Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Azerbaidžan on itsevaltainen ja rikas lännen kaveri

Urheilu
 
Tofik Babayev AFP
Azerbaidžanin urheiluministeri Azad Ragimov.
Azerbaidžanin urheiluministeri Azad Ragimov.

Tuoreet luvut tulivat viime viikolla.

Etelä-Kaukasiassa sijaitseva Azerbaidžan aikoo tuottaa tänä vuonna 40,7 miljoonaa tonnia öljyä ja 30,2 miljardia kuutiota kaasua, valtiollisen energiayhtiön Socarin johtaja Rahman Gurbanov sanoi viime torstaina uutistoimisto Reutersin mukaan.

Tällaisilla tuotantomäärillä tehdään paljon rahaa matalankin öljynhinnan aikaan.

Öljystä ja kaasusta saatuja rahoja riittää myös Azerbaidžanin imagon muuttamiseen. Se on tärkeä syy sille, miksi Azerbaidžan isännöi tällä viikolla alkavia ensimmäisiä Euroopan kisoja.

"Bakun Euroopan kisojen jälkeen ihmiset ympäri maailmaa tietävät, että Azerbaidžan on Euroopassa", Azerbaidžanin urheiluministeri Azad Rahimov sanoi BBC:n mukaan.

Virallisesti kisajärjestelyihin on kulunut rahaa noin miljardi euroa, mutta kriitikot arvioivat kokonaiskustannuksiksi jopa 10 miljardia euroa. Rahasta ei säästelty silloinkaan, kun entinen neuvostotasavalta järjesti Euroviisuja toukokuussa 2012.

Tai kun Azerbaidžanista tuli espanjalaisen Atlético Madrid -jalkapallojoukkueen sponsori.

Kaasulla ja öljyllä on myös poliittista merkitystä.

Neuvostoliiton hajottua itsenäistynyt Azerbaidžan on itsevaltaisesti johdettu maa, jossa varallisuus on jakaantunut hyvin epätasaisesti 9,5 miljoonan asukkaan kesken. Isältään vallan perinyt presidentti Ilham Alijev on kuitenkin osannut pelata geopoliittista peliä niin, ettei maan ihmisoikeusrikkomuksista juuri puhuta. Jo Alijevin isä Heidar Alijev asemoi Azerbaidžanin lännen kumppaniksi rikkomatta välejä Venäjän kanssa.

Varsinkin EU:n osalta kyse on kaasusta. EU on pitkään halunnut löytää venäläiselle kaasulle vaihtoehtoja, jollaisen Azerbaidžan on tarjonnut.

Yhdysvalloille Azerbaidžan taas on maltillisena muslimimaana tarjonnut hyvän tarkkailupaikan naapurissa sijaitsevaan Iraniin. Lisäksi sillä on hyvät kauppasuhteet Israeliin.

Niinpä länsi on ollut hiljaa, vaikka Azerbaidžanin hallinto on kiristänyt otettaan jo ennestään heikosta kansalaisyhteiskunnasta. Toimittajia, ihmisoikeusaktivisteja ja pienen opposition edustajia on pidätetty ja vangittu kiihtyvällä vauhdilla.

Azerbaidžania ei hidastanut edes se, että se oli viime vuonna Euroopan neuvoston ministerikomitean puheenjohtaja. Euroopan neuvosto perustettiin 1949 vahvistamaan demokratiaa, ihmisoikeuksia ja oikeusvaltiota.

Ihmisoikeus- ja sananvapausjärjestöjen lisäksi nyt myös YK:n edustajat ovat arvostelleet Azerbaidžania.

"Kun Bakun kilpailuiden valmistelut olivat täydessä vauhdissa, Azerbaidžanin viranomaiset kiihdyttivät pyrkimystään häiritä, vangita ja tarkkailla ihmisoikeuksien puolustajia sekä kieltää heiltä matkustaminen ja jäädyttää heidän omaisuutensa", YK:n erikoisraportoija Michel Forst sanoi kesäkuun alussa.

Pidätetyistä tunnetuin on tutkiva toimittaja Hadiza Ismailova, joka on erikoistunut korruption kaiveluun, erityisesti Alijevien perheeseen liittyen. Hän oli myös aloittanut toukokuussa julkaistun raportin, jonka mukaan teleyhtiö Telia-Sonera olisi lahjonut Alijevin perhettä. Ismailova on ollut tutkintavankeudessa viime joulukuusta.

Azerbaidžan on kiistänyt johdonmukaisesti arvostelun. Sen mukaan taustalla on kampanja sitä vastaan. Osa viranomaisista on syyttänyt taustalla olevan "armenialaislobbyn".

Azerbaidžanin ja naapurimaa Armenian välit ovat olleet vuosia poikki Vuoristo-Karabahin sodan vuoksi. Azerbaidžan hävisi vuonna 1994 tulitaukoon päättyneen sodan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!