Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turulla timantit mielessä

Timanttiliigan kisan järjestäminen ei ole pelkästään rahakysymys

Urheilu
 
Joonas Salo
Toimitusjohtaja Jari Salonen (vas.) ja keihäänheittäjä Antti Ruuskanen toukokuussa järjestetyssä Paavo Nurmen kisojen tiedotustilaisuudessa.
Toimitusjohtaja Jari Salonen (vas.) ja keihäänheittäjä Antti Ruuskanen toukokuussa järjestetyssä Paavo Nurmen kisojen tiedotustilaisuudessa. Kuva: Joonas Salo

Miltä kuulostaa ajatus yleisurheilun Timanttiliigan kisasta Turussa?

Vastaus riippuu siitä, keneltä sitä kysyy, mutta ainakin Paavo Nurmen kisojen toimitusjohtaja Jari Salonen suhtautuu ajatukseen tosissaan.

Artikkeliin liittyvät

"Talouden puolesta Turku voisi isännöidä Timanttiliigaa jonain vuonna. Kisojen järjestäminen ei ole pelkästään rahakysymys. Isompi este ovat [Turun] stadionin olot, tv-tuotannon järjestäminen ja palvelut", sanoo Salonen.

Paavo Nurmen kisat kuuluvat Euroopan yleisurheiluliiton ylimmän sarjan kilpailuihin. Siitä seuraava taso on kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n alainen kilpailu. Niitä on kaksi: joko haastajakilpailu tai Timanttiliiga, joka on yleisurheilun formula 1.

Timanttiliiga on neljäntoista järjestäjän suljettu liiga, johon ei nousta sormia napsauttamalla.

"Sinne pääsy on pitkä prosessi. Meidän tavoitteenamme on järjestää vuonna 2017 yhtä laadukkaat kilpailut kuin Timanttiliigassa", sanoo Salonen.

Maailman huiput kokoava Timanttiliigan kisa maksaa järjestäjälleen noin kaksi miljoonaa euroa. Paavo Nurmen kisat yltävät puoleen siitä, eli miljoonaan euroon. Euroopan yleisurheiluliiton sääntöjen mukaan Turussa pitää maksaa 90 000 euroa palkintorahoja.

A-lajin, kuten esimerkiksi miesten keihäänheiton, voitosta saa 2 400 euroa. Yhdessä lajissa jaetaan 7 000 euroa kuudella parhaalle urheilijalle.

Palkintorajojen lisäksi rahaa kuluu yksittäisten urheilijoiden sovittuihin palkkioihin. Miesten keihäs maksaa järjestäjille 50 000 euroa, joka on kisojen kallein laji.

"PNG [Paavo Nurmi Games] ei silti ole mikään keihäsjuttu. Mielelläni näkisin paikalla paljon muita suomalaisia huippuja, mutta kotimaisia nimiä on liian vähän", sanoo Salonen.

Tänään torstaina käytävistä kisoista puuttuvat mm. kolme Suomen parasta naista. Pikajuoksija Hanna-Maari Latvala, aitajuoksija Nooralotta Neziri ja estejuoksija Sandra Eriksson potevat yhä jalkavaivoja.

Keihäänheitto on kuitenkin edelleen se juttu – sille ei voi mitään. Suomen paras nelikko, Tero Pitkämäki–Antti Ruuskanen–Ari Mannio ja Teemu Wirkkala – kilpailee Turussa ensi kertaa toisiaan vastaan tällä kaudella.

"Teki hyvää olla juhannus kotona. Minulla on ollut parissa kisassa notkahdusvaihe, jota oli syytä korjata", sanoi Ruuskanen ennakkotunnelmista.

Ulkomaalaisista heittäjistä kovimmat ovat egyptiläinen Ihab Abdelrahman ja saksalainen Thomas Röhler.

Turussa korostuu muutenkin kisojen kansainvälisyys, kun Eurosport näyttää kisat ensi kertaa sitten vuoden 1997.

"Sillä on iso symbolinen merkitys maailmalla", sanoo Salonen.

Jos Paavo Nurmen kisoista tulisi Timanttiliigan kisa, ottaisitko mukaan Usain Boltin, vaikka se maksaisi, kuinka paljon tahansa?

"Jos mahdollista, ottaisin. En kuitenkaan sillä ajatuksella, että iso tähti veisi suurimman osan palkintopotista. Yksi iso palkkio näkyisi kisojen muussa kattauksessa", sanoo Salonen.

 

Paavo Nurmen kisat alkavat tänään klo 18. Yle ja Eurosport näyttävät kisatapahtumat.

Ari Pusa HS
Turku

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!