Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jukolassa mietitään jo osallistujarajoituksia

Urheilu
 
Jussi-Pekka Reponen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien urheilutoimituksen toimittaja.
Sami Kilpiö
Norjalainen Kristiansand OK juhli sunnuntaiaamuna Jukolan viestin voittoa.
Norjalainen Kristiansand OK juhli sunnuntaiaamuna Jukolan viestin voittoa. Kuva: Sami Kilpiö

Kolmen vuoden takainen Vantaan Jukolan osallistujaennätys rikkoutui lähes 1 400:lla, kun Paimion Louna-Jukola veti otollisen maantieteellisen sijainnin avulla yli 18 000 suunnistajaa.

Kasvu kertoo toki Jukolan brändin vetovoimasta, mutta rajansa kaikella. Mitä suuremmaksi Jukola-festari pullistuu, sitä kovemmat vaatimukset kohdistuvat järjestelyihin, kilpailukeskukseen ja ylipäätään tekniseen infrastruktuuriin.

Louna-Jukolassa esimerkiksi vedenjakelu oli koetuksella, kun vesiputkiston kapasiteetti ei tahtonut riittää.

Kilpailukeskuksen asettamat vaatimukset ovat jo aiheuttaneet Jukolassa kompromisseja, jotka verottavat itse suunnistusta.

Esimerkiksi Mikkelin Jukolassa 2009 kaupungin ulkopuolella Anttolassa olisi ollut tarjolla upeita maastoja, mutta niitten ääreltä ei löytynyt mitat täyttävää aluetta kilpailukeskukselle sekä majoitus- ja parkkialueille. Näin kilpailukeskus vietiin raviradalle, ja radat kiersivät entisen varuskunnan kuluneessa harjoitusmaastossa.

Louna-Jukolassa etäisimmät parkkialueet sijaitsivat noin neljän kilometrin päässä maalikarsinasta. Joensuussa kahden vuoden päästä tiivis kilpailukeskus on Enon kirkolla koulujen yhteydessä, mutta parkkialueet ovat kaukana, ja tarvitaan bussikuljetuksia.

Jukolan johtoryhmässä on jo tiedostettu, että maailman suurin suunnistusviesti ei voi enää paisua kovin paljon.

Jukolan johtoryhmän puheenjohtaja Juhani Sihvonen kertoi HS:lle Paimiossa, että Jukolan johdossa on jo keskusteltu – toki vasta hyvin alustavasti – osanottajamäärän rajoittamisesta.

Sihvosen mukaan keskusteluissa ei ole vielä pohdittu, mihin raja vedettäisiin. Olisiko 20 000 maksimi, vai mahdollisesti 22 000? Jukolassa pelkkä suunnistajamäärä ei kerro totuutta. Paikalla on aina lähes toinen mokoma muuta väkeä, esimerkiksi perheenjäseniä ja muita huoltajia.

Suomessa itsensä liikunnallinen haastaminen tuntuu olevan nyt muodissa. Maassa on monia kilpakuntoilutapahtumia, joissa on osanottajakatto ja jotka myydään joskus nopeastikin täyteen. Esimerkkejä löytyy vaikka triathlonista ja toisesta suosiotaan lisänneestä lajista, polkujuoksusta.

Toki ne ovat paljon pienempiä tapahtumia kuin Jukola.

Jukola-pomo Sihvosen mukaan ilmaan on leikillisesti heitetty toinen idea rajoittaa osanottoa: nostetaan osallistumismaksuja.

Jussi-Pekka Reponen
jussi-pekka.reponen@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n urheilutoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!