Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kanadalaisyleisö maineensa veroista

Kaikkia kannustetaan tasapuolisesti ja katsomossa käyttäydytään hyvin

Urheilu
 
Taina Kivelä
Rami Marjamäki
Englannin uskollisten fanien Laurenin (18), Ellan (19) ja Lydian (19) kuvaan tahtoi mukaan myös kanadalainen John, joka kertoo kannustavansa aina voittajaksi arvioimaansa joukkuetta.
Englannin uskollisten fanien Laurenin (18), Ellan (19) ja Lydian (19) kuvaan tahtoi mukaan myös kanadalainen John, joka kertoo kannustavansa aina voittajaksi arvioimaansa joukkuetta. Kuva: Rami Marjamäki

Joukkueensa väreihin, valkoiseen ja punaiseen, sonnustautuneet nuoret naiset tulevat Lansdownen stadionille hyvissä ajoin. Englannin naismaajoukkueen fanit Ella, 19, Lydia, 19 ja Lauren, 18 ovat ensimmäistä kertaa kisamatkalla ulkomailla. Mutta kun kauas lähdettiin, matkalla ollaankin koko kisojen ajan aina 5. 7. pelattavaan finaaliin saakka.

"Englanti voittaa tänään Norjan, ja finaalissa pelaavat Englanti ja Saksa", vakuuttaa Ella. Usko omaan joukkueeseen on kova.

"Saksa on hyökkäävä joukkue. Meidän on pidettävä puolustus vahvana ja hyödynnettävä tilaisuudet vastahyökkäyksiin", arvioi Lydia, joka pelaa itsekin paikallisseurassa kotona Hampsihiressa, kuten ystävänsäkin. Kaikki tosin pelaavat eri joukkueissa.

Uskolliset fanit palkittiin, Englanti voitti Norjan 2–1. Maaleista vastasivat tällä kertaa muut kuin Ellan parhaaksi arvioima hyökkääjä Karen Carney. Finaaliin on silti vielä matkaa, puolivärierissä vastaan tulee emäntämaa Kanada. Ottelu pelataan suuremmalla areenalla Vancouverissa. Vuonna 1908 rakennetulle Ottawan Lansdownelle mahtuu vain 26 500 katsojaa.

Ottawan katsomo on ollut kisojen ajan miltei täynnä, nyt mukana oli noin 19 000 katsojaa. Valtaosa väestä on kanadalaisia perheitä, vauvasta vaariin. Myös monet amerikkalaiset tyttöjoukkueet ovat valmentajineen vuokranneet bussin ja kiertävät kisapaikkoja kisaohjelman mukaan.

Eurooppalaisissa turnauksissa liikkuvat kannattajalaumat, joiden kisailosta juomat ja mahdoton mökä muodostavat suuren osan, puuttuvat täältä kokonaan. Yleisö on pääosin puolueetonta, se innostuu hyvistä tilanteista ja suorituksista tasapuolisesti. Molempien joukkueiden epäonnelle ja pettymyksille huokaillaan yhtä hartaasti, ja altavastaajaa kannustetaan yksissä tuumin.

Kun yleisö Ottawassa hurrasi suosikkinsa Englannin maaleille niin että korvat soivat, voi vain kuvitella, millaisen metelin saa aikaan yli 50 000 kanadalaista kotijoukkuettaan kannustaessaan. Vastustajankin hyvät suoritukset toki huomioidaan perikanadalaiseen tyyliin. Vihellykset ja buuaukset saattelevat myös suosikkien ajantappoa pelin loppumetreillä.

Kanadan päätös hajauttaa kisat valtavan mantereen poikki haastaa sekä pelaajat että fanit. Matkaa itärannikon Monctonista länsirannikon Vancouveriin on noin 5 500 kilometriä. Jotkut joukkueista ovat pelanneet jopa kolmella aikavyöhykkeellä, kuten Ruotsi, joka joutui lähtemään kotimatkalle jo neljännesvälieristä. Aikaerorasituksen vaikutusta tähän on pohdittu, samoin säiden, jotka näissä kisoissa eivät ole suosineet kaikkia samalla tavalla.

"Kaksi ensimmäistä viikkoa olimme Monctonissa, jossa Englannin alkulohkon pelit enimmäkseen pelattiin. Nyt tulimme tänne Ottawaan, palaamme sitten Montrealiin ja matkustamme Vancouveriin finaaliin", sanoo Ella.

Kuukauden matkan kulut mantereen poikki ovat isot. Kolmikko onkin säästänyt matkaa varten pitkään palkoistaan, jotka eivät palvelualan ammateissa Englannissa päätä huimaa.

Taina Kivelä
Ottawa

Oslolaiset veljekset Robin (18) ja Max (16) ovat vierailulla ottawalaisten serkkujensa luona. Serkkujen yhteiset isovanhemmat ovat englantilaisia, mutta tänään kannustetaan Norjaa.
Oslolaiset veljekset Robin (18) ja Max (16) ovat vierailulla ottawalaisten serkkujensa luona. Serkkujen yhteiset isovanhemmat ovat englantilaisia, mutta tänään kannustetaan Norjaa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!