Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mixu Paatelainen sai potkut

Palloliiton liittohallitus päätyi yksimielisesti lopputulokseen, että maajoukkueen päävalmentajan tehtävä on päättynyt

Urheilu
 
Jussi Nukari Lehtikuva
Mixu Paatelainen toimi Suomen jalkapallomaajoukkueen päävalmentajana kesti neljä vuotta, kaksi kuukautta ja kaksi viikkoa.
Mixu Paatelainen toimi Suomen jalkapallomaajoukkueen päävalmentajana kesti neljä vuotta, kaksi kuukautta ja kaksi viikkoa. Kuva: Jussi Nukari Lehtikuva

Suomen miesten A-maajoukkueen päävalmentaja Mixu Paatelainen sai potkut sunnuntai-iltana.

Helsingin Sanomien tietojen mukaan Suomen palloliiton liittohallitus teki päätöksen yksimielisesti.

Liittohallitus neuvotteli Paatelaisen asemasta sunnuntai-iltana puhelinkokouksessa. Se oli kutsuttu koolle loppuviikosta.

Keskustelujen jälkeen Paatelaisen lähtö oli sinetöity. Kysymys oli vain siitä, lähteekö Paatelainen itse vai puretaanko hänen työsopimuksensa.

Liittohallituksen puhelinkokouksen jälkeen Palloliiton puheenjohtaja Pertti Alaja keskusteli Mixu Paatelaisen kanssa. Lopulta sunnuntai-iltana Palloliitto tiedotti, että Palloliitto on purkanut Paatelaisen työsopimuksen.

"Suomen palloliitto toivottaa Mixulle onnea uusiin haasteisiin. Mixu Paatelainen haluaa kiittää kaikkia tahoja, joiden kanssa hän on työskennellyt päävalmentajana 1. 4. 2011 lähtien", Palloliitto tiedotti.

HS:n tietojen mukaan Paatelaisen potkut saattavat vaikuttaa myös apuvalmentaja Mika Lehkosuon pestiin. Hänen työsopimuksessaan on pykälä, jonka mukaan hänen kanssaan pitää käydä uudet neuvottelut päävalmentajan vaihtuessa.

Palloliitolla on nyt päävalmentajakysymys käsissään. HS:n lähteiden mukaan Palloliitossa on halua löytää tehtävään ansioitunut valmentaja, joka on todistanut olevansa voittava valmentaja. Tehtävän ei haluta olevan opettelupaikka.

On todennäköistä, että Palloliitto ei lähde tekemään seuraavan päävalmentajan kanssa enää Paatelaisen sopimuksen kaltaista pitkää neljän vuoden sopimusta. Seuraava sopimus saatetaan tehdä vain yhden karsintaturnauksen ajalle.

Palloliiton pitää muodostaa yhteinen siitä, miten Suomen huippujalkapallon tuloksia parannetaan lyhyellä 1–2 vuoden tähtäimellä, mutta myös pitkällä 5–10 vuoden tähtäimellä. Päävalmentajan vaihtamisen lisäksi juniorivalmennuksen tilaa ja kehittämisen tarpeita on syytä arvioida.

Palloliiton liittohallituksen seuraava virallinen kokous on tiistaina 16. kesäkuuta.

Paatelaisen luotsaamana maajoukkue on hävinnyt peräkkäin neljä EM-karsintaottelua, pudonnut viitoskoriin ennen seuraavia karsintoja ja käytännössä menettänyt lähes täysin mahdollisuutensa edetä Ranskan vuoden 2016 EM-kisoihin.

Jo lauantai-iltana tappiollisen Unkari-ottelun jälkeen oli selvää, että Paatelaisen tie päävalmentajana on kuljettu loppuun. Paatelainen mollasi pelaajien tasoa, teilasi mediaa ja syytti joidenkin tahojen elävän illuusiossa Suomen jalkapallon tasosta.

Joukkueen kapteeni Niklas Moisander toisteli Paatelaisen sanomaa kuin kaikuna.

"Annoimme kaikkemme, mutta emme ole tarpeeksi hyviä", Moisander sanoi Unkari-ottelun jälkeen.

Edellisen kerran Suomen maajoukkue on hävinnyt yhden karsintaturnauksen aikana neljä perättäistä ottelua vuoden 1994 MM-turnauksen karsinnoissa vuosina 1991–1992. Silloin Suomi hävisi peräkkäin Kreikalle, Bulgarialle, Ruotsille ja Ranskalle. Suomen päävalmentajana oli tuolloin Jukka Vakkila.

Jalkapallon EM-karsinnoissa Suomi on hävinnyt edellisen kerran neljä perättäistä ottelua vuosina 1986–1987. Silloin Suomi hävisi Martti Kuuselan johdolla peräkkäin Tanskalle, Puolalle ja Walesille ja vielä toisen kerran Tanskalle.

Lauantaina 0–1-tappioon päättyneessä Suomi–Unkari-ottelussa kannattajat vaativat läpi kamppailun Paatelaiselle potkuja. Paatelainen kummasteli kannattajien toimintaa.

"Kyllä minua ihmetyttää suuresti se, että meillä on näin tärkeä ottelu, jossa keskitytään niin voimakkaasti henkilöiden mollaamiseen. Näin isossa pelissä tarvitaan nimenomaan fanien kannatusta ja tukea", Paatelainen sanoi.

Paatelainen piti vielä lauantaina ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa tiukasti kiinni asemastaan.

"Minä en eroa", hän vastasi sanatarkasti kysymykseen asemastaan päävalmentajana.

Se oli viimeinen osoitus Paatelaisen päättäväisyydestä.

Mixu Paatelainen mietteliäänä lauantain Unkari-ottelussa.
Mixu Paatelainen mietteliäänä lauantain Unkari-ottelussa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!