Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maailman tehokkain rahantekokone

Yliopistosarja tienaa miljardeja dollareita, mutta palkattomilla pelaajilla ei ole aina rahaa edes ruokaan

Urheilu
 

Yhdysvaltalainen yliopistourheilu on luultavasti ylivoimaisesti maailman tehokkain laillinen rahantekojärjestelmä.

Esimerkiksi vuonna 2013 kattojärjestö NCAA:n amerikkalaisen jalkapallon ykkösdivisioonan FBS:n joukkueiden tulot olivat yhtensä 3,4 miljardia dollaria (hieman yli kolme miljardia euroa), vaikka summasta puuttui joitakin tv-tuloja. Samana vuonna jääkiekkoliiga NHL:n yhteistulot olivat 3,7 miljardia.

Mutta eivät ne suuret tulot, vaan pienet menot. Yliopistourheilijat ovat ankarasti säänneltyjä amatöörejä, ja heidän keskipalkkansa on nolla dollaria. NHL-pelaajan keskipalkka on reilusti yli kaksi miljoonaa dollaria. Ammattiurheilussa lähes kaikki tulot menevät pelaajien palkkoihin.

Yliopistourheilussa ei siis ole käytännössä kuluja juuri lainkaan, mutta tulot ovat vertailukelpoisia suurimpien maailman ammattilaissarjojen kanssa. Yliopistojen urheilujoukkueet saavat tuloja muun muassa pääsylipuista, televisiointi- ja videopelioikeuksista, fanituotteista ja lahjoituksina.

ESPN-yhtiö maksaa FBS:n tärkeimpien otteluiden tv-oikeuksista yhteensä 7,3 miljardia dollaria 2014–2025.

Monet maailman suurimmista urheilustadioneista ovat amerikkalaisen jalkapallon yliopistojoukkueiden kotiareenoita. Viime kaudella peräti kuuden FBS-sarjan yliopistojoukkueen katsojakeskiarvo oli yli 100 000 (Ohio, Texas A & M, Michigan, LSU, Penn State ja Alabama).

Kattojärjestö NCAA on määritellyt yliopistojen urheilijat opiskelijaurheilijoiksi eli amatööreiksi, jotka saavat urheilusta palkkioksi korkeintaan opiskelun ja asumisen kattavan stipendin, jonka arvo on noin 50 000 dollaria kaudessa. Ruokaan, vaatteisiin ja muuhun elämiseen rahat täytyy usein hankkia muualta, mikä on vaikeaa, sillä NCAA valvoo opiskelijaurheilijoiden rahanhankintaa todella tiukasti.

Yliopistoille tulot ovat verottomia, ja rahoja syydetään uusiin rakennuksiin ja valmentajien palkkoihin. Päävalmentaja voi tienata seitsemän miljoonan peruspalkan vuodessa ja bonukset päälle. Rikkaat yliopistot värväävät päävalmentajia ammattilaissarja NFL:stä.

Tähän epäsuhtaan kiinnitetään Pohjois-Amerikassa yhä enemmän huomiota.

Tennesseen huippuyliopiston entinen keskushyökkääjä Arian Foster kertoi Schooled-dokumentissa, kuinka hänellä ei ollut opiskeluaikana aina varaa edes ruokaan.

"107 000 ihmistä osti lipun stadionille ja katsoi, kun pelasin hyvä ottelun. Pelin jälkeen kirjoitin nimmareita ja poseerasin sadoille lapsille. Sitten palasin opiskelija-asuntooni, ja todellisuus iski. Avasin jääkaapin, joka oli tyhjä", Foster muisteli dokumentissa.

"Jossain vaiheessa soitin valmentajalle, kun meillä [pelaajilla] ei ollut ruokaa eikä rahaa. Sanoin, että meillä on nälkä, ja jos et anna meille ruokaa, teemme jotain tyhmää. Valmentaja toi meille neljälle viidelle pelaajalle 50 tacoa, mikä oli itse asiassa NCAA:n amatöörisääntöjen rikkomista. Seuraavana päivänä kävelin koululle ja näin valmentajamme uudessa Lexus-autossaan. Kaunista."

Monille pelaajille maksetaan pimeästi, niin Fosterillekin viimeisenä opiskeluvuotenaan.

Enää Fosterin ei tarvitse tuijottaa tyhjää jääkaappia. Hän on NFL:n parhaita keskushyökkääjiä. Houston Texansin tähti teki 2012 viiden vuoden ja 43,5 miljoonan dollarin ammattilaissopimuksen.

NCAA:kin taipui hieman viime kesänä. Suurimmat ja tärkeimmät yliopistot saavat maksaa opiskelijaurheilijoilleen taskurahaa, jolla ostaa ruokaa ja elokuvalippuja.

Petteri Ala-Kivimäki HS
Las Vegas

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!