Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Arttu Mattila nousi otsikoihin hypättyään 14-vuotiaana korkeutta 201

Urheilu
 
Petteri Kivimäki
Arttu Mattila aikoo jatkaa toistaiseksi myös koripallon pelaamista.
Arttu Mattila aikoo jatkaa toistaiseksi myös koripallon pelaamista. Kuva: Petteri Kivimäki

Ikä 14 vuotta, lajina korkeushyppy, ennätystuloksena 201. Arttu Mattilan nimi nousi viime sunnuntaina urheiluyleisön huulille, kun media toisensa perään paukutti uutista tuoreesta 14-vuotiaasta Suomen ennätyspojasta.

Mattila pomppasi ennätyksensä viime sunnuntaina Saarijärven juhannuskisoissa. Vain kolme päivää aiemmin hän oli hypännyt Jyväskylässä edellisen SE:nsä 194. Tero Niemen vuonna 1989 hyppäämä 14-vuotiaiden ulkoratojen Suomen ennätys on parantunut tänä kesänä jo kahdeksalla sentillä.

Artikkeliin liittyvät

"Oli tosi hyvä fiilis, mutta en edes heti tajunnut, että meni niin korkealta. Kotona vasta aloin miettiä, mitähän sitä tuli oikein tehtyä", Mattila kuvailee tuntemuksistaan ennätyshyppynsä jälkeen.

Mattilan ennätystehtailua on edesauttanut voimakas kasvupyrähdys. Nuorukainen on venähtänyt kahdessa vuodessa pituutta noin 20 senttiä. Hänellä on nyt mittaa 185 senttiä. Korkeusennätys on silti kohentunut samassa ajassa jopa hurjempaa tahtia: miltei puoli metriä vuoden 2013 ennätyksestä 158.

Tässä kohtaa voisi olla vaarana lyödä ylikierrosten puolelle – sekä hehkutuksissa että nuoren urheilijan omassa mielenmaailmassa. Realismia on, että hurjan kasvupyrähdyksen jälkeen ennätysparannukset ovat tiukemmassa. Ja esimerkiksi 14-vuotiaiden epäviralliseen maailmanennätykseen on yhä matkaa yhdeksän senttiä.

Huolta pienentää se, että vaatimattoman oloisella Mattilalla ei ole tapana nostaa jalkojaan korkeuksiin muutoin kuin hyppysuorituksissaan. Kauden tavoitteet on jo ylitetty, eikä Mattila ole edes miettinyt uusia.

Ennätyskohusta Mattila on ollut ihmeissään, mutta pysyy silti nöyränä.

"Tuntuu vähän hassulta, että yhtäkkiä näin pienen ajan sisällä on ollut paljon juttua minusta. On se mukavaakin. En silti yhtään osannut odottaa, että hyppäisin heti alkukesästä näin korkealta. Loppukesästä olisin voinut uskoa, mutta aika pommi tuli heti kesän neljänteen kisaan."

Nuoren hyppääjän odotuksia tähän kesään toppuutteli hänelle hallikauden jälkeen iskenyt mononukleoosi, joka kansan suussa tunnetaan nimellä pusutauti. Mattila joutui pitämään hyppäämisessä kuukauden tauon, sillä perna on kuumejakson jälkeen altis iskuille ja vatsaontelon paineelle.

Mattila ylläpiti tuona aikana kuntoaan pyöräillen, mutta paluu korkeushyppypaikalle oli kuukauden tauon jälkeen pienimuotoinen sokki. Kun Mattila oli hypännyt ennen taukoa kisoissa 193 ja 190, paluun jälkeen harjoituksissa ei mennyt ensin edes 160.

"Piti hakea tosi paljon. Sen jälkeen on ollut kovaa treeniä, eikä ole paljon ollut lepoa. Nyt kilpailukaudella treeni tosin kevenee, ja ehdin levätä enemmän ennen kisoja."

Mattilan harjoitukset sisältävät muun muassa juoksua ja aitahyppelyä. Niissä satsataan korkeudessa hetkellisesti vaadittavaan räjähtävään nopeuteen sekä kimmoisuuteen.

Vetovastuu jakautuu kolmen osaavan henkilön kesken. Artun isä Olli-Pekka Mattila vastaa enimmäkseen juoksuharjoituksista, omalla kilpailu-urallaan 230 hypännyt Juha Isolehto valvoo korkeushypyn tekniikkaa ja Mari Paananen ohjaa kevyitä punttitreenejä.

Mattila harrastaa myös koripalloa. Hän treenaa yleisurheilun harjoituskaudella yhteensä viitenä kuutena päivänä viikossa. Viikkoon jää yleensä vain yksi lepopäivä.

"Urheilu vie tosi paljon aikaa, elämäni on melkein kokonaan urheilua. Kesällä ehdin kyllä treenata hyvin. Lukukauden aikana on kiireisempää. Menen kouluun, sieltä suoraan treeneihin ja tulen vasta joskus myöhään illalla kotiin syömään."

"Tämä on kuitenkin kivaa", Mattila lisää.

Kesällä Mattila saa keskittyä täysin yleisurheiluun, jota hän pitää ykköslajinaan. Hänellä ei ole kuitenkaan kiirettä luopua koripallon pelaamisesta, sillä Mattila nauttii siitäkin täysin rinnoin.

Lajit myös tukevat toisiaan: kummassakin vaaditaan ponnistusosaamista. Tunnettu esimerkki näiden kahden lajin parista on kanadalainen Donald Thomas, joka aloitti korkeushypyn 22-vuotiaana vuonna 2006 ja voitti seuraavana vuonna maailmanmestaruuden tuloksella 235. Thomas oli aiemmin pelannut koripalloa.

"Toivottavasti harrastan molempia vielä aika pitkään. Jos pitäisi valita, jäisin korkeuteen, vaikka pidänkin koripallosta joukkuelajina. Korkeudessa olen kuitenkin ollut parempi, joten ehkä se motivoi enemmän", Mattila toteaa.

Tuomas Hämäläinen HS
Äänekoski

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!