Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vuosittain valmistuu noin 500 suunnistuskarttaa

Kuntien karttarahoitus on vähentynyt reilusti viime vuosina

Urheilu
 

Jussi Silvennoinen edustaa Suomessa erittäin pientä ammattikuntaa.

Päätoimisia suunnistuskarttojen tekijöitä on Suomessa noin kymmenen. He tekevät tärkeimpien kilpailujen kartat.

Lisäksi karttoja tekevät sivutoimiset ammattilaiset ja seurojen talkooihmiset.

"Tämä on erikoinen ala, koska tässä kilpaillaan tavallaan talkootyötä vastaan. Harvassa ammatissa on tällaista vastakkainasettelua", sanoo Suunnistusliiton karttavastaava Pasi Jokelainen, joka on itsekin kartantekijä.

Suomessa valmistuu vuosittain 450–500 suunnistuskarttaa, jotka kattavat noin 1 800 neliökilometrin pinta-alan ja joiden kustannukset ovat 0,8–1 miljoonaa euroa. Kartoista noin puolet syntyy talkootyöllä.

Karttojen rahoitus jakautuu seurojen (60 prosenttia), kuntien (20) ja valtion (20) kesken.

"Summa on pienentynyt viime vuosina, ja vastaavasti talkootyön määrä on kasvanut. Kuntien huono taloustilanne vaikuttaa suunnistukseenkin. Kartta on kuitenkin erittäin edullinen liikuntapaikka, ja sen ylläpito on lähes ilmaista", Jokelainen huomauttaa.

Suunnistusliiton seurannan perusteella kuntien karttarahoitus on vähentynyt peräti 35 prosentilla neljän viime vuoden aikana.

"Kun rahaa ei ole tullut kunnilta, seurat ovat tyytyneet kustantamaan itse liikuntapaikkansa ja tekemään kartat talkootyönä. On epäsuhta, että seurat tekevät ja kustantavat usein myös koulujen käyttämät kartat. Missä muussa lajissa urheiluseura sponsoroi koulujen liikunnanopetusta", Jokelainen kysyy.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!