Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Euroopan urheilujuhla on kiistelty ja kallis unelma

Historian ensimmäisissä Euroopan kisoissa kilpailee yli 6 000 urheilijaa 20 eri lajissa

Urheilu
 
Kirill Kudryavtsev AFP
Bakun olympiastadion toimii 12–28. kesäkuuta järjestettävien Euroopan kisojen päänäyttämönä.
Bakun olympiastadion toimii 12–28. kesäkuuta järjestettävien Euroopan kisojen päänäyttämönä. Kuva: Kirill Kudryavtsev AFP

Tänään perjantaina Azerbaidžanin pääkaupungissa Bakussa vietetään kaikkien aikojen ensimmäisen European Games -tapahtuman avajaisia. Kyseessä on tapahtuma, jota voi luonnehtia Euroopan olympiakisoiksi.

Mallia Euroopan kisoihin on otettu muista maanosista. Esimerkiksi Aasian ja Pan-Amerikan kisoja on järjestetty jo vuodesta 1951. Eurooppalaisen urheilun suurtapahtumaa on odotettu tähän vuoteen asti, eikä ihme, sillä valtavan urheilujuhlan järjestäminen on kallista lystiä.

Fakta

Viikonlopun suomalaiset

Lauantai:

 Jukka Vastaranta ja Sonja Kallio (pyöräily)

 Jani Haapamäki, Jumaa Zakole ja Tuomas Lahti (paini)

Sunnuntai:

 Miika Dietrich, Oona Vasko, Jeremy Hakala ja Miika Nykänen (ratamelonta)

 Pasi Hirvonen ja Helena Kuusisto (karate)

 Suomen telinevoimistelujoukkue

 Suomi–Azerbaidžan (lentopallo)

 Tero Välimäki, Henri Välimäki, Marko Kivimäki (paini)

Azerbaidžan on käyttänyt kisajärjestelyihin miljardeja, mikä osaltaan pelästytti vuoden 2019 Euroopan kisojen isännäksi valitun Hollannin. Vaikka Hollanti oli budjetoinut kisojen kuluiksi verrattain vähän (57 miljoonaa euroa), maa vetäytyi äskettäin kisaisännyydestä kalliisiin kustannuksiin vedoten.

"Se, mitä Baku halusi saavuttaa, ei välttämättä päde muihin kaupunkeihin. Olemme erittäin luottavaisia, että saamme järjestäjäkaupungit vuosille 2019 ja 2023", Euroopan olympiakomitean puheenjohtaja Patrick Hickey sanoi Reutersille.

Unelma neljän vuoden välein järjestettävästä Euroopan urheilujuhlasta voi osoittautua utopiaksi, sillä harvalla kaupungilla on suurkisojen järjestämiseen tarvittavaa infrastruktuuria valmiina. Bakussa yli 6 000 urheilijaa kilpailee 20 eri lajissa ja se vaatii valtavat puitteet.

Toisaalta urheilijoiden ja lajiliittojen näkökulmasta suurtapahtuma on kätevä sekä edullinen tapa kilpailla.

"Suhteessa tapahtuman kokoon tämä ei käy kovin kalliiksi kansallisille olympiakomiteoille", Bakussa Suomen joukkueenjohtajana toimiva Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön varajohtaja Leena Paavolainen muistuttaa.

Euroopan olympiakomitea avustaa jokaista maata kisoihin liittyvissä kustannuksissa. Järjestäjä puolestaan kuittaa lentoihin ja majoituksiin liittyvät kulut. Sen lisäksi Euroopan kisat ovat monelle urheilijalle ensimmäinen kokemus urheilun suurtapahtumasta.

"Aika monella suomalaisurheilijalla tämä on vuoden päätavoite ja Rioon tähtäävillä tärkeä välietappi kohti olympialaisia", Paavolainen sanoo.

Suomesta lähtee Bakuun 103 urheilijaa. Joukossa on kokeneita arvokisakävijöitä, kuten trap-ammunnan olympiavoittaja Satu Mäkelä-Nummela, ja nuoria vuoden 2016 olympialaisiin tähtääviä urheilijoita, kuten painija Petra Olli tai telinevoimistelija Tomi Tuuha.

Bakussa 12 lajia on sulautettu osaksi Rion olympiakarsintaa. Judossa ja painissa ratkotaan myös tämän vuoden EM-mitalit.

"On olemassa visio, että näistä kisoista tulisi keskeinen olympiakarsinta monessa lajissa", Paavolainen kertoo.

Euroopan kisojen tulevaisuuden ja uskottavuuden kannalta olisi tärkeää, että kaikkiin lajeihin saataisiin jatkossa mukaan maanosan parhaat urheilijat. Tänä vuonna yleisurheilussa mukana ovat vain EM-joukkuekisojen kolmannen divisioonan maat, uinnissa kilpailevat juniorit ja jalkapalloa pelataan rantaversiona.

Jotta kaikki huiput saataisiin mukaan, kansainvälisten lajiliittojen pitäisi innostua konseptista.

"Uinnilla ja yleisurheilulla olisi iso merkitys. Nämä lajit ovat haaste tiukkojen kilpailukalenterien ja kansainvälisten tv-sopimusten takia", Paavolainen sanoo.

Euroopan olympiakomitean puheenjohtaja Hickley painotti Reutersille, että asian eteen tehdään töitä.

"Olen tavannut Euroopan yleisurheiluliiton puheenjohtajan ja hän vakuutti, että saamme parhaat urheilijat seuraaviin kisoihin."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!