Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Huuhkajat pakkovoiton edessä – Tim Sparv: Mixu on hyvä valmentaja

Urheilu
 
HSTV:n Kottilat: Nämä kolme asiaa Paatelaisen pitää muuttaa
HSTV:n Kottilat: Nämä kolme asiaa Paatelaisen pitää muuttaa
HSTV:n Kottilat-ohjelmassa paneudutaan Huuhkajien lauantaiseen Unkari-peliin. Jalkapalloilevat Kottilan veljeksen käyvät läpi asiat, jotka päävalmentaja Mixu Paatelaisen on saatava kuntoon, että ottelu päättyy Suomen voittoon.

Käynnissä olevissa jalkapallon EM-karsinnoissa on nähty liian monta kertaa, miten Suomen maajoukkueen pelaajien hartiat ovat painuneet lysyyn takaiskujen jälkeen.

Tähän ei ole varaa enää Unkaria vastaan Olympiastadionilla. Pelistä on saatava voitto, jotta Suomi pysyisi mukana taistelussa jatkokarsintapaikasta.

Jussi Nukari Lehtikuva
Tim Sparv otti eilen perjantaina muun maajoukkueen kanssa tuntumaa Olympiastadionin nurmeen.
Tim Sparv otti eilen perjantaina muun maajoukkueen kanssa tuntumaa Olympiastadionin nurmeen.

Pelillisten ongelmien lisäksi joukkueessa on keskikenttäpelaaja Tim Sparvin mukaan korjattavaa henkisellä puolella.

"Meidän pitää näyttää heti pelin alussa, että olemme tulleet Olympiastadionille voittamaan", Sparv sanoi joukkueen hotellilla perjantaina.

Onko tässä joukkueessa tarpeeksi johtajapelaajia kantamaan joukkuetta?

Kolme pointtia

Suomella monta ongelmaa ratkaistavana

Päävalmentaja Mixu Paatelainen väitti perjantain tiedotustilaisuudessa, ettei hän ole miettinyt omaa asemaansa, vaikka EM-karsinnat ovat sujuneet Suomelta heikosti.

Suomen jalkapallomaajoukkueen täytyy onnistua monessa asiassa, jotta Unkari kaatuu tänään lauantaina Olympiastadionilla.

1 Puolustuspelaaminen
Suomi on sortunut pahoihin puolustusvirheisiin.

Topparipari Joona Toivio Niklas Moisander on pelannut monessa kamppailussa heikosti, ja Suomi on ollut vaikeuksissa keskityspalloissa.

Päävalmentaja Mixu Paatelainen peluuttaa maajoukkuetta 4–3–2–1-ryhmityksellä. Ryhmityksessä ei lähtökohtaisesti ole lainkaan perinteisiä laitureita. Sen vuoksi laitapuolustajat joutuvat kovaan paineeseen sekä hyökkäys- että puolustussuuntaan. Maaliskuussa pelatussa karsintaottelussa Pohjois-Irlantia vastaan laitapelaajien puuttuminen näkyi karmealla tavalla.

Unkaria vastaan puolustuslinjan on pelattava huippuottelu, mikäli Suomi haluaa voittaa.

2 Hyökkääminen
Paatelainen on toitottanut läpi karsintojen, että Suomi luo tekopaikkoja. Periaatteessa Suomi niitä luokin, mutta huippupaikoille pääseminen on ollut vaikeaa. Tekopaikoissa suomalaishyökkääjien viimeistely-yritykset ovat olleet heikkoja.

Paatelainen haluaa Suomen perustavan pelaamisensa pallonhallintaan. Pelitapa ei kuitenkaan tuota tarpeeksi niin sanottuja nopeita hyökkäyksiä.

Unkaria vastaan tekopaikkoja ei voi tuhlata. Paatelaisen vastuulla on, että hyökkäys on tähänastista monipuolisempaa.

"Tarvitsemme asennemuutoksen", Paatelainen sanoi perjantain tiedotustilaisuudessa viitaten surkeaan Viro-otteluun.

3 Dzsudzsák kuriin
Paatelainen korosti perjantaina useaan otteeseen, että Unkari on fyysinen, nopea ja iso joukkue. Unkarin kenties vaarallisin pelaaja on huippulaituri Balázs Dzsudzsák. Moskovan Dynamon laituri jakelee hyviä palloja rangaistusalueelle, ja hänet Suomen on saatava kuriin.

"Hän on tosi hyvä ja vaarallinen", Roman Eremenko kehui Dzsudzsákia, jonka pelikunto on kysymysmerkki.

