Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tänään alkavan Copa Americán tähtiloisto häikäisee: Mutta yksi on poissa

Chilessä pelattava turnaus kokoaa suuren joukon jalkapallomaailman valovoimaisimpia tähtiä

Urheilu
 
Reuters
Sergio Agüero pukkasi maanantaina palloa Argentiinan harjoituksissa La Serenassa Chilessä.
Sergio Agüero pukkasi maanantaina palloa Argentiinan harjoituksissa La Serenassa Chilessä. Kuva: Reuters

Onpahan tähtiloistoa. Lionel Messi, Neymar, James Rodríguez, Edinson Cavani, Alexis Sánchez ja Sergio Agüero ovat vain lyhyt lista suurnimistä, jotka nähdään Etelä-Amerikan mestaruusturnauksessa Copa Américassa.

Suomen aikaa torstain ja perjantain välisenä yönä Chilessä alkavan Copa Américan suurimmat voittajasuosikit ovat perinteiset jalkapallomahdit Argentiina ja Brasilia.

Kaksikolla on erittäin kovia haastajia. Etenkin Chile, Kolumbia ja hallitseva mestari Uruguay ovat joukkueita, jotka ovat jalkapallomaailman kermaa.

Argentiinalla ja Brasilialla on myös traumoja. Brasiliassa toivutaan edelleen viime kesän MM-kotiturnauksen 1–7-tappiosta Saksalle. Se oli yksi Brasilian jalkapallohistorian suurimmista romahduksista.

Brasilia on kuitenkin saanut rivinsä kuntoon ja lähtee itsevarmana Copa Américaan. Samaa voi sanoa Argentiinasta, joka on ennakkoon Chilen turnauksen suurin voittajasuosikki.

Niin se on toki ollut monissa aiemmissakin turnauksissa, ja se on joutunut pettymään peräti 22 vuoden ajan.

Argentiinan edellinen Copa Américan ykköstila on vuodelta 1993. Edellisestä maailmanmestaruudesta on vielä pidempi aika, sillä Argentiina ei ole voittanut MM-kultaa vuoden 1986 jälkeen.

Kuiva kausi on ollut jalkapallohullulle maalle pitkä ja raskas.

Kun Brasilia koki kotikisojen trauman viime vuonna MM-turnauksessa, Argentiinan kotikatastrofi nähtiin neljä vuotta sitten. Argentiina järjesti tuolloin Copa Américan ja hävisi puolivälierissä rangaistuspotkukilpailussa Uruguaylle. Putoaminen oli dramaattinen, sillä ainoastaan Carlos Tévez epäonnistui rangaistuspotkussaan.

Téveziä ei nähty Uruguay-ottelun jälkeen vuosiin maajoukkueessa, mutta nyt hän on jälleen mukana.

Argentiinan runko on melko sama kuin viime kesän MM-turnauksessa, jossa se ylsi toiseksi. Valmentaja on kuitenkin vaihtunut Alejandro Sabellasta Gerardo "Tata" Martinoon.

Fakta

Copa América

 Etelä-Amerikan mestaruusturnaus. Vuodesta 1993 lähtien mukaan on kutsuttu yksittäisiä joukkueita myös muista maanosaliitoista. Turnaus tunnettiin vuoteen 1967 saakka nimellä Etelä-Amerikan maajoukkueiden mestaruusturnaus.

 Tämän vuoden turnaus on Chilessä 11.6.–4.7. Mukana ovat Argentiina, Bolivia, Brasilia, Chile, Ecuador, Kolumbia, Paraguay, Peru, Uruguay, Venezuela, Meksiko ja Jamaika.

 Turnaus pelattiin ensimmäisen kerran vuonna 1916. Eniten ykköstiloja on Uruguaylla (15).

Sabellan Argentiina pelasi MM-kisoissa erittäin kurinalaisesti, puolusti tiiviisti ja teki melko vähän maaleja. Martinon Argentiina todennäköisesti prässää ylempää kuin Sabellan.

Argentiinan hyökkäys pursuaa tähtiä, ja Martinolla riittää vaihtoehtoja. Hän luultavasti peluuttaa joukkuettaan 4–3–3-ryhmityksellä tai yhdellä selkeällä kärjellä. Vaikka Argentiinalla on nimimiehiä jonoksi asti, yksi on ennakkohehkutuksissa yli muiden.

Hän on tietenkin Lionel Messi, joka on ollut tänä vuonna huikeassa vedossa. Messi juhli Barcelonan paidassa jo Espanjan liigan ja cupin sekä Mestarien liigan voittoja.

"Hän tekee tällä hetkellä asioita, joita en ole nähnyt hänen koskaan ennen tekevän", Martino ylisti Messin nykyvirettä uutistoimisto AFP:lle.

Martino on valinnut ryhmäänsä useita kokeneita maajoukkuepelaajia. Hienot seurajoukkuekaudet pelanneet Paulo Dybala, Mauro Icardi ja Luciano Vietto eivät mahtuneet mukaan.

Edellinen turnaus oli pettymys myös Brasilialle. Joukkuetta ovat vaivanneet loukkaantumiset, sillä laitapuolustaja Marcelo ja keskikentän Luiz Gustavo ovat turnauksesta sivussa.

Kovimman kolauksen on kuitenkin kokenut Uruguay, joka joutuu tulemaan toimeen ilman tähtihyökkääjä Luis Suárezia.

Uruguaylaiskärki ei tosin ole loukkaantunut vaan pelikiellossa MM-turnauksen puremissekoilunsa takia.

Argentiinan kuiva kausi on ollut pitkä, mutta Chilen pokaaliton jakso on ollut loputon. Hämmentävää kyllä Chile ei nimittäin ole koskaan voittanut Copa Américaa, joka pelattiin ensimmäisen kerran jo vuonna 1916. 

 

 

VeikkausTV näyttää kaikki Copa Américan ottelut. Turnaus alkaa Suomen aikaa torstain ja perjantain välisenä yönä kello 02.30 ottelulla Chile–Ecuador.

Edison Vara Reuters
Neymar (oik.), Fred ja Philippe Coutinho olivat mukana Brasilian harjoituksissa tiistaina.
Neymar (oik.), Fred ja Philippe Coutinho olivat mukana Brasilian harjoituksissa tiistaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!