Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jukolan viesti juostaan tänään – vanhan liiton kartantekijä ei gps:ää käytä

Urheilu
 
Onko Jukolan kartantekijällä jääviysongelma seurataustan takia?
Onko Jukolan kartantekijällä jääviysongelma seurataustan takia?
Viikonlopun Louna-Jukolan kartan tehnyt Jussi Silvennoinen on alansa arvostetuimpia ammattilaisia myös kansainvälisesti. Silvennoisella on omaan jalkatyöhön perustuva näkemys Jukolan kilpailumaastosta. Toimittaja: Jussi-Pekka Reponen, kuvaus ja editointi: Reijo Hietanen

"Olen kuullut mainittavan, että varmin tapa saada minut kiinni on lähettää hyvä jälkikoira johonkin synkkään metsään. Saattaa pitää paikkansa."

Näillä sanoilla evästää kontiolahtelainen kartantekijä Jussi Silvennoinen verkkosivujensa yhteystiedoissa.

Kolme pointtia

Kalevan Rasti hakee historiallista voittoa

1 Joensuulaisseura Kalevan Rastilla on mahdollisuus tehdä Jukolan historiaa.

Jos KR voittaa Paimiossa, se on ensimmäinen neljä peräkkäistä Jukola-voittoa saavuttanut seura.

KR ei pääse kisaan parhaalla mahdollisella seitsikolla. Sivussa on kaksi kovaa miestä. Monikertainen MM-mitalisti Fabian Hertner sai pyynnöstä luvan edustaa tällä kertaa sveitsiläistä seuraansa OLV Basellandia, Suomen maajoukkuemies Aaro Asikainen on polvitoipilas.

2 Jukola suunnistetaan Paimiossa jo kolmannen kerran. Nyt käytössä on sama maasto kuin 1972. Edellisen kerran Jukola oli Paimiossa 1993.

Kilpailukeskus sijaitsee ajoharjoitteluradalla, joten maaliin ja vaihtoon juostaan osittain asvalttia pitkin.

3 Louna-Jukolassa rikotaan taas tapahtuman osanottoennätys. Mukaan on tulossa yhteensä 18 104 kilpailijaa.

Venlojen viestiin joukkueita on ilmoittautunut 1 411 ja Jukolan viestiin 1 780.

Vantaan Valio-Jukolan ennätys (16 667) kolmen vuoden takaa menee rikki peräti 1 437 suunnistajan marginaalilla.

Suomesta osanottajia on yli 14 000, ja kasvuluvut tulevat pitkälti suomalaisista joukkueista.

Joukkueita on mukana kaikkiaan 21 maasta. Uusina maina mukana ovat Islanti ja Luxemburg.

Silvennoinen tunnetaan siitä, että kännykästä häntä ei hevillä tavoita, koska se on usein kiinni.

"En anna sen hallita elämääni", Silvennoinen perustelee.

Pari viikkoa ennen Jukolan viestiä Silvennoinen löytyi melko helposti ilman sitä jälkikoiraakin. Tuolloin hän tarpoi ristiin rastiin synkässä ja sateisessa hämäläismetsässä Orivedellä.

Noin kaksi vuotta aikaisemmin sama tapahtui Paimiossa, tämän viikonlopun Louna-Jukolan maastossa.

Silvennoinen on yksi Suomen arvostetuimmista ja kokeneimmista kartantekijöistä.

Ihan jokainen Louna-Jukolan yli 18 000 suunnistajasta joutuu tekemisiin Silvennoisen työn jäljen kanssa, koska hän on tehnyt Louna-Jukolan kartan. Ilman karttaahan ei ole suunnistusta.

Jukolaan Silvennoinen teki kartan nyt kolmannen kerran. Aiemmin hän urakoi kartat vuosien 2006 ja 2014 Jukoloihin Saloon ja Kuopioon.

Työn alla on jo vuoden 2017 Joensuun Jukolan kartta. Silloin liikutaan Silvennoisen kotimaisemissa, ja järjestäjänä on hänen oma seuransa Kalevan Rasti.

