Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Olympiamitalisti Silja Kanervan karu arki: Kahdenkympin majoitus on jo luksusta

Rahan puute vaikeuttaa purjehtija Silja Kanervan harjoittelua

Urheilu
 
Iina Airio
VESA KOIVUNEN
Silja Kanerva istahti rantakiville kotimaisemissaan Lauttasaaressa Helsingissä.
Silja Kanerva istahti rantakiville kotimaisemissaan Lauttasaaressa Helsingissä. Kuva: VESA KOIVUNEN

Purjehdus on eliittilaji. Väittämä naurattaa Lontoon 2012 olympialaisten pronssimitalisti Silja Kanervaa. Hän on juuri palannut 49er FX -kipparinsa Sinem Kurtbayn kanssa maailmancupista Weymouthista. Siellä he asuivat yhdessä Suomen muiden kärkinaisten Tuuli Petäjä-Sirénin ja Tuula Tenkasen kanssa 30-neliöisessä karavaanissa.

Kanerva ja Kurtbay jakoivat kisaviikon ajan 120 senttiä leveän sängyn.

Kuka

Purjehtija Silja Kanerva

 Syntynyt: 28. 1. 1985.

 Asuinpaikka: Helsinki.

 Veneluokka: 49er FX, gastina Sinem Kurtbayn kipparoimassa veneessä.

 Koulutus: Oikeustieteiden maisteri.

 Siviilisääty: Naimisissa.

 Parhaat saavutukset: Match race -luokassa maailmanmestari ja olympiapronssia 2012, Abu Dhabin maailmancupin finaalissa 7. 2014 ja Gardan Eurosaf-regatassa 3. 2015.

"Yöpyminen maksoi noin 20 euroa per henkilö per yö, mikä on meille luksusmajoitus. Parhaimmillaan Sinem on onnistunut löytämään yhdeksän euron majoituksia, mutta hän onkin jo aika haka majoitusvarauksissa", Kanerva virnistää.

Kanerva ja Kurtbay tähtäävät Rion maapaikkaan marraskuussa Argentiinassa järjestettävissä MM-kilpailuissa. Tuloksellisesti tavoite on realistinen, sillä tiimi sijoittui esimerkiksi Gardajärven kansainvälisessä regatassa kolmanneksi.

Argentiinan kisamatka veneen kuljetuksineen, lentolippuineen ja majoituksineen lohkaisee 10 000 euron siivun niukasta vuosibudjetista.

"Olen laskenut, että 100 000 eurolla per vuosi voisimme toteuttaa 49er FX -projektin, jossa voisimme tehdä kaiken, minkä koemme tarpeelliseksi, mutta emme mitään ylimääräistä. Vuoden alussa meillä oli tiedossa alle puolet tästä summasta, mutta uskon, että saamme kerättyä 70 000 euroa kasaan. Se riittää juuri ja juuri."

Esimerkiksi lennoista tiimi valitsee nopeimpien sijaan halvimmat ja ajaa samalla isopurjeella huipputiimien kahden kisan sijaan kahdeksan. Kun kaksikko vetää veneensä auton perässä Englannista EM-kisoihin Portugaliin, kyytiin napataan kasa juniorien laser-veneitä kustannusten kattamiseksi.

Lontoo-projektissa Silja Lehtisen ja Mikaela Wulffin kanssa Kanervan urheilija-apuraha jäi käytettäväksi ruokaan ja asuntolainan lyhennyksiin. Nyt hän sijoittaa vuosittaisen 10 000 euron apurahansa urheiluun.

"Rahat elämiseen saan tekemällä töitä", Kanerva sanoo.

Kanerva viimeisteli juristin opintonsa Lontoon jälkeen ja sai asianajotoimistosta tärkeän yhteistyökumppanin. Taloudellisen tuen sijaan se panostaa Kanervaan tulevaisuuden työntekijänä.

"Minun ei valmistumiseni jälkeen tarvinnut valita urheilun ja työuran väliltä, vaan saan tällä joustavalla järjestelyllä toteuttaa molempia intohimojani. Toivon, että yhä useampi yritys löytäisi vastaavan tavan tukea urheilijaa ja ennen kaikkea tämän uran jälkeistä elämää."

"Olen äärimmäisen kiitollinen kaikille tukijoillemme. Myös liiton tuki valmennuksineen on ollut ihan korvaamatonta."

Maailmanmestaruus ja olympiamitali kartuttivat bonuksina hetkellisesti Kanervan lompakkoa.

Vuoden 2013 alussa hän käytti bonukset ja vähän omia päälle 27 000 euroa maksaneeseen 49er-veneeseen.

Jos Kanervaa joskus alkaakin nyppiä, nostaa maajoukkueen ilopilleri Kurtbay tunnelman kattoon. Huumori ja toimiva yhteistyö ovat voittaneet synkät pohdinnat.

"Tuoreena olympiamitalistina ajattelin, että sponsoreita olisi helpompi löytää. Tuntui raskaalta kohdata totuus. Alussa mietin monta kertaa, pitäisikö vain siirtyä työelämään", Kanerva myöntää.

"Urheilu on kuitenkin siitä ihmeellistä, että yksi huippuhetki korvaa monta pettymystä. Mielestäni on paljon hienompaa antaa kaikkensa ja epäonnistua kuin jäädä kotiin pelkäämään. Ja jos onnistumme, tiedämme saaneemme kaiken ihan itse aikaan."

Terhi Ylimäinen
Silja Kanerva ja Sinem Kurtbay Helsingin EM-regatassa viime kesänä.
Silja Kanerva ja Sinem Kurtbay Helsingin EM-regatassa viime kesänä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!