Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Olympialaiset vaarassa kadota Ylen kanavilta

Urheilukanava Eurosportin emoyhtiö osti olympiakisojen tv-oikeudet

Urheilu
 
Heikki Saukkomaa lehtikuva
Yleisradion kameramies Pekingin olympialaisten yleisurheilustadionilla vuonna 2008.
Yleisradion kameramies Pekingin olympialaisten yleisurheilustadionilla vuonna 2008. Kuva: Heikki Saukkomaa lehtikuva

Kansainvälinen olympiakomitea KOK kertoi maanantaina myyneensä vuosien 2018–2024 olympialaisten tv- ja multiplatform oikeudet Eurosportin emoyhtiölle Discovery Communicationsille.

Monikansallinen mediayhtiö Discovery maksoi olympialaisten Euroopan lähetysoikeuksista 1,3 miljardia euroa. Yhtiön omistama Eurosport on yksi Euroopan johtavista urheilukanavista. Sopimus mahdollistaa laajan tarjonnan olympialaisista vapailla ja maksu-tv -kanavilla, verkossa sekä mobiililaitteilla.

Artikkeliin liittyvät

Vuosina 2018–2024 järjestetään kahdet talvi- ja kahdet kesäkisat. Aikaisemmin olympialaisia Suomessa televisioinut Yleisradio jätti tarjouksen Suomen markkinoiden oikeuksista, mutta KOK päätti hyväksyä Discoveryn koko Euroopan laajuisen tarjouksen. Ylellä on tv-oikeudet vielä vuoden 2016 kesäkisoihin.

Vaikka Eurosport on maksullinen tv-kanava, olympialaiset näkyvät jatkossakin ilmaiskanavilla. KOK:n ja Discoveryn väliseen sopimukseen on kirjattu, että yhtiö sitoutuu näyttämään vähintään 200 tuntia kesäkisoja ja 100 tuntia talvikisoja vapailla kanavilla.

Discovery saa myös maakohtaisesti päättää, myykö se olympialaisten lähetysoikeuksia eteenpäin. Suomessa Discovery Communicationsin alla toimii tv-yhtiö Discovery Networks Finland. Yhtiön omistamat vapaasti katsottavat tv-kanavat ovat TV5, Kutonen ja Frii.

Discovery Networks Finlandista ei vielä maanantaina kommentoitu HS:lle, miten Suomen lähetysoikeuksien kanssa aiotaan toimia.

Ylen tapahtumaurheilun- ja urheiluoikeuksien päällikkö Robert Portman vahvisti HS:lle, että Yle on valmis neuvottelemaan Discoveryn kanssa olympiakisojen lähetysoikeuksista, mikäli niitä myydään eteenpäin.

Jos olympiakisat katoavat kokonaan Ylen kanavilta, se on heille luonnollisesti menetys.

"Kyllä se harmittaa, mutta meille pääasia on, että olympialaiset näkyvät vapaalla kanavalla suomalaisille, kuten lakikin edellyttää", Portman sanoi.

Suomen lain mukaan yhteiskunnallisesti merkittävien tapahtumien, kuten olympialaisten, on oltava katsottavissa ilmaiskanavilta. Laki ei ota kantaa, pitääkö lähetysten olla suoria.

Laki on tulkittavissa niin, että osa tapahtumista voidaan näyttää pelkästään maksukanavilla. Esimerkiksi jääkiekon MM-kisoissa MTV televisioi vain Suomen ottelut vapaalla kanavalla, kun muut ottelut ovat piilotettu maksukortin taakse.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!