Lisäksi Silvennoisen cv:stä löytyy muun muassa osa Sotkamon vuoden 2013 MM-kisojen kartoista ja pitkän matkan ratamestarin tehtävä.

Hän on meritoitunut myös kansainvälisesti. Keväällä hän teki karttaa Norjan tunnetuimman huippusuunnistuskeskuksen Haldenin lähistöllä ja havaitsi lopulta, että kyseessä taisi olla yksi Ruotsin ensi vuoden MM-kisojen harjoituskartoista.

Silvennoinen, 55, ei muista, kuinka monta karttaa hän on tehnyt urallaan, joka alkoi jo lukiolaisena noin 40 vuotta sitten.

"En ole pysynyt laskuissa. Muutamia satoja varmaan. Nyt on noin viisi karttaa työn alla, ja niitä valmistuu kymmenkunta vuodessa", sanoi maanmittauksen diplomi-insinööri, joka on ollut 16 vuotta päätoiminen kartantekijä.

"Töitä on riittänyt sopivasti, mutta en väitä, että tämä olisi taloudellisesti hyvä homma."

Kartantekijänä Silvennoinen sanoo olevansa niin sanotusti vanhan liiton mies. Se tarkoittaa, että varsinaisessa maastotyössä hän ei käytä nuorempien kollegojensa tavoin apuna maastotietokonetta ja gps:ää.

Sen sijaan hän piirtää käsin yksityiskohdat karttamuoville, pohjakartan päälle.

Pohjakartan hän valmistaa maanmittauslaitoksen laserkeilauksella tekemän ja verkosta imuroitavan aineiston pohjalta. Siinä näkyvät esimerkiksi korkeuskäyrät huomattavasti tarkemmin kuin lopullisessa suunnistuskartassa on tarpeen.

"Kun pohjakartta on valmis, hyökkään maastoon. Kävelen maaston järjestelmällisesti läpi ja pyrin näkemään suunnistajan kannalta kaiken oleellisen. Se tulee selkärangasta."

Kartalle on Silvennoisen mukaan tyrkyllä liikaa informaatiota.

"On vaara sortua nyhräämiseen. Silloin piirtää kartalle epäoleellisia asioita, esimerkiksi liian pieniä kiviä."

Kun maastotyö on tehty, Silvennoinen skannaa piirtämänsä kartat ja viimeistelee työn tietokoneella.

"Pyrin siihen, että sulan maan ajan olen pääasiassa maastossa, ja talvella piirrän kartat valmiiksi. Ongelmana on joskus se, että tilaajat ovat usein hätäisiä."

Louna-Jukolan kartta valmistui jo puolitoista vuotta sitten, vuoden 2013 lopussa.

Paimiossa Silvennoinen pääsi aloittamaan maastotyön keväällä 2013 pari viikkoa aiottua myöhemmin, koska maastossa oli vielä huhtikuun alussa liikaa lunta. "Silloin oli vähän kiireen tuntua."

Suunnistajana Silvennoinen ylsi parhaimmillaan nuorten maajoukkueen varamieheksi. Uransa parhaana saavutuksena hän pitää Tiomila-viestin voittoa 1983 Kalevan Rastin joukkueessa. SM-mitaleita on tullut viestissä ja yösuunnistuksessa.

"Fysiikkani ei ikinä riittänyt maajoukkuetasolle asti."

Silvennoisen kolmelapsisessa perheessä kaikki suunnistavat. Muut juoksevat Louna-Jukolassa, mutta isäntä on kartanteon takia esteellinen.

"Todennäköisesti olen siellä joutoukkona, jos en saa kulkulupaa maastoon", naurahti Silvennoinen, joka seuraa toki Jukolan tapahtumia myös sillä silmällä, että hän on vuoden 2017 Jukolan ratamestariryhmän vetäjä.

Reijo Hietanen
Toukokuun lopussa Jussi Silvennoinen teki maastotyötä Orivedellä vuoden 2017 nuorten MM-kisojen ja Fin5-rastiviikon karttaa varten.
Toukokuun lopussa Jussi Silvennoinen teki maastotyötä Orivedellä vuoden 2017 nuorten MM-kisojen ja Fin5-rastiviikon karttaa varten.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!