Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Euroopan kisat on hämmentävä sekasotku

Euroopan urheilun suurtapahtuma hakee vielä muotoaan. Ensimmäisiä Euroopan kisoja varjosti Azerbaidžanin ihmisoikeustilanne.

Urheilu
 
Venäjä voitti rantafutiksen.
Venäjä voitti rantafutiksen.

Ensimmäinen kerta sattuu aina. Vanha viisaus osoittautui todeksi sunnuntaina päättyneissä Euroopan kisoissa. Azerbaidžanin Bakussa järjestetty historian ensimmäinen European Games -tapahtuma kärsi kasvukivuista.

Euroopan kisoista toivotaan suurta eurooppalaista urheilujuhlaa, mutta Bakun kisat jättivät sekavan jälkimaun. Bakussa kilpailtiin 20 eri urheilulajissa, mutta kisojen taso vaihteli laidasta laitaan. Osassa lajeista kilpailtiin Euroopan mestaruudesta, osassa mukana oli vain junioreita. Ehkä erikoisin kilpailumuoto oli jalkapallossa, joka pelattiin rantaversiona.

Judokat Jasmin Kuelbs ja Emilie Andeol.
Judokat Jasmin Kuelbs ja Emilie Andeol.

Suurelle yleisölle tapahtuma jäi etäiseksi. Kiinnostus kisoja kohtaan jäi laihaksi niin kansainvälisesti kuin Suomessakin.

"Olisi ollut aika iso yllätys, jos konsepti olisi saman tien saatu kaupaksi kaikkialle maailmaan", Suomen olympiakomitean puheenjohtaja Risto Nieminen sanoo.

Yle televisioi Euroopan kisoja kattavasti, mutta katsojaluvut jäivät melko alhaisiksi. Juhannusviikolla lähetykset tavoittivat keskimäärin 230 000 katsojaa. Yleisurheilun EM-joukkuekisoja seurasi samalla viikolla keskimäärin 352 000 katsojaa. Koko 17-päiväisen kisarupeaman ajan muut urheilutapahtumat keräsivät parempia katsojalukuja.

"Kisat eivät vielä tällä yhdellä kertaa vakiinnuttaneet rooliaan", Nieminen myöntää.

Nyrkkeilijä Estelle Mossely.
Nyrkkeilijä Estelle Mossely.

Tuskin kukaan odotti Euroopan kisoista välitöntä jättimenestystä. Niemisen mukaan tässä vaiheessa tapahtuma on merkittävä pienemmille lajeille, kuten karatelle, joka ei ole olympialaisissa.

"Pienempien lajien edustajat saivat mahdollisuuden olla mukana suuressa kansainvälisessä tapahtumassa, mikä on ehkä parasta, mitä urheilu voi tarjota."

Kisoista puuttuivat kokonaan kesäolympialaisten päälajien uinnin sekä yleisurheilun parhaat eurooppalaiset urheilijat. Niemisen mukaan Euroopan kisat eroavat esimerkiksi Aasian kisoista siinä, että Euroopassa kilpailukalenteri on jo valmiiksi täynnä. "Kisat köyhtyvät, kun osa urheilijoista jättää niitä väliin."

Kisoja järjestävä Euroopan olympiakomitea on valtavan haasteen edessä houkutellessaan suuria lajeja mukaan. Isojen lajiliittojen omilla arvokisoilla tehdään niin paljon rahaa, ettei niistä haluta luopua.

"Alkuperäinen ajatushan on, että Euroopan mestaruuskilpailut siirtyisivät Euroopan kisojen yhteyteen. En tältä istumalta usko, että isot lajiliitot ovat valmiita siihen", Nieminen toteaa.

Uimari Anton Chupkov.
Uimari Anton Chupkov.

Oman varjonsa kisojen ylle langetti Azerbaidžanin ihmisoikeustilanne. Maa on sananvapaustilastojen häntäpäässä ja korruptiolistojen kärkipäässä.

Kansainvälinen media kiinnitti kisojen aikana huomiota lähinnä politiikkaan. Esimerkiksi brittilehti The Guardian kirjoitti kesäkuussa Azerbaidžanista 30 juttua, joista vain kaksi koski kisatapahtumia.

Azerbaidžan lisäsi vettä myllyyn estämällä Radio France Internationalin ja The Guardianin toimittajien pääsyn maahan. Myös ihmisoikeusjärjestö Amnestya kiellettiin saapumasta kisojen aikana paikalle.

"Urheilumaailma ei ota riittävän hyvin huomioon vaikutustaan yhteiskuntaan", Nieminen sanoo. "Hakuprosesseissa pitäisi kiinnittää enemmän huomiota siihen, että kisojen järjestämisen myötä tulee myös velvoitteita. Kyse on paljon isommista asioista kuin urheilusta."

BMX-pyöräilyä.
BMX-pyöräilyä.

Ironista kyllä, ilman Azerbaidžania Euroopan olympiakomitean puheenjohtajan Pat Hickeyn pitkäaikainen unelma Euroopan urheilujuhlasta olisi jäänyt toteutumatta. Vain Azerbaidžan oli valmis tekemään miljardien eurojen satsaukset jättitapahtuman järjestämiseksi.

Nieminen uskoo, että Euroopan kisoja järjestetään myös tulevaisuudessa. Vaikka vuoden 2019 kisaisäntä Hollanti vetäytyi projektista, Hickeyn mukaan jo neljä kaupunkia on ilmoittanut kiinnostuksensa kisojen järjestämiseen.

Euroopan kisojen konsepti on vasta muotoutumassa. Tulevaisuudessa kisojen järjestäminen saatetaan jakaa useamman kaupungin kesken.

"En tiedä, löytyykö toista maata, joka satsaisi tapahtumaan samalla tavalla kuin Azerbaidžan", Nieminen pohtii. "Se herättää myös kysymyksiä, onko tämä järkevää rahankäyttöä."

Tobias Schwarz AFP
Katsoja seurasi Euroopan kisojen rantalento-ottelua Bakussa 16. kesäkuuta.
Katsoja seurasi Euroopan kisojen rantalento-ottelua Bakussa 16. kesäkuuta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?