"Sitä me ilman muuta tarvitsemme. Enemmän johtajia ja enemmän äijiä. Olen nähnyt peleissämme, että takaiskun tultua kehonkielemme on todella huonoa. Vastustajan tehtyä maalin, on joukkueemme kaikkien pelaajien annettava itsestään enemmän. Etenkin kokeneempien pelaajien pitää näyttää suuntaa. Ensimmäiset kaksinkamppailut pitää voittaa, ja siten saada pelimme taas pyörimään", Sparv kertoi.

Sparvin mukaan on helppo olla jalkapalloilija voittavassa joukkueessa, mutta nyt Suomen joukkue kaipaa johtajuutta. Hänen mukaansa kokeneempien pitää antaa itsestään enemmän, kun Suomi on nyt niin tukalassa tilanteessa.

Sparv puhuu kentällä paljon ja ohjaa joukkuetta puheellaan. Sparvin mukaan samaa työtä kentällä tekevät myös Niklas Moisander ja Perparim Hetemaj, joka näyttää esimerkkiä myös raastavalla pelitavallaan. Sparvin mielestä kaksi edellä mainittua ovat johtajina tärkeitä pelaajia kentällä, mutta myös Roman Eremenko pelillisenä johtajana.

Onko usko Mixu Paatelaiseen ollut koetuksella tämän karsinnan aikana?

"Ei ollenkaan. Olen ihan rehellinen, kun sanon, että mielestäni Mixu on hyvä valmentaja. Tämä on todella ikävää hänellekin, että hän saa lokaa niskaansa. On totta kai vaikea tehtävä olla Suomen jalkapallomaajoukkueen päävalmentaja. Hän on vahva tyyppi. Toivon, että pystymme pelaamaan hänelle hyvän tuloksen."

Paatelainen käytti tylyjä sanoja Suomen joukkueesta Viro-ottelun jälkeen ja sanoi, että Suomen taso ei riitä. Sparvin mukaan päävalmentajan käsityksen voi korjata.

"Tulokset ovat osoittaneet, että se on totta. Meillä on kuitenkin uusi mahdollisuus näyttää, että Mixu on väärässä. Olen sitä mieltä, että meillä on ihan tarpeeksi hyviä pelaajia kaatamaan Unkarin."

Suomen ongelmana on ollut viime peleissä, että vastustajat ovat pystyneet lukemaan Suomen peliä aivan liian helposti. He ovat myös hyödyntäneet Suomen heikkoudet.

Virolle kaksi maalia Suomea vastaan tehnyt hyökkääjä Ats Purje sanoi, että Viron taktiikkana oli antaa Suomelle pallonhallinta ja iskeä vastahyökkäyksillä. Se toimi täydellisesti. Sparvin mukaan siinä piilee yksi Suomen ongelmista.

"Pallon saatuaan vastustaja pääsee liian helposti hyökkäämään, ja melkein joka pallonmenetyksestä seuraa vaaratilanne. Siinäkin näkyy naiivius, jota joukkueessamme on liikaa. Meidän pitää saada enemmän pelaajia puolustamaan. Se on totta, että Viro luki pelimme helposti, ja sama tapahtui myös Pohjois-Irlannissa", Sparv sanoi.

Muuttuuko mikään pelissä lauantaina?

"En usko, että muuttuu mikään. Totta kai, ehkä pelaajia vaihtuu. Tulee varmasti uusia pelaajia kokoonpanoon."

Minkä verran olet itse katsonut uudestaan edellisiä otteluita ja tilanteita, ja pohtinut, mitä olisitte voineet tehdä toisin?

"Unkari ja Pohjois-Irlanti ovat tehneet oikein ja tienneet, miten otteluita voitetaan. Olemme pelanneet ihan hyvin, mutta sen viimeisen kynnyksen ylittäminen ei ole onnistunut. Pelaamme välillä vähän lapsellisesti. Joskus pitää vain mennä vieraskentälle hakemaan tulosta. Ei ole mitään väliä, miltä peli näyttää. Se piirre puuttuu."

Sparvin mukaan Unkari-ottelussa on tärkeätä, että ottelun alussa tilanteisiin mennään aggressiivisesti. "Ehkä meidän tärkein tehtävämme on ollut siinä, miten avaamme peliä ja miten rakentelemme peliä. Ehkä sellainen aggressiivisesti tilanteisiin meneminen ja kaksinkamppailujen voittaminen on puuttunut."

 

Jalkapallon EM-karsintaottelu Suomi–Unkari Olympiastadionilla tänään kello 19.00. Suora lähetys TV2.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?