Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jarkko Nieminen haluaisi muuttaa vain yhden asian, jos voisi vääntää kelloa taaksepäin

Kaikkien aikojen suomalainen tennistähti lopettaa ammattilaisuransa tämän kauden jälkeen

Urheilu
 

Jarkko Nieminen on useasti tällä kaudella kääntynyt kannoillaan ja katsonut vielä kerran tuttuja pelipaikkoja, ennen kuin hän on lähtenyt paluulennolla Suomeen.

"On siinä ollut sellaista hyvänlaista haikeutta mukana, kun mielessä on paljon hienoja muistoja noista turnauksista", Nieminen kertoi Helsingin Tavastia-klubilla.

Hän oli juuri kertonut lopettavansa uransa tähän vuoteen. Jo pitkään ounasteltu lopettamispäätös ei tullut yllätyksenä.

Nieminen täyttää heinäkuussa 34 vuotta, ja hän on kiertänyt tennisammattilaisena maailmaa 15 vuotta.

"ATP-tasolla haluan päättää urani (lokakuussa) Stockholm Openiin. Se on ainut oikea paikka lopettaa. Minulle on myönnetty sinne jo villi kortti", Nieminen kertoi.

Hän kirjoitti siellä väkevän kappaleen suomalaiseen tennishistoriaan 2001, jolloin 20-vuotiaana eteni karsinnoista loppuotteluun. Siinä hollantilainen Sjeng Schalken oli parempi viidessä erässä.

Nieminen on ollut Tukholmassa finaalissa myös 2006 ja 2011.

Maskulaisen lopetus jättää mittavan aukon suomalaiseen tennikseen. Hän oli ensimmäinen suomalainen tenniksenpelaaja, joka pystyi nousemaan kovalle kansainväliselle tasolle.

Niemisen kolme puolivälieräpaikkaa grand slam -turnauksissa ja ATP-ranking 13 ovat saavutuksia, jotka olivat ennenkuulumattomia ennen Niemistä.

Nieminen vaikutti myös tennisammattilaisjärjestö ATP:n pelaajaneuvostossa neljä vuotta. Hänellä on aina ollut erinomaiset suhteet pelaajakavereihinsa. Siitä kertoo hyvin esimerkiksi se, että Roger Federer on luvannut tulla marraskuussa Suomeen pelaamaan Niemisen jäähyväisottelun, jos kaikki palaset saadaan loksahtamaan kohdilleen.

"Kyseessä ei olisi mikään bisnes, vaan kaikki tuotto ohjattaisiin nuorille suomalaispelaajille", Nieminen sanoi.

Hyväntekeväisyys Niemiselle on mielessä myös 5. tammikuuta, jolloin hän järjestää konsertin Tavastialla. Sen tuotto ohjataan lastensuojelutyöhön.

Nieminen kertoi lopettamispäätöksensä kypsyneen pikku hiljaa.

"Viime vuoden lopulla päätös ei vielä ollut sataprosenttinen, mutta todennäköisyys lopettamiselle kasvoi koko ajan."

Niemisen ranking on ollut koko uran ajan pääosin 50 parhaan joukossa lukuun ottamatta kahta loukkaantumisen aiheuttamaa pudotusta. Vasta viime vuoden keväältä ranking on liukunut nykyisellä sijalle 91.

Seuraavat kisat Niemisellä ovat Wimbledon, Davis Cup -ottelu Portugalia vastaan ja Tampereen haastajatason turnaus, joka alkaa 20. heinäkuuta.

Ja vaikka uran ATP-kisat päättyvät Tukholmaan, portti on auki muun muassa Helsingin haastajatason kisalle marraskuussa.

"Pelaan mielelläni jatkossa myös Davis Cup -otteluita, en ainoastaan ensi vuonna, vaan miksei sen jälkeenkin. Mutta toivon, että nuoremmat pelaajat ajavat ohitseni."

Rio de Janeirossa pelataan olympiatennistä ensi vuonna. Ei ole täysin mahdotonta, että Nieminen pelaisi siellä nelinpeliä. Se vaatisi Henri Kontiselta huippuonnistumista. Jos Kontinen nousisi ennen olympialaisia maailman kymmenen parhaan joukkoon nelinpelirankingissa, hän voisi valita itselleen parin.

"Se valinta riiippuisi sitten täysin Henkasta."

Kun tennisura loppuu, niin Niemisellä riittää tekemistä esimerkiksi oman tennisakatemiansa kanssa, vaikka hän ei halua ryhtyä varsinaiseksi valmentajaksi.

"Tässä vaiheessa en vielä osaa sanoa mitään tarkkaa tulevaisuuden suunnitelmistani, mutta aion esimerkiksi käydä vaeltamassa kaikissa Suomen 39 kansallispuistossa", Nieminen kertoi.

Hän asuu jatkossakin Helsingissä ja Kööpenhaminassa, jossa vaimo Anu Nieminen toimii sulkapallovalmentajana.

Yhden asian Nieminen haluaisi muuttaa pelissään, jos voisi vääntää kelloa taaksepäin.

"Harjoittelisin enemmän pysäytyslyöntejä. En ole varsinkaan kämmeneltä käyttänyt niitä oikeastaan koskaan. Se olisi ollut hyvä lisä pelissäni", Nieminen sanoi.

Tämän vuoden grand slameissa Nieminen on päättänyt turnauksensa päästadionilla. Australian avoimissa Nieminen hävisi Stan Wawrinkalle Rod Laver -areenalla ja Ranskan avoimissa Novak Djokovicille Philippe Chatrier -stadionilla.

Samanlainen päätös Wimbledonissa olisi komea. Syksyn US Openiin pääsy ei ole vielä täysin varmaa.

Pascal Rossignol Reuters
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!