Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mikaela Ingberg antaa keihäänheiton myytille kyytiä

Suomalaisella keihäänheitolla on arvokisojen menestyjän mielestä vahvuutenaan yhteisöllisyys

Urheilu
 
Kaisa Rautaheimo HS
Mikaela Ingberg toivoo, että Olympiakomitean toimisto siirtyisi Olympiastadionin remontin jälkeen "urheilun ydinpaikalle" niin kuin monissa muissa maissa jo on. "Täällä on taikaa ja nostalgiaa."
Mikaela Ingberg toivoo, että Olympiakomitean toimisto siirtyisi Olympiastadionin remontin jälkeen "urheilun ydinpaikalle" niin kuin monissa muissa maissa jo on. "Täällä on taikaa ja nostalgiaa." Kuva: Kaisa Rautaheimo HS

Kehuja, tukea, välittämistä, läsnäoloa. Hyvää draivia ja huolenpitoa. Yhteisöllisyyttä.

Sama teema toistuu, kun keihäänheiton kolminkertainen arvokisamitalisti Mikaela Ingberg pohtii urheilumenestyksen edellytyksiä.

Artikkeliin liittyvät

"Ideaalitilanteessa yksikään urheilija ei saisi tuntea koskaan olevansa yksin", hän sanoo.

"On eri asia tehdä töitä yhdessä, kuin purra hammasta ja painaa yksin eteenpäin."

Ingberg muistetaan kilpauraltaan tavallista puheliaampana suomalaisurheilijana. Hän osasi myös keskittyä ja teki parhaat suorituksensa arvokilpailuissa

Ingberg ei ollut heittäjistä vahvin, mutta yksi taitavimpia. Ja nämä taidot hän osasi hyödyntää ratkaisuhetkillä.

Keväällä 2010 uransa olkapäävammaan lopettanut Ingberg työskentelee nykyisin Suomen olympiakomitean kisayksikössä asiantuntijana.

Etäisyys omaan urheilu-uraan on paljastanut jotain sellaista, joka hänelle itselleen oli ehkä itsestäänselvyys, mutta jota ilman ei voi menestyä.

Laadukkaan valmennuksen ja olosuhteiden lisäksi urheilija tarvitsee Ingbergin mukaan ennen kaikkea välittämistä. Perheen varaukseton tuki saattoi puuttua esimerkiksi siltä urheilijalta, joka selosti puhelimessa kotiin pitkät pätkät niitä näitä ja vasta lopuksi kertoi muuten voittaneensa koko kisan.

"Ilman läheisten tukea pitää olla todella itsevarma ja vahva, jotta uskaltaa mennä vastavirtaan ja tehdä asioita urheilun ehdolla", Ingberg pohtii.

Hoitamatta jääneet traumat voivat tulla pintaan juuri sillä hetkellä, kun niitä vähiten kaipaisi. Vaikkapa finaalissa.

Kuka

Kolmen pronssin keihäsnainen

 Ikä: 40 vuotta

 Keihäänheiton arvokisamitalit: MM-pronssia vuonna 1995 (Göteborg), EM-pronssia 1998 (Budapest) ja 2002 (München)

 Ennätys: 64,03 (vuonna 2000)

 Lopetti kilpauransa olkapäävamman takia vuonna 2010.

 Koulutus: Tradenomi/BBA, Ammattivalmentajatutkinto (VAT)

 Työura: Helsingin EM-kisojen yhteyspäällikkö 2010–2012, Ruotsin halli-EM-kisojen yhteyspäällikkö 2013, Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön asiantuntija 2013–

"Eräs urheilija muisti isän tokaisun juniorivuosilta, että pitikö tännekin ajaa, kun et saanut edes tulosta. Kyllä ne jäävät painamaan."

Perheen lisäksi tärkeitä tukijoita ovat seura, liitto ja oma lajiyhteisö.

Ingbergiä harmittaa, että osa seuroista ja valmentajista ovat yhä mustasukkaisia suojateistaan. Nuorta urheilijaa ei välttämättä ohjata parempaan seuraan, vaikka omalla seuralla ei ole tarjota apua kehitykseen.

Myös lajit vartioivat tiukasti reviiriään, eivätkä aina ajattele urheilijan parasta. Ingberg kertoo eräästä kahdessa lajissa menestyneestä nuoresta, joka joutui jättämään kansainvälisen urheilutapahtuman väliin, koska toisen lajin valmentaja käytännössä kielsi matkan.

"Eihän tuollaisessa ole mitään järkeä. Hän oli vasta 16-vuotias."

Nyt nuori jäi ilman upeaa kokemusta, joka olisi ollut varmasti hyödyksi uralla, kumpaan lajiin sitten keskittyykään.

"Mitä monipuolisemmin urheilee, sitä helpompaa on tekninen oppiminen ja kehon hallinta. Itse pelasin keihäänheiton ohessa muun muassa koripalloa."

Keihäänheittoa on totuttu pitämään mystisten erikoispersoonien urheiluna. Ingberg kuitenkin yllättää ja sanoo, että suomalaisen keihään yksi menestystekijä on nimenomaan yhteisöllisyys.

Yksi lajiväkeä kokoava tekijä on Pihtiputaan keihäskarnevaalit. Nyt karnevaaleja järjestetään myös talvisin.

"Keihäässä on menestytty varmasti sata vuotta. Kaikki tuntevat olevansa osa suomalaista keihäsperhettä, vaikka ärräpäät välillä lentävätkin", hän sanoo.

Ingbergin omana junioriaikana keihäänheitolla oli erityisen vireää leiritoimintaa. Hän kävi koko talvikauden ajan joka kuukausi viikon leirillä muiden huippujen kanssa. Se oli kuukauden paras viikko.

"Muistan vieläkin, kuinka odotin pääsyä leirille muiden kanssa."

Ingbergin mukaan joukkuelajeilla on etulyöntiasema yksilölajeihin nähden, sillä niissä lajiyhteisö on aina ympärillä. Siitä on iso apu esimerkiksi heikkoina hetkinä.

Mutta miksi suomalaiset naisheittäjät ovat pudonneet maailman kärjestä? Suomen tämän kauden tilastokärki Sanni Utriainen tarvitsee heittoonsa ainakin viisi metriä lisää pituutta menestyäkseen elokuun MM-kisoissa.

"En tiedä tarkasti syytä, koska en näe päivittäistä harjoittelua. Väittäisin, että fyysisesti he ovat kovempia kuin minä ikinä", Ingberg sanoo.

"En ollut surkea fyysisesti, mutta minun vahvuuteni oli tekninen osaaminen ja välinehallinta."

Apuakin on suunnitteilla. Joukko naisia aikoo perustaa yli 60 metrien heittäneiden kerhon, joka voisi vierailla leireillä jakamassa omia kokemuksiaan.

"Jos voisimme jotenkin antaa takaisin nykyisille heittäjille. Tuskin siitä mitään haittaa olisi."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!