Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nopea nousu synkkyydestä

Chicago Blackhawks vajosi kymmenen vuotta sitten niin syvälle NHL:n pohjalle kuin vain voi, nyt seuralla on menossa historiansa paras jakso

Urheilu
 
Jason Cohn Reuters
Lasse Kukkonen pelasi Chicagossa kahteen otteeseen. Helmikuussa 2007 hän puolusti Pittsburghin Jordan Staalia vastaan.
Lasse Kukkonen pelasi Chicagossa kahteen otteeseen. Helmikuussa 2007 hän puolusti Pittsburghin Jordan Staalia vastaan. Kuva: Jason Cohn Reuters

Konkaripuolustaja Kimmo Timonen kuvaa osuvasti, millaista on pelata Chicago Blackhawksissa.

"Aina, kun vetää punaisen kotipaidan päälle, tulevat kylmät väreet", Timonen sanoo Chicagossa, kun Stanley Cupin finaalit pyörivät täysillä.

Artikkeliin liittyvät

Blackhawksin logo tunnetaan. Se on valittu muutamia kertoja jääkiekkomaailman tyylikkäimmäksi seuratunnukseksi. Sitä se on varmasti edelleen, eikä kilpailijoita ole näkyvissä.

Kaukalossa seuralla menee kovempaa kuin koskaan. United Centerin katossa roikkuu viisi Stanley Cupin mestaruusviiriä: kaksi ensimmäistä 1930-luvulta, yksi vuodelta 1961 ja kaksi tuoreinta viime vuosilta, 2010 ja 2013.

Mahdollisuus kuudenteen mestaruuteen on olemassa.

Chicagolaisen jääkiekkoilun verhoa ei tarvitse raottaa kovin paljon, kun takavuosien synkkyys paljastuu. Pahiten vene raapi pohjaa helmikuussa 2006, kun amerikkalainen urheilukanava ESPN nimesi Blackhawksin Pohjois-Amerikan surkeimmaksi ammattilaisseuraksi.

Silloin seuran edellisestä play offs -piipahduksesta oli vuosia eikä uutta ollut näkyvissä. Kuusi vuotta vierähti NHL:n pohjalla, lähes vitsinä.

Alpo Suhonen sai kunnioitettavan pestin Chicagon päävalmentajana kaudelle 2000–2001. Se oli juuri sitä pimeyden aikaa.

"Totta kai. Oli siinä oma hekumansa. Original six -seura", Suhonen sanoo Chicagon valmentamisesta.

Chicago kuuluu siihen kuuden joukkueen kerhoon, jotka olivat mukana, kun NHL alkoi pyöriä.

"Silloin, kun minä olin siellä, oli se vanhanaikaisen jääkiekon aikaa", Suhonen muistelee. "Joukkueessa oli enemmän tai vähemmän gooneja (tappelijoita). Mieti nyt vaikka Ryan VandenBusschea, joka kävi Jokereissakin tappelemassa. Taitotaso ei ollut häävi", Suhonen sanoo.

Suhosen aikana United Center oli kauniisti sanottuna puoli täysi, mutta vielä heikommat ajat odottivat. Jos Suhosen joukkue houkutteli yli 22 000 katsojaa vetävään halliin vajaat 15 000 henkeä, romahti keskiarvo alle 13 000:n kaudella 2006–2007.

"Silloinen johto ei ollut innostunut uudistuksille. Vanha herra Bill Wirtz ei muun muassa halunnut myydä tv-oikeuksia, ja oli siellä paljon muutakin."

Christian Ruuttu on ensimmäinen suomalainen, joka pelasi pitkään Chicagossa.

Keskushyökkääjä aloitti jaksonsa Chicago Stadiumissa, jossa joukkue pelasi ennen nykyisen areenan valmistumista 1995.

"Oli kunnia-asia vetää Blackhawksin paita päälle. Meillä oli silloin kova jengi", Ruuttu sanoo ja luettelee nimiä, jotka jääkiekkokansa tuntee: Michel Goulet, Chris Chelios, Steve Larmer, Jeremy Roenick, Steve Smith.

"He olivat olleet edellisenä keväänä Stanley Cupin finaalissa", Ruuttu sanoo.

Silloin elettiin hyviä aikoja. Halli oli täysi, pelit loppuunmyytyä ja tunnelma sen mukainen.

"Me olimme sellainen blue collar team (työläisjoukkue)", Ruuttu sanoo. "Meno katsomossa oli hurjaa. Välillä yläriveillä otettiin kovempia myllyjä kuin jäällä."

"Olimme silloinkin fyysinen joukkue. Jos meitä vastaan selviytyi ensimmäiset kymmenen minuuttia, oli mahdollisuudet voittaa", Ruuttu muistelee aikoja, jolloin valmentaja Darryl Sutter peluutti vahvaa kahden suunnan jääkiekkoa.

"Samoin me pelasimme silloin kuin Los Angeles pelaa nykyään", sanoo Los Angelesin kykyjenetsinjänä toimiva Ruuttu.

Tuomo Ruutu ja Lasse Kukkonen pelasivat Chicagossa synkimmän jakson aikana. Kukkonen katsoi seuraa vähän kauempaa, kun hän pelasi siellä ensin 2003 ja uudestaan 2006.

"Kun menin sinne toisen kerran, tulin muutokseen. Joukkueessa oli nykyisen joukkueen runkoa, kun nuoret Duncan Keith, Patrick Sharp ja Brent Seabrook tulivat mukaan."

"Organisaatio oli muuttunut ja alettiin tehdä asiat viimeisen päälle. Näistä kavereista näki, että oli palava halu mennä huipulle", Kukkonen sanoo.

Isänsä kuoleman jälkeen poika Rocky Wirtz otti ohjat ja pani tuulemaan. Muutoksia tuli, ja pelaajavaraukset Dave Tallonin johdolla alkoivat onnistua.

Chicago varasi Jonathan Toewsin 2006 ja Patrick Kanen 2007. Kaudella 2007–2008 Chicago eteni vihdoin pudotuspeleihin ja vuonna 2010 mestariksi.

Yleisökin on palauttanut seuraan vanhan loiston. Katsojakeskiarvo on ollut melkein 22 000 jo seitsemän vuotta peräkkäin.

 

Viides finaali pelattiin viime yönä. HS.fi kertoo ottelusta.

Heikki Miettinen HS
Chicago/Tampa

Kevork Djansezian AP
Christian Ruuttu pelasi Chicagon riveissä neljä vuotta. 7. helmikuuta 1995 pelatussa ottelussa hän rynnisti Anaheimin Mihail Štalenkovin vartioimalle maalille puolustaja Todd Krygierin häiritessä.
Christian Ruuttu pelasi Chicagon riveissä neljä vuotta. 7. helmikuuta 1995 pelatussa ottelussa hän rynnisti Anaheimin Mihail Štalenkovin vartioimalle maalille puolustaja Todd Krygierin häiritessä.
Kim Clement USA today sports
Puolustaja Brent Seabrook tuuletti maalia toisessa finaalissa. Chicago varasi hänet vuonna 2003 ensimmäisellä kierroksella numerolla 14.
Puolustaja Brent Seabrook tuuletti maalia toisessa finaalissa. Chicago varasi hänet vuonna 2003 ensimmäisellä kierroksella numerolla 14.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!