Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yksilöurheilijat saavat vain murusia sponsoreilta

Peräti 55 prosenttia yksilöurheilijoista sai yhteistyökumppaneiltaan viime vuonna tukea alle 2 000 euroa. Mukana sponsorikyselyssä oli 182 yksilölajien edustajaa ja 44 mitalistia.

Urheilu
 
Uimari Ari-Pekka Liukkosen status nousi sopimusmarkkinoilla EM-pronssin myötä.
Uimari Ari-Pekka Liukkosen status nousi sopimusmarkkinoilla EM-pronssin myötä.

Yksilöurheilijan asema rahanjaossa on Suomessa monessa tapauksessa ankea, jopa karu.

Kylmä fakta käy ilmi tuoreesta sponsorointikyselystä, johon osallistui 182 kansainvälisen tason urheilijaa eri puolilta Suomea. He edustavat 22 eri urheilumuotoa.

Otannassa on mukana 44 arvokisamitalistia. Vastaajien ikähaitari ulottuu viidestätoista vuodesta yli neljäänkymmeneen.

Suurin osa vastaajista ei pääse mässäilemään tukieuroilla.

Yli puolet vastanneista yksilöurheilijoista ilmoittaa saavansa yhteistyökumppaneiltaan enimmillään 2 000 euroa vuodessa. Kuusi prosenttia kuittaa 10 000–20 000 euroa ja yksi urheilija ilmoittaa summaksi yli 50 000 euroa.

Meloja Miika Dietrichillä on kaksi tukijaa. Sopimukset on sidottu menestykseen.

"Minimissä saan 1 500–2 000 euroa vuodessa", sanoo Dietrich, joka sijoittui eilen Bakussa Euroopan kisojen 1 000 metrin kisassa 13:nneksi.

Kaksinkertaisen olympiamitalistin Kerttu Niskasen sponsoriasiat ovat kunnossa.
Kaksinkertaisen olympiamitalistin Kerttu Niskasen sponsoriasiat ovat kunnossa.

Hänen vuosibudjettinsa on noin 15 000 euroa. Osan kuluista kattavat Suomen olympiakomitea ja opetusministeriö.

"Kaikki menee, mikä tulee. Olen kuitenkin ihan tyytyväinen tilanteeseeni, pystyn elämään ja harjoittelemaan. Jos rahallista tukea olisi enemmän, homma kyllä helpottuisi", jatkaa ammattikorkeakoulussa urheilujohtamista opiskeleva Dietrich.

Turkulaisen maali häämöttää Rio de Janeiron ensi vuoden olympialaisissa. 25-vuotias meloja hakee Brasiliasta menestystä, osallistuminen ei hänelle riitä.

Kyselyn teetti teleyhtiö Sonera yhdessä lajiliittojen kanssa. Sonera aloitti Next generation -tukihankkeensa vuonna 2003 yleisurheilun piirissä. Tänä vuonna alkoi viides kolmivuotisjakso. Ryhmään kuuluu 20 urheilijaa kolmestatoista lajista.

Liki puolet vastanneista (44 prosenttia) kertoo, että yhden yhteistyökumppanin panos on vuositasolla korkeintaan 500 euroa. Kolme prosenttia on vuosittain haarukassa 10 001–15 000 euroa.

Sponsorisopimuksen yleisin pituus on vuosi. Yli nelivuotisia kontrahteja kertoo tehneensä vain kaksi prosenttia vastaajista.

Peräti kuusi kymmenestä urheilijasta hoitaa sopimusasiansa itse. Vain yhdeksällä prosentilla on kyselyn mukaan manageri.

Sonera ei suomalaiseen tapaan tahdo kertoa tukieurojensa määrää. Next generationin projektijohtaja Anna Sorainen toteaa vain, että vuosien aikana panostus on ollut miljoonia euroja.

Yritys sitoutuu tukemaan valittua urheilijaa vähintään kolme vuotta tuloksista ja saavutuksista riippumatta.

Hiihtäjä Kerttu Niskanen liittyi porukkaan tämän vuoden alussa.

Sprinttiuimari Ari-Pekka Liukkosella alkoi toinen kolmivuotiskausi.

Kumpikaan ei halua kertoa julkisesti yhteistyökumppaniensa antamia summia.

Niskasella on tällä hetkellä kuusi rahallisesti tukevaa yhteistyöpartneria. Luku vaihtelee yleensä viidestä kahdeksaan.

"Raha-asiat ovat keskinäisiä juttujamme", hän hymähtää.

Liukkonen nimeää neljä kumppania, jos valtion veroton urheilija-apuraha lasketaan mukaan. Hän voitti viime vuonna Berliinin EM-kisoissa EM-pronssia 50 metrin vapaauinnissa. Menestys näkyy tuloissa.

"Vuonna 2014 kuuluin siihen luokkaan, joka sai yhteistyökumppanilta 5 000–10 000 euroa. Täksi vuodeksi nousin seuraavaan kategoriaan", sanoo Liukkonen, jonka veroton urheilija-apuraha on maksimissa eli 20 000 euroa vuodessa.

Liukkonen toteaa olevansa onnellisessa asemassa, koska pystyy urheilemaan vailla taloudellisia huolia. Vielä vuonna 2012 miehen lähes kaikki rahat hupenivat kisamatkoihin.

Tällä hetkellä 208-senttinen hujoppi pystyy keskittymään täysipainoisesti harjoitteluun ja menestymiseen Rio de Janeiron ensi vuoden olympialaisissa.

"Kun nykyään käyn kaupassa, voin ostaa ravintoarvoltaan hyvää ruokaa eikä minun tarvitse keskittyä hintaan tai ottaa halvempaa vaihtoehtoa."

Next generation -tiimin sapluunasta Liukkonen pitää. Jäsenet ovat vahvasti esillä sosiaalisessa mediassa, pitävät blogeja ja osallistuvat myös Soneran perhepäiville, joilla ohjelmassa on liikuntaa ja yhdessäoloa.

"Turhaa ja vanhanaikaista pönötystä ei enää juuri ole."

Hyväntuulisuutta lähes aina pursuava Kerttu Niskanen saavutti Sotšin olympialaisissa hopeaa parisprintissä Aino-Kaisa Saarisen kanssa ja hopeaa tuli myös 4 x 5 km:n viestissä.

"En tiedä, nousiko statukseni Sotšin ansiosta. Sen huomaan, että ihmiset tietävät ja tunnistavat minut. Viestejä ja kirjeitä tulee enemmän kuin ennen."

Niskanen ja Liukkonen ovat samoilla linjoilla. Kummankin lajissa harjoitusmäärät ovat suuret ja kuormitus ankaraa.

"Jos pitäisi käydä töissä tai opiskella, niin en voisi urheilla nykyisellä tasollani. Molemmat kärsisivät", Niskanen viittaa mahdollisiin kompromisseihin.

Hän nauttii suunnattomasti kanssakäymisestä muiden huippu-urheilijoiden kanssa. Ryhmällä on vuosittain ainakin pari kokoontumista, joissa ovat mukana lähes kaikki tiimin jäsenet.

"Käyn yhteistyökumppaneiden tilaisuuksissa sopivasti, tapaamiset ajoittuvat kevääseen. Olen tyytyväinen myös siihen tilanteeseen", Niskanen toteaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!