Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nuorten yleisurheilijoiden määrä kasvussa

Urheilu
 
Leif Rosas
Mika Muukka oli kisoissa tyttäriensä Saran (vas.) ja Idan tukena.
Mika Muukka oli kisoissa tyttäriensä Saran (vas.) ja Idan tukena. Kuva: Leif Rosas

Yleisurheilulla menee Suomessa hyvin. Otaniemen urheilukentälla kuhisi lauantaina eri puolilta Suomea tulleita nuoria juoksijoita, heittäjiä ja hyppääjiä.

Paikalla kisattiin vuotuista suurtapahtumaa, Youth Athletics Gamesia. Myös Leppävaaran kenttä on käytössä kolmipäiväisessä kisassa.

Mika Muukka, Suomen urheiluliiton kilpailupäällikkö ja kaksinkertainen kiekonheiton Suomen mestari parin vuosikymmenen takaa, seurasi touhua tyytyväisenä.

"Tänä päivänä meillä on selvästi enemmän lisensoituja urheilijoita kuin viisi vuotta sitten", Muukka kertoi.

Lisensoitujen yleisurheilijoiden määrä on noussut viime vuosina noin 26 000:sta liki 32 000:een. Kasvua on etenkin nuorissa.

Joskus muinoin kestävyyslajit olivat kovassa suosiossa. Nyt on toisin, kertoi Urheiluliiton seurapalvelujohtaja Harri Aalto.

"Pikajuoksupuoli on mennyt hurjan paljon eteenpäin, kun taas kestävyysjuoksussa ja heitoissa on vaikeampaa", Aalto kertoi.

Muutoksen taustalla on ainakin osittain nuorison liikuntaharrastuksen väheneminen. Pikajuoksu on vähemmän liikkuvalle helpompaa kuin kestävyysurheilu tai heitot.

"Nykyään nuoret harrastavat ohjatusti enemmän liikuntaa kuin koskaan aiemmin, mutta kaveriporukoissa vähemmän kuin koskaan aiemmin", Aalto sanoi.

Yleisurheilu vahvistaa monipuolisesti nuoren ihmisen kehoa. Sen takia laji soveltuu mainiosti monen lajin oheen.Yleisurheilun valttina on se, että laji on kohtalaisen edullinen ja sitä voi harrastaa kautta Suomen.

"Meillä on tällä hetkellä lajin parissa joitain todellisia huippulahjakkuuksia. Yhtä hyviä emme ole nähneet pariin vuosikymmeneen tilastoissa", Muukka kertoi.

Hän kantaa kuitenkin huolta siitä, että nykynuorilla kaveriporukoiden kanssa harrastettu urheilu on vähentynyt.

Mutta täysin se ei ole kuollut, kun asiaa kysyi Muukan yhdeksänvuotiaalta Sara -tyttäreltä. "Me leikitään koulussa välitunneilla hippaa", Vantaan Ylästön koulua käyvä Sara kertoi.

Ja koululla on myös kerran viikossa mahdollisuus osallistua erityiselle liikuntavälitunnille. "Siellä voi harrastaa vaikka nyrkkeilyä, kiipeilyä, pingistä ja sitten patjoilla voi tehdä temppuja", Saran vuotta nuorempi pikkusisko Iida kertoi innostuneesti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?