Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sardinian ralli imee miehestä mehut

Jari-Matti Latvala arvioi, että auton sisällä on 40–50 astetta lämmintä

Urheilu
 
Miika Wuorela Alghero
Willy Weyens Lehtikuva
Volkswagenin Jari-Matti Latvala ja Miikka Anttila testasivat autoa Sardinian rallia varten.
Volkswagenin Jari-Matti Latvala ja Miikka Anttila testasivat autoa Sardinian rallia varten. Kuva: Willy Weyens Lehtikuva

Kolme päivää rajua höykytystä lämpötilassa, jossa normaalisti maataan aurinkovarjon alla viileän virkistävä juoma kädessä. Sellaista on rallin MM-sarja haastavimmillaan.

Sardinian osakilpailu on fyysisessä haastavuudessaan ylitse muiden. Vaikka kuljettajat täyttävät fysiikaltaan huippu-urheilijan ominaisuudet, on kauden kuudes MM-ralli raskas myös parhaimmille.

Esimerkiksi Jari-Matti Latvalan autossa olosuhteita pyritään helpottamaan monin eri keinoin.

"Ollaan kuitenkin yli 30 asteen lämpötiloissa ja kosteuskin on suuri, niin kyllähän lämpötila autossa sisälläkin nousee".

"Meillä on tuossa katolla tuollainen skuuppi, jonka kautta autoon virtaa ilmaa. Mitä kovempaa mennään, sen parempi jäähdytys sieltä tulee. Tässä rallissa meillä on myös uusi, ohuempi ajopuku, joka päästää paremmin hikeä läpi", Latvala esittelee.

Auton sisätiloissa silmiin pistää ensimmäiseksi hopeanvärisellä teipillä päällystetyt alueet. Mistään koristeesta ei ole kyse, sillä nelivetoautossa paljon lämpöä tuottava kardaaniakseli saisi Latvalan kaasujalan muussa tapauksessa sulamaan. Auton lattia lämpiää hyvinkin yli 100 celsiuksen.

"Kardaanitunnelin päällä on lisäksi lämpöteippiä, jotta lämpö pysyisi auton alla, eikä tulisi niin paljon suoraan sisään. Lisäksi tuolla jalkatuen alla on teippiä, jottei jalat palaisi".

Kaikesta ennakkovalmistelusta huolimatta työolosuhteet Välimeren maisemissa ovat kaikkea muuta kuin ihanteelliset. Nestehukka vie nopeasti tajun kankaalle, mikäli juotavaa ei kulu tarpeeksi.

"Ei se ihan täydellinen sauna ole, mutta sellainen huonosti lämmitetty kylläkin. Meillä on onneksi kaksi litraa juomista tuolla istuimien takana. Sitä pitää välillä muistaa ottaa".

"Lämpötilaa emme ole autossa mitanneet, se olisi kiva tietää. Mutta voisin kuvitella, että se on siinä 40–50 celsiusasteen välissä", arvioi Latvala.

Kartanlukija Miikka Anttila ei nestettä liiemmin kaipaa edes kuumissa oloissa. Miehen keho on liki 150 MM-rallin aikana oppinut sopeutumaan kaikkeen, mitä vastaan tulee.

Volkswagenin kolmannen ässän, Andreas Mikkelsenin autossa juotavaa sen sijaan kuluu. Norjalaisen kartturi Ola Floene on vastakohta Anttilalle, mitä nesteen kulutukseen tulee.

"Ola juo varmaankin kuusi litraa päivässä, mutta minulle riittää litra. Joskus kotioloissakin havahdun siihen, että olen juonut koko päivän pelkästään kahvia. Vuoteen 2005 asti mietin kuumuutta tässä rallissa paljonkin, mutta sitten vain päätin, etten välitä koko asiasta", Anttila sanoo.

Roni Rekomaa Lehtikuva
Jari-Matti Latvala hakee uransa ensimmäistä kahden voiton putkea.
Jari-Matti Latvala hakee uransa ensimmäistä kahden voiton putkea.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!