Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taekwondosotkulle onnellinen loppu – valmennuskielto vaihtui kultajuhliin

Frans Salmi toi Suomelle historiallisen taekwondomitalin. Päävalmentaja Ji-Pyo Lim sai valmennusluvan viime tingassa.

Urheilu
 
Jyrki Jalonen
Frans Salmi (oik.) voitti lauantaina Belgradissa taekwondon liikesarjojen EM-kultaa ja sai halauksen päävalmentaja Ji-Pyo Limiltä. Salmi kukisti finaalissa pisteen sadasosan erolla Turkin Habib Ockun. Ockua valmensi Mehmet Orkan.
Frans Salmi (oik.) voitti lauantaina Belgradissa taekwondon liikesarjojen EM-kultaa ja sai halauksen päävalmentaja Ji-Pyo Limiltä. Salmi kukisti finaalissa pisteen sadasosan erolla Turkin Habib Ockun. Ockua valmensi Mehmet Orkan. Kuva: Jyrki Jalonen

Pisteet ilmestyvät tauluun, ja toimitsijan käsi nousee ylös voittajan merkiksi. Suomen Frans Salmi heittäytyy selälleen tatamiin. Hän on kukistanut turkkilaisen finaalivastustajansa pisteen sadasosan erolla ja noussut taekwondon liikesarjojen Euroopan mestariksi heti ensimmäisenä vuotenaan aikuisissa.

Päävalmentaja Ji-Pyo Lim halaa Salmea pitkään. Hallissa on kuuma, ja Lim on ainoana valmentajista valinnut asukseen puvun ja solmion. Kaulus kostuu, mutta ei pelkästään hiestä.

Takana on ollut vaikea kevät. Euroopan taekwondoliitto ETU asetti Limin pääsiäisen alla kolmen vuoden toimintakieltoon. Loppuun asti oli epävarmaa, voisiko hän valmentaa suomalaisia viime viikonvaihteessa Serbiassa järjestetyissa EM-kisoissa. Lopullisen päätöksen teki viime keskiviikkona, kahta päivää ennen kisojen alkua, Suomen taekwondoliiton puheenjohtaja Iiro Suorela omalla vastuullaan, hallitusta enää koolle kutsumatta.

Limin toimintakiellon muodollisena syynä oli Facebook-kommentti, jossa tämä moitti ETUa "henkilökohtaisten intressien ohjaamasta mafiatyylisestä päätöksenteosta".

Lim on ruotsalainen, ja HS:n tietojen mukaan rangaistuksen taustalla olisivat olleet Ruotsin taekwondon sisäiset riidat, joihin ETU oli vedetty mukaan. Näin kieltoa arvioi myös esimerkiksi urheiluoikeuden asiantuntija ministeri Lauri Tarasti.

Lim ja Ruotsin liitto yrittivät aluksi saada kieltoa kumottua. Suomen liittokin tiedusteli ETU:lta, voisiko Lim hoitaa päävalmentajakautensa loppuun. Vastauksia ei kuulunut.

Lim ja Ruotsi käyttäytyivät tämän jälkeen kuin mitään kieltoa ei olisi olemassakaan. Ruotsin liitto muun muassa valitsi Limin liiton hallitukseen ja varapuheenjohtajaksi vastoin ETUn nimenomaista kieltoa ja myös lähetti Limin edustamaan Ruotsia Maailman taekwondoliiton WTF:n vuosikokoukseen.

ETU pysyi yhä mykkänä.

Toukokuun lopulla Lim keskusteli toimintakiellostaan ETU:n presidentin Sakis Prakaloksen kanssa. Limin mukaan Prakalos olisi tällöin sanonut, ettei kiellosta tarvitse välittää ja virallinen ilmoitus tulee lähipäivinä.

Sitä ei ikinä kuulunut.

Suomen liitto joutui välikäteen. Onko Limin kielto sittenkään varmasti purettu? Tehtiin hätäratkaisu. Liitto nimesi joukkueenjohtaja Saija Vuoren tilapäiseksi päävalmentajaksi. Lim teki oman varasuunnitelmansa ja ilmoittautui kilpailijaksi Ruotsin väreissä siltä varalta, ettei saisi valmentaa Suomea.

Tuli kisaviikko. Se alkoi pakollisella ETU:n valmentajaseminaarilla. Sen tulkkasi koreasta englanniksi kukas muu kuin Lim. Suomen liiton puheenjohtajalle Iiro Suorelalle tämä riitti. Hän vakuuttui, otti henkilökohtaisen riskin ja antoi luvan.

Loppu on historiaa. Salmen kulta on Suomen ensimmäinen WTF-liiton taekwondon arvokisoissa. Lisäksi tuli kolme muuta mitalia ja tukku finaalipaikkoja, Suomen paras tulos ikinä.

Omasta kisapaikastaan Lim luopui Suomen joukkueen toiveesta. Samalla meni todennäköinen henkilökohtainen mitali. Kultaa hän sai, mutta ei ruotsalaisurheilijana vaan Suomen valmentajana ja vapaana miehenä, jota toimintakielto ei enää estä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?