudesti Georgian mestariksi ja sijoittui parhaimmillaan EM-kisoissa viidenneksi.

Kaikki 20 ammattilaisotteluaan urallaan voittanut Helenius on luonnehtinut georgialaisvastustajaansa liikkuvaksi, kokeneeksi ja nopeakätiseksi ottelijaksi, muttei näe hänessä suurta vaaraa. Robert ja Karl Heleniuksen mukaan Lobjanidze on kuitenkin huomattavasti kovempi nyrkkeilijä kuin alun perin vastustajaksi kaavailtu Kenneth Odeke, joka sittemmin perui tulonsa Suomeen.

"Vaikka Lobjanidze on rankingeissa alempana, hän on nyrkkeilyllisesti Odekea 50 kertaa parempi", Karl Helenius vakuuttaa.

Heleniusta on vajaan vuoden ajan valmentanut vapaaottelutaustainen Johan Lindström. Lindström on isä-Heleniuksen mukaan vienyt Robertia fyysisesti ison askeleen eteenpäin. Helenius on paitsi kehittänyt liikkuvuuttaan ja räjähtävyyttään, myös nostanut voimatasojaan.

Robertin iskuvoiman kehityksestä kertovat lukemat, jotka hän on iskenyt brittiläisen professorin Kevin Franklinin kehittämään mittariin. Mittari kertoi vuoden alussa vasemman käden voimantuotoksi noin 78 000 yhdistelmäyksikköä, kun vielä vuosi sitten Helenius iski samaan mittariin 45 000 ja kolme vuotta sitten 48 000.

"Kyse on luotettavasta, yliopistolla kehitetystä mittarista. Jokainen voi arvioida noista lukemista, kuinka Robert on kehittynyt", Karl Helenius toteaa lyöntivoiman lisäyksestä

Karl Helenius kertoo neuvovansa poikaansa vielä nyrkkeilyteknisissä asioissa, "minkä osaa."

"Johan on kuitenkin päätoiminen valmentaja, ja minulla on kolme omaa valmennettavaa, joihin keskityn sataprosenttisesti", hän lisää.

Karl Heleniukselta ei edelleenkään heru sympatiaa saksalaiselle Sauerland-tallille, jonka kanssa hänen poikansa ajautui sopimuserimielisyyksiin sopimuksen kestosta ja palkasta. Isä moittii poikansa tavoin Sauerlandia massatuotantoon perustuvasta valmennuksesta.

"Sauerland ei ole uudistunut, vaan nojaa vanhaan itäsaksalaiseen systeemiin. Ulli Wegner valmentaa yhä seitsenkymppisenä. Siellä hakataan vaan nyrkkeilijöiltä kädet rikki", isä-Helenius ärähtää.

Karl Helenius myöntää, että Sauerland-ajoista jäi kuitenkin käteen myös hyvää.

"Robben siirto Sauerlandiin 2007 oli erinomainen liike. Hän pääsi Euroopan suurimpaan talliin. Valmentajan olisi vain pitänyt olla toinen."

Isä-Helenius jatkaa laajasti arvostetun ja menestyneen Wegnerin moukaroimista.

"Vaikka Wegner on valittu seitsemän kertaa Saksan vuoden valmentajaksi, hän saa kaikki urheilijat valmiina tuotteina. Hän on yrittänyt jalostaa urheilijoita, mutta rahalla saa ostettua huippunyrkkeilijöitä talliin. Sitä kautta saa mainetta, mutta minua se ei liikuta", Karl Helenius toteaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!