Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Trebol nousi eurooppalaisiin tähtiin

Kymi GP:n voitto meni ensi kertaa espanjalaiselle hevoselle

Urheilu
 
Seppo Sirkka
Gabriel Pou Pou ohjasti Trebolin voittoon.
Gabriel Pou Pou ohjasti Trebolin voittoon. Kuva: Seppo Sirkka

Suomessa ei ole koskaan ennen kuultu Espanjan kansallislaulua ravilähdön voiton kunniaksi, mutta sekin ihme tapahtui Kymi GP:ssä Kouvolassa.

Espanjalaisori Trebol jakoi voimansa oikein ja vei 85 000 euron pääpalkinnon. Hevosen voittoaika 11,8 oli Kymi GP:n kaikkien aikojen toiseksi kovin.

Käytännössä Trebolin kotimaa on Ranska, jonne hevosen ohjastaja ja valmentaja Gabriel Pou Pou toi sen kolme vuotta sitten.

Pou Pou oli jopa liikuttunut voitostaan. Pääpalkinto on isoin, jonka 8-vuotias hevonen on koskaan saanut.

Espanjassa hevonen on voittanut lähes kaiken, mutta siellä palkintorahat ovat olleet pieniä.

"Ehkä sen takia Trebolia ei ole pidetty juuri minään. Tämän voiton myötä hevonen otetaan tosissaan, ja että se kuuluu eurooppalaisiin tähtiin", sanoi Pou Pou.

"Trebol on antanut meille ja sen omistajaperheelle niin paljon, ettei voi enää pyytää mitään. Rahalle on aina käyttöä, mutta eniten olen onnellinen hevosen puolesta", sanoi Pou Pou kädessään kisajärjestäjien tarjoama kuohujuoma.

On totta, ettei Trebol ole saanut liikoja kutsuja ulkomaille. Kaksi viikkoa sitten se sijoittui Oslossa kolmanneksi, ja samalla tuli kutsu Kouvolaan.

"Kutsut ulkomaille ovat unelmamatkoja. Epäilin, että kutsutaanko meitä tänne ollenkaan. Kiitos suomalaisille, että luotitte", sanoi Pou Pou.

Trebol palaa Rankaan, ja se jää pitkälle harjoitustauolle. Kolmen viikon käytävään Mikkelin St. Michel –ajoon se ei siis tule.

Suomalaisille Kymi GP:n päälähtö oli pettymys. Ari Moilasen ohjastama Bret Boko jäi viimeiseksi ja Mika Forssin Seabiscuit viimeistä edelliseksi, kuudenneksi.

"Hevonen ei ollut siinä kunnossa kuin sen olisi pitänyt olla. Se katkesi ihan totaalisesti. Ei se ole tuollaista tehnyt koskaan", kummasteli Moilanen Bret Bokon hyytymistä. Trebolin voitto oli hänelle iso yllätys.

"Todella, mutta olihan se kova hevonen." Valmentaja Markku Niemisen mukaan nyt pitää tutkia, miksi Bret Boko väsyi. "Voi olla, että siihen riittää tuo vauhtikin syyksi", sanoi Nieminen.

Parhaiten onnistui Antti Teivainen italialaisen Oasis Bin rattailla.

Teivainen joutui kuskin pukille viime hetkillä, kun ruotsalainen Claes Svensson ei ehtinyt paikalle Tukholmasta.

Hannu Torvisen ohjastama Windy Ways hylättiin maalisuoran laukan takia.

Kisan suurimmat suosikit, amerikkalainen Maiven ja viime vuoden voittoa puolustanut ranskalainen Timoko jäivät sijoille kolme ja viisi.

"Hyvä hevonen tässä ratkaisee. Ei se, mistä se on kotoisin. Ei se hevosta huononna, jos se on Espanjasta. Se on vain uutta meille. Ympäri maailmaa on hyviä hevosia, mutta me emme vain tiedä niistä", sanoi Forss.

Espanjalaisen orin voitto ei ollut totopelaajien odotuslistalla. Trebolin voittokerroin oli hyvä 15,43.

Voitto yllätti myös Kymi GP:ssä esiintyneen torvisoittokunnan, joka soitti Espanjan kansallislaulusta muutaman ylimääräisenkin säkeistön.

Ari Pusa HS
Kouvola

Oikaisu 29.6. klo 17.05: Neljänneksi sijoittui Mika Forssin ajama Seabiscuit, ei Stormyrsky.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?