Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helenius tarjosi kolme erää ja tyrmäyksen

Valmentaja löysi parannettavaa jalkatyöskentelystä

Urheilu
 
Johannes tervo
Valmentaja Johan Lindström hyppäsi Robert Heleniuksen syliin tyrmäyksen jälkeen.
Valmentaja Johan Lindström hyppäsi Robert Heleniuksen syliin tyrmäyksen jälkeen. Kuva: Johannes tervo

Tulen ja kipinöiden säihkeestä lavalle saapunut Vaasan nyrkkeilyillan päätähti Robert Helenius tarjosi yleisölle koko rahan edestä tuiman kolme-eräisen show'n. Helenius löi vastustajansa, georgialaisen Beka Lobjanidzen lattiaan laskemaan lukua jokaisessa kolmessa erässä ennen kuin tämä putosi viimeisen kerran saatuaan kovan iskun vasempaan kylkeen.

Helenius sai napata yleisön hurjan kannustuksen keskellä valmentajansa Johan Lindströmin syleilyynsä tyrmäysvoiton merkiksi noin kahdeksan minuutin nyrkkeilyn jälkeen. Voitto oli miehen ammattilaisuran 21:s yhtä monessa ottelussa.

Pohjolan kaksimetrinen jätti aloitti ottelun rauhallisesti, mutta sai jo ensimmäisen erän ensi sekunneilla muutaman lyönnin Lobjanidzen keskivartaloon.

Helenius teki vaikutuksen kohentuneella lyöntivoimallaan pommittamalla raskaita iskuja sekä georgialaisen vatsaan että ensi erän loppuhetkistä lähtien usein myös kasvoihin.

"Olen tyytyväinen, mutta en tyytyväinen, jos tiedät, mitä tarkoitat", Heleniuksen valmentaja Lindström sanoi.

Lindström näkee Heleniuksella yhä parannettavaa jalkatyöskentelyssään, jossa tämä voisi olla vielä aktiivisempi. Lindström piti kuitenkin hyvänä, että Helenius sai nopean tyrmäyksen sijaan myös ottelutuntumaa kolmen erän edestä, osoitti sisua ja näytti, että fyysinen treeni on tuottanut tulosta.

Vaikka Lobjanidzen ottelutilastoja hehkutettiin etukäteen, georgialainen ei ollut rehellisyyden nimissä Heleniukselle kummoinenkaan mittapuu. Lobjanidze oli voittanut ammattilaisuransa 12 aiempaa ottelua 14:stä varsin heikkotasoisia vastustajia vastaan. Kun tänä vuonna tuli aiemmin vastaan kaksi tasoltaan kohtuullista, Boxrecin rankingissa niukasti top-100:aan kuuluvaa vastustajaa, Lobjanidze hävisi Georgian ulkopuolella molemmat kamppailut.

Helenius on nyt kukistanut tämän vuoden puolella kaksi miestä, Andras Scomorin ja Lobjanidzen, jotka nyrkkeilyn tilastosivu Boxrecin on rankannut sijan 200 paikkeille. Näiden ottelujen pitikin olla Heleniukselle selvää kauraa, vaikka takana ehti olla kaksi vuotta ottelutaukoa.

Kun vankkana tavoitteena on yhä maailmanmestaruus ja ikää on 31 vuotta, Helenius tarvitsi otteluruosteensa jäljiltä kehään ensin vastustajia, jotka hän kaikella todennäköisyydellä voittaa. Tappio tauon jälkeen olisi todennäköisesti torpannut suomalaisammattilaisen titteliotteluhaaveet kauas horisonttiin.

"Varmasti jo nyt olisi mahdollisuuksia vaikka mihin, mutta nyt keskitytään tähän otteluun ja tämä on olennainen ottelu tässä vaiheessa", Helenius sanoi perjantain punnitustilaisuudessa.

Heleniukselle oli myös tärkeää otella Suomessa, vaikka valmentaja Lindströmin mukaan ottelutarjouksia oli tullut eri puolilta maailmaa.

"Tämä tarjous ei ollut huono. Robert on sanonut haluavansa otella kotimaisille faneilleen Suomessa, jossa hänen sydämensä yhä on", Lindström kertoi.

Heleniuksen ei toisaalta tässä vaiheessa ollut kovin realistista saada huippumatsia, kun hän ei ollut vähään aikaan näyttänyt ottelukehässä osaamistaan.

Heleniuksella oli vielä toppuuttelemista aikaisempien loukkaantumistensakin vuoksi. Helenius on koko ajan vahvistanut Lindströmin alaisuudessa leikattua olkapäätänsä ja hioo yhä kuntoaan kovemmaksi.

"On tärkeää, että paikat kestävät. Se on tärkeämpää kuin satsata kaikki heti huippumatsiin. Täytyy myös nähdä kehässä, että Robert on tarvittavan vahva. Nyrkkeilyn hieno puoli on siinä, että siinä pitää aina näyttää osaamisensa otteluissa", Lindström kertoi.

Tässä Lindström osui ytimeen. Vaikka Helenius on valmentajansa alaisuudessa muovautunut aiempaa nopeammaksi ja räjähtävämmäksi ja iskee selvästi aiempaa kovempaa, nyrkkeily on laji, jossa vasta kehä näyttää todellisuuden.

Ja Heleniuksen varsinainen iskukyky nähtäneen vasta titteliottelussa, jota nyrkkeilijä on pitänyt mahdollisena jo tälle vuodelle. Paikaksi Helenius on kaavaillut Helsinkiä.

Edellisen kerran Helenius otteli tittelistä Helsingissä joulukuussa 2011 Dereck Chisoraa vastaan. Tuolloin suomalainen voitti Euroopan nyrkkeilyliiton EBU:n mestaruuden tuomariäänillä – monien mielestä kyseenalaisesti.

Tuomas Hämäläinen HS
Vaasa

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!