Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Petteri Koposen ratkaisun hetki lähestyy – kutsuuko sittenkin NBA?

Suomen ykköstakamiehellä alkavat viimeiset ajat pohtia, jatkuuko ura vielä sittenkin Pohjois-Amerikan NBA-liigassa

Urheilu
 
Petteri Koponen nauttii koripalloleiristään
Petteri Koponen nauttii koripalloleiristään
Suomen ykköskoripalloilija Petteri Koponen vetää viidettä kertaa nimikkoleiriä nuorille lupauksille. Lohjan Kisakalliossa käy vilske, kun Koponen ja monet muut maajoukkuepelaajat jakavat oppejaan. ”Haluan antaa takaisin lapsille ja muistan, miten hienoa se, kun pääsi junnuna tapaamaan maajoukkuejätkiä. Se antaa paloa ja intoa lapsille”, Koponen sanoo. Koposen lyhyt loma päättyy kohta, kun alkaa valmistautuminen syksyn EM-turnaukseen. ”Pikku hiljaa pitää alkaa harjoitella.” Toimittaja: Heikki Miettinen HS. Kuvaaja: Kimmo Räisänen.

Joukko pieniä koripalloilijoita kerääntyy Lohjan Susi-centerin kentän keskelle. Aamupäiväharjoitukset ovat ohi.

"Hyvännäköistä tekemistä, ja paljon tuli uusia juttuja. Toisilla on enemmän hallussa kuin toisilla, mutta siihen ei auta muu, kuin mennä tekemään lisää", Petteri Koponen sanoo päätöslauseessa omassa koripallokoulussaan.

Koposen kesälomaan kuuluu lepäilyä ja koripallokoulua.

"Ja kohta pitäisi aloittaa harjoittelukin."

Kimmo Räisänen
Petteri Koponen saa uutta mietittävää, mikäli NBA:sta tulee tarjous.
Petteri Koponen saa uutta mietittävää, mikäli NBA:sta tulee tarjous.

Kun kesäkuu vaihtuu heinäkuuksi, alkaa myös jännittäminen. Tuleeko Pohjois-Amerikan NBA-liigasta kutsua vai ei.

Vapaiden pelaajien markkina käynnistyy heinäkuun alussa, ja Koposella on kuukausi aikaa päättää, tuleeko hänestä NBA-pelaaja. Tarjouskin olisi tietysti saatava.

"Olen aika hyvät näytöt viime vuosina laittanut pöytään", Koponen sanoo Kisakallion urheiluopistossa, jossa koripallo ja lentopallo ovat ottaneet näkyvimmät paikat. Viereisessä jäähallissa pyörii samaan aikaan Laura Lepistön taitoluistelukoulu.

"Kyllä tämä oli ylivoimaisesti urani paras kausi", Koponen sanoo. Hän voitti Himkin johtavana pelaajana Euroopan kakkosliigan ja sijoittui toiseksi VTB-liigassa. Tähdistövalinta täydensi onnistunutta kautta.

Paljon paremmin ei voi enää Euroopassa menestyä, mutta riittääkö se Dallas Mavericksille, joka omistaa Koposen pelaajaoikeudet NBA:ssa.

Dallasin takamiesosasto on käymistilassa, ja seura joutuu heinäkuussa hankkimaan uusia pelaajia.

"Jos tulee kiinnostava paketti, niin miksei. On tämä jännää aikaa itsellekin", Koponen sanoo mahdollisesta siirtymisestään NBA:han.

Tässä yhteydessä paketti tarkoittaa rahaa, mutta ensisijaisesti asemaa joukkueen sisällä. Koponen korostaa, ettei raha ole ykkösjuttu. Helppo uskoa, kun Venäjällä sitä tulee mukavasti eikä ruplan heilahtelukaan pienennä palkkapussia.

Himkissä Moskovan kupeessa Koposella on erittäin vahva asema. Hän puhuu venäjää, kuuluu menestyvän joukkueen tähtiin ja perhekin viihtyy siellä. Toukokuun 25. päivä syntynyt poika tosin viihtyy tässä vaiheessa siellä missä äiti ja isä ovat.

Petteri Koponen vetää nimeään kantavaa koripallokoulua jo viidettä kesää.
Petteri Koponen vetää nimeään kantavaa koripallokoulua jo viidettä kesää.

NBA:ssa pelaaminen ja menestyminen ovat usein sattumasta kiinni. Sopivassa joukkueessa ja oikeassa roolissa Koponen pystyisi kevyesti pelaamaan maailman kovimmassa koripallosarjassa.

Koponen seurasi tarkasti NBA:n loppuotteluita, joissa Golden State Warriors kukisti LeBron Jamesin johtaman Cleveland Cavaliersin voitoin 4–2.

Artikkeliin liittyvät

Australialaisesta Matthew Dellavedovasta oli rakentua sankaritarina, kun hänen peliaikansa pomppasi tappiin ensimmäisen finaalin jälkeen. Pisteitä nakuttava takamies Kyrie Irving loukkasi polvensa ja joutui leikkaukseen.

"Vähän naureskeltiin kavereiden kanssa, että pelattiin Australiaa vastaan Jäähallissa viime kesänä ja laitettiin ne nippuun. Oli hienoa katsoa, miten Dellavedova pelasi", Koponen sanoo.

Takamiesvertailussa Koponen menisi australialaisen edelle, mutta silti se ei tarkoita automaattista sopimusta NBA:han.

"On se jännää, että on jätkiä, joita vastaan on pelannut, ja he vetävät NBA:n finaaleissa", Koponen sanoo.

Pohjois-Amerikasta tai pelaamisesta NBA:ssa ei ole tullut eikä tule pakkomiellettä Koposelle. Mutta tämä voi olla viimeinen kesä, kun asia nousee esille.

Koponen täytti keväällä 27, eikä kovin monta kehittymisen vuotta ole luvassa. Tasonsa hän voi säilyttää vielä pitkään mutta tuskin mennä isoilla loikilla eteenpäin.

"Kyllä mä tällä tasolla voisin siellä pelata", Koponen sanoo, kun sali alkaa hiljentyä.

Kotona jatkuu uusi touhu, kun hän tarkkailee uutta perheenjäsentä.

"Isän homma käy työstä, mutta on se hienoa", Koponen sanoo pojasta, jolla ei vielä ole nimeä. "Mutta ei hänestä sentään LeBronia tehdä."

Heikki Miettinen HS
Lohja

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?