Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Euroopan kisat – itsevaltiaan epäonnistunut propagandaprojekti

Urheilu
 
Joska Saarinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on urheilutoimituksen toimittaja.
Tobias Schwarz AFP
Azerbaidžanin presidentti Ilham Alijev.
Azerbaidžanin presidentti Ilham Alijev. Kuva: Tobias Schwarz AFP

Häpeän kisat. Näillä sanoilla israelilaislehti Haaretz luonnehti Azerbaidžanin Euroopan kisoja ennen Bakussa järjestettyjä avajaisia.

Historian ensimmäiset Euroopan kisat olivat käytännössä Azerbaidžanin itsevaltaisen presidentin Ilham Alijevin propagandaprojekti. Kisojen tarkoituksena oli kasvattaa Azerbaidžanin kansainvälistä profiilia ja pönkittää Alijevin imagoa.

Artikkeliin liittyvät

Tämä oli vasta alkua. Ensi kesänä maassa ajetaan F1-osakilpailu, vuonna 2020 Azerbaidžan isännöi kahta jalkapallon EM-lopputurnauksen ottelua ja oletettavasti maa hakee myös kesän 2024 olympialaisia.

Euroopan kisat ovat osa surullista jatkumoa. Viime vuosina urheilun suurtapahtumia on viety maihin, joiden ihmisoikeus- ja sananvapaustilanne on heikko.

Vielä jokin aika sitten näitä valintoja perusteltiin sillä, että urheilutapahtumat voisivat vauhdittaa demokratian kehitystä kyseisissä maissa. Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan vuoden 2008 Pekingin kesäolympialaisten ja vuoden 2014 Sotšin talvikisojen vaikutukset ovat olleet päinvastaiset. Molemmissa tapauksissa suurkisat olivat oikeastaan syy vauhdittaa toisinajattelijoiden hiljentämistä.

Myös Azerbaidžanissa kriittisimmät äänet siivottiin pois silmistä ennen kisoja. Muun muassa presidentti Alijeviin liittyvää korruptiota tutkinut toimittaja Khadija Ismayilova pidätettiin sen jälkeen, kun hän oli antanut haastattelun brittilehti The Guardianille.

Itsenäinen radiokanava Radio Azadliq ajettiin alas vuodenvaihteessa. Sen lisäksi mielenosoittajia ja toisinajattelijoita on suljettu telkien taakse ennen kisoja ja kisojen aikana.

Eri maiden olympiakomiteoiden johtajat eivät ole juuri kommentoineet Azerbaidžanin ihmisoikeustilannetta. He ovat sanojensa mukaan paikalla vain urheilun takia.

Jostain kuitenkin kertoo, ettei kisojen avajaistapahtumaan osallistunut yhdenkään EU-maan päämiestä. Euroopasta paikalla olivat vain Venäjän presidentti Vladimir Putin sekä Turkin presidentti Recep Tayiip Erdogan – kiisteltyjä johtajia Alijevin tapaan.

Kansainvälinen media on kisojen aikana kiinnittänyt huomiota Azerbaidžanin ongelmiin. Maasta on kesäkuun aikana kirjoitettu kenties enemmän kuin koskaan, mutta vain murto-osa jutuista on käsitellyt urheilua. Kisojen aikana presidentti Alijev syytti länsimaista mediaa Azerbaidžaniin kohdistuneesta ajojahdista. Presidenttiä ymmärrettävästi nyppii, kun propagandaprojekti ei osunut maaliin.

Alijevin olisi syytä muistaa, että kaikkea ei voi saada. Kun koko maailman kutsuu kylään, ei voi enää kontrolloida, mitä maailma näkee.

Joska Saarinen HS
joska.saarinen@hs.fi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!