Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jatkokehitys fysiikan kautta

Urheilu
 

Arttu Mattila on korkeushyppääjäksi ihanteellisen kevyt ja kimmoisa. Hän on myös omaksunut optimaalista lähentelevän lajitekniikan, vaikka haluaa pystyä ponnistamaan vielä nopeammin.

"Kaikki ominaispiirteet ovat valmiina, mitä tulee olemaan aikuisenakin. Kehitys verrattuna [243 hypänneeseen] Mutaz Essa Barshimiin ja muihin tulee tehon kasvamisen ja fyysisen kehittymisen kautta. Eli Arttu voi tehdä myöhemmin samat asiat nykyistä räjähtävämmin, voimakkaammin ja paremmalla rytmillä. Oikeat liikeradat ja hyppymielikuva ovat kuitenkin jo olemassa", valmentaja Juha Isolehto kuvaa.

Mattilan kehittämisessä ei aiota kiirehtiä pariin vuoteen, sillä Isolehdon prioriteeteissa korostuvat maltti ja vammariskin välttäminen. Kun tehoja nostetaan nopeasti, lihakset, jänteet, sidekudokset ja luusto eivät usein kestä kyydissä.

"Artulla on kyllä valmiuksia aloittaa kevyt voimaharjoittelu ja tavoitteellisempi ominaisuuksien lisääminen jo ensi vuonna, mutta monipuolisuus on vieläkin avainasemassa. Rakennetaan kudoksia kestämään korkeushyppääjän harjoittelua siinä vaiheessa, kun tulosta pitää tehdä."

Mattilan tapauksessa piilee laajempikin opetus, jota kannattaa yleisurheilupiireissä pysähtyä kuuntelemaan – tarkasti.

"Artun kohdalla on ollut marssijärjestys, joka yleisesti pitäisikin saada yleisurheilun taitolajeihin: ammattimiehet opettavat tekniikan laadukkaaksi mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Fysiikkaa ja perusasioita voi rakentaa kuka tahansa valmentaja, mutta nuorisourheilun vaiheisiin on suunnattava taitopuolta ja ajankäyttöä. Vaatii tunteja ja tunteja yksilöllistä seurantaa, jotta tekniikka saadaan oikeaksi. Sen jälkeen on helppoa", Isolehto vakuuttaa.

Tuomas Hämäläinen
Äänekoski

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!