Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

NHL:n varaustilaisuus huomenna – kuinka korkealla Rantanen varataan?

NHL:n varaustilaisuus järjestetään viikonloppuna Floridassa

Urheilu
 

NHL:n varaustilaisuus on mainio mittari eri maiden pelaajatuotannon tasosta. Viime vuodet osoittavat, että jääkiekon pahin lama on Suomessa ohi.

Vuosina 2007–2009 yhtäkään suomalaiskiekkoilijaa ei varattu NHL:ään varaustilaisuuden ensimmäisellä kierroksella.

Mikael Granlund käänsi kurssin kesällä 2010, ja Aleksander Barkov nosti riman korkealle vuonna 2013, kun hänet valittiin tilaisuudessa toisena. Vuosi sitten Julius Honka varattiin neljäntenätoista.

Tämän kesän suomalaisen ykkösnimen Mikko Rantasen varausnumero lienee jossain kahden edellä mainitun välillä.

Laitahyökkääjä Rantasesta, 18, tekee poikkeuksellisen lahjakkuuden se, että hän on isokokoinen, mutta harvinaisen taitava kiekon kanssa.

"Harrastin salibandya 15-vuotiaaksi asti. Sieltä se hyvä kiekonkäsittelytaito on varmasti tullut", Rantanen kertoo.

Ilkeämieliset kutsuvat salibandya epäonnistuneiden jääkiekkoilijoiden lajiksi, mutta Rantasen lisäksi tuore Stanley Cup -voittaja Teuvo Teräväinen kertoi taitojensa tulevan sieltä. Lajia ei selvästi kannata aliarvioida.

Martti Kainulainen Lehtikuva
Mikko Rantanen on debytoinut jo Leijonissakin. Rantanen pelasi huhtikuussa Suomen paidassa Saksaa vastaan Lahdessa.
Mikko Rantanen on debytoinut jo Leijonissakin. Rantanen pelasi huhtikuussa Suomen paidassa Saksaa vastaan Lahdessa.

Floridasta HS:n puhelimitse tavoittama Rantanen saapui itärannikon lämpöön paikallista aikaa maanantaina. Aika on kulunut aurinkoa ottaessa, uidessa ja rantalentopalloa pelatessa. Matkassa on myös kavereita, joiden kanssa Rantanen vetää päivittäin punttitreeniä.

Kuka

Mikko Rantanen

 Oikea laitahyökkääjä, kätisyys vasen.

 Syntynyt 29. 10.1996.

 193 cm / 96 kg.

 Seura: Turun Palloseura.

 Liigassa vuosina 2012–15: 108 ottelua, 16 maalia, 24 maalisyöttöä.

 A-nuorten SM-kultaa 2015, B-nuorten SM-pronssia 2012. Alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa 2015 tehopisteet 4+0.

 Harrastanut jääkiekon lisäksi salibandya, jalkapalloa ja yleisurheilua.

"Vihdoin odotus on ohi. Spekulointi seurasta päättyy, ja voin keskittyä olennaiseen", Rantanen sanoo viikonlopun varaustilaisuudesta.

Viime kaudella Rantanen löi läpi TPS:n paidassa Liigassa ja pelasi loistavasti alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa. NHL-seurojen pelaajatarkkailijat saapuivat Suomeen seuraamaan Rantasta.

"Kyllä se välillä vaikutti tekemiseen, kun tiesi monen ihmisen seuraavan esityksiäni katsomossa. Hyvin pystyin kuitenkin sulkemaan sen pois."

Rantasen kausi oli nousujohteinen. Alkukaudella rooli jäi pieneksi, mutta vuodenvaihteen MM-turnaus toi tarvittavan itseluottamuksen. Sen jälkeen Rantanen oli Liigassa rämpineen TPS:n pelillinen johtaja.

"Kausi oli todella opettavainen. Näin nuorena näki, mitä se on, kun voittoja ei tule. Sitä ei halua kokea heti uudestaan", Rantanen kuittaa.

Kesäkuun alussa Rantanen matkasi Buffaloon Draft Combine -tapahtumaan, jossa ikäluokan lahjakkaimmat pelaajat käyvät kuntotesteissä ja NHL-seurojen haastateltavana.

Vaikka Rantanen puhuu englantia sujuvasti, hän oli helpottunut, kun seurojen kysymykset olivat keskenään melko samanlaisia ja käsittelivät urheilu-uraan sekä perheeseen liittyviä asioita. 18-vuotiaalla jääkiekkoilijalla tuskin on hurjasti kokemusta työhaastatteluista.

NHL:n varaustilaisuuden ensimmäinen kierros järjestetään Suomen aikaa varhain lauantaina. Alustavissa listauksissa Rantanen on nimetty varauskelpoisista parhaaksi eurooppalaiseksi kenttäpelaajaksi.

"Sellaista on kiva kuulla. Jokapäiväiseen tekemiseen se ei kuitenkaan vaikuta. Varaustilaisuus on ensimmäinen askel, ja todellinen työ alkaa vasta siitä."

Rantanen osoittaa samaan aikaan oikeanlaista nöyryyttä ja tervettä kunnianhimoa. Ensi syksyn tavoitteena on taistella tosissaan NHL-paikasta harjoitusleirillä.

Kesällä NHL-pelaajien Lauri Korpikosken, Rasmus Ristolaisen ja Joni Ortion kanssa harjoitteleva Rantanen tietää myös, mitä kova tavoite vaatii.

"Voimaa tarvitsen yhä lisää. Sitä kautta on tarkoitus saada myös räjähtävyyttä luisteluun. Lisäksi laukausta pitää kehittää niin, että se lähtee NHL:ssä nopeammin."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?