Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Teuvo Teräväinen hurmaa taidoillaan, laukauksellaan – ja myös kuivalla huumorilla

Suomalaislupaus otti nopeasti paikan Chicagossa ja pelaa nyt Stanley Cupin mestaruudesta

Urheilu
 
dave sandford getty images
Teuvo Teräväinen nauratti toimittajia Chicagon tiedotustilaisuudessa. Taustalla hymyilee joukkueen supertähtiin lukeutuva Patrick Kane
Teuvo Teräväinen nauratti toimittajia Chicagon tiedotustilaisuudessa. Taustalla hymyilee joukkueen supertähtiin lukeutuva Patrick Kane Kuva: dave sandford getty images

Mihin Teuvo Teräväinen, 20, ehtiikään, jos vauhti jatkuu?

Talvella hän pelasi Chicagon farmissa muiden lupausten joukossa. Nyt hän on yksi jääkiekkoliiga NHL:n Stanley Cup -finaalien seuratuimmista pelaajista.

Vain 20-vuotiaana hän on tehnyt kaksi maalia loppuotteluissa ja hurmannut ainakin chicagolaiset toimittajat huumorillaan, mutta myös pelitaidoillaan.

Ennen ensimmäistä Chicagossa pelattua loppuottelua Teräväinen istui Patrick Kanen ja Jonathan Toewsin kanssa saman pöydän takana.

Kippari Toews ja Kane ovat Blackhawksin isoja poikia. Molemmilla on kaksi Stanley Cupia voitettuna, Toewsilla sen lisäksi pari olympiakultaa. Kane on liigan paras taikuri kiekon kanssa.

Kysymyksiä tulvi lähinnä tälle kaksikolle, kunnes tuli yleinen kysymys Tampan pelaavasta maalivahdista. Kolmikolta haluttiin arviota nuoresta Andrei Vasilevskista.

"Joo, kai se on nyt minun vuoro, kun nuo kaverit ovat koko ajan äänessä", Teräväinen heitti ennen vastaustaan. Salista kuului hyväntahtoista hörähtelyä.

Ensimmäisen finaalimaalinsa jälkeen hän sanoi ajatelleensa vain, "että voi ei, joudun media eteen".

Ei pelkkä kuiva huumori riitä viemään pelaajaa Chicagon kaltaisen joukkueen ylivoimapeliin ja vakioketjuihin. Teräväisessä on jotain erityistä.

"Erittäin taitava, ja nyt hän tulee vähän ulos simpukasta", TSN:n kiekkotoimittaja Darren Dreger sanoi. Dreger kuuluu työssään NHL:n sisäpiiriin ja seuraa juuri niitä pelaajia, joihin kannattaa aikaansa uhrata.

"Teuvolla on myös hyvä laukaus. Pelin aikana kiekko tuntuu löytävän hänet", Dreger sanoi.

Teräväinen pelaa Chicagon kolmosketjussa Patrick Sharpin ja Antoine Vermetten kanssa. Lähtökohtaisesti Teräväinen on keskushyökkääjä, mutta Chicago ajaa häntä sisään laidan kautta, kuten Minnesota aikoinaan Mikael Granlundia tai TPS Saku Koivua.

Kane ja Teräväinen ovat suunnilleen samankokoisia, noin 180-senttisiä. Eli siis pieniä NHL:ään. Vai kuinka?

"Koko ei ole se juttu, kun osaa luistella ja on hyvä "hockey sense" [kiekkoilijan vaistot]", Dreger sanoi.

Tuleeko Teräväisestä vielä NHL:ssä jonkin joukkueen ykköskeskushyökkääjä?

"Hyvä kysymys. En osaa vielä sanoa", Dreger sanoi ja jatkoi: "Voi olla, että hän ottaa ensi kaudella kakkosketjusta Brad Richardsin paikan, jos seura ei tee jatkosopimusta hänen kanssaan."

Chicagossa asuva Tracey Myers seuraa toimittajana Teräväistä melkein päivittäin. Myers näkee selvän muutoksen nuoressa suomalaisessa.

"Kun hän tuli Pohjois-Amerikkaan, oli totuttava erilaiseen kaukaloon, elämäntyyliin, kieleen ja koko ajan tuli paljon uutta. Nyt hän osaa kieltä ja heittää jopa vitsejä", Myers sanoi.

Myöskään Myers ei osaa sanoa, riittävätkö Teräväisen taidot ykkösketjun keskelle.

"Miksei, ykkös- tai kakkosketjuun. Yleensä kärkisentterit ovat erittäin isoja ja vahvoja kuin härät", Myers sanoi.

Kaukalossa Teräväinen tuntuu paljon kypsemmältä kuin hänen ikänsä osoittaa. Ylivoimalla hän osaa ja uskaltaa pitää kiekkoa, odottaa syöttöpaikkoja ja hakea oivaltavia ratkaisuja.

Taitavana pelaajana hän rakentelee maalipaikkoja ja hyökkäystilanteita pienillä harhautuksillaan. Puolustuksessa hän riistää hyvin kiekkoja, eikä silloin ole ainakaan haittaa nopeista käsistä.

Missä Teräväinen on mennyt eniten eteenpäin?

Annetaan pelaajan vastata.

"Oikeastaan joka asiassa. Koetan pelata monipuolisesti. Välillä, kun saan aikaa, yritän tehdä omia juttuja. Siellä ei kyllä ole hirveästi aikaa, ja pienikin aika pitää käyttää hyväksi."

Dreger ja Myers näkivät Teräväisen itseluottamuksen kasvaneen onnistumisten myötä.

"Totta kai tulee itseluottamusta, kun syntyy maaleja ja saa pisteitä näinkin kovissa peleissä", Teräväinen sanoi.

Heikki Miettinen HS
Chicago

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!