Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kansa hiihti ja kalasti, kilpaili ja kuntoili

Jouko Kokkonen esittää liikuntamme koko tien – kylän kisailuista lajihuippuihin

Urheilu
 
Veli-Pekka Leppänen
Suomen