Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Connor McDavid, isoin tähti aikoihin

NHL:n varaustilaisuudessa pohditaan vain, ketkä jäävät jäljelle McDavidin ja Jack Eichelin jälkeen

Urheilu
 
bruce bennett afp
Ikäluokkansa huippukiekkoilijat Jack Eichel (vas.), Connor McDavid ja Noah Hanifin kohtasivat Stanley Cupin loppuotteluiden yhteydessä Chicagossa.
Ikäluokkansa huippukiekkoilijat Jack Eichel (vas.), Connor McDavid ja Noah Hanifin kohtasivat Stanley Cupin loppuotteluiden yhteydessä Chicagossa. Kuva: bruce bennett afp

Pohjois-Amerikan jääkiekkoilussa tuntuu yhdellä jos toisella olevan kova sanomisen tarve, kun puheeksi tulee Connor McDavid. NHL:n varaustilaisuudessa McDavid herättää enemmän intohimoja kuin kukaan pelaaja pitkään aikaan.

Entinen tähtipelaaja Wayne Gretzky sanoi McDavidia parhaaksi ykkösvaraukseksi 30 vuoteen. Gretzkyä kuunnellaan mielellään, vaikka aina hänenkään veikkauksensa eivät onnistu. Nyt tuskin on erehtymisen vaaraa.

Yksi kiinnostava vertaus nostaa McDavidin Sidney Crosbyn rinnalle, mutta Gretzky laittoi vielä paremmaksi.

Kanadalainen McDavid, 18, ja muutamia kuukausia vanhempi amerikkalainen Jack Eichel tekevät varaustilaisuuden alusta tylsän. Edmonton ottaa McDavidin, ja Buffalo pyytää seuraavana Eichelin lavalle vetämään tulevan seuransa paidan päälle.

Arizona ottaa kolmantena, ja silloin taitaa olla vuorossa puolustaja Noah Hanifin. Tai ehkä Arizona haluaa sittenkin Erie Ottersista McDavidin seurakaverin hyökkääjä Dylan Stromen.

McDavidia on hehkutettu Pohjois-Amerikassa yli kolme vuotta. Sitä ennenkin hänet on tiedetty lahjakkaaksi ja kenties tulevaksi NHL-tähdeksi.

Pohjois-Amerikan junioriliigat ovat suomalaisille kiekon seuraajille etäisiä, mutta McDavidin tehoista ja taidoista saa parhaan kuvan, kun vertaa häntä maailman parhaisiin ikäluokassaan.

Kanada voitti Sotšissa 18-vuotiaiden MM-kultaa huhtikuussa 2013. McDavid valtasi ylivoimaisesti pistepörssin, vain 16-vuotiaana. Hän hakkasi seitsemään otteluun muikeat tehot 8+6=14.

Montrealissa ja Torontossa pelattiin 20-vuotiaiden MM-turnaus vuodenvaihteessa. McDavid oli silloin 17-vuotias, tosin piakkoin täyttämässä 18. Hän nousi pistepörssin jaetulle kärkipaikalla. Seitsemään otteluun kertyi 3+8 pistettä. Kanada kaatoi loppuottelussa Air Canada Centerissä Venäjän 5–4.

"Hän on pelaaja, jollaisia syntyy vain silloin tällöin", legendoihin kuuluva Bobby Orr sanoi taannoin NHL.comin verkkosivuilla. Orr seuraa McDavidia läheltä, sillä hän toimii nuorukaisen pelaaja-agenttina.

"Tiedän, millaisten paineiden kanssa Connor on joutunut elämään viimeiset kolme vuotta", Orr sanoi. Hän nousi itsekin nuorena huipulle, kun ura lähti Boston Bruinsissa lentoon.

Keskushyökkääjänä pelaava McDavid luistelee erinomaisesti. Taidoiltaan hän on tulevan varaustilaisuuden paras. Voimaa hän tarvitsee lisää ennen kuin NHL-ovi aukeaa. Siinä auttaa pitkä kiekkoilijan kesä.

Kaksikkoa McDavid–Eichel on verrattu vuoden 2004 kärkikaksikkoon, joka löi komeasti läpi NHL:ssä. Silloin juhlivat venäläiset. Aleksandr Ovetškin varattiin ykkösenä ja Jevgeni Malkin kakkosena. Molemmat on valittu liigan parhaiksi. Malkinilla on Stanley Cup voitettuna, mutta Ovetškinin Washington ei ole siihen pystynyt.

Eichel pelasi ikäluokan MM-turnauksen Kanadassa McDavidin tapaan. Vastuu kasvoi jopa kohtuuttoman suureksi, kun USA haki menestystä.

Aikuisten MM-turnauksessa Tšekissä keskushyökkääjä Eichel otti lähes yhtä ison roolin kuin nuorten kisoissa.

Ei ollut hassumpaa tehdä MM-kisoissa pisteet 2+5, kun kyseessä oli tavallista kovempi turnaus.

 

NHL:n varaustilaisuudessa valitaan ensimmäisen kierroksen pelaajat perjantaina kello 19 alkaen (lauantain klo 2.00 Suomen aikaa) ja kierrokset 2–7 lauantaina alkaen kello 17 Suomen aikaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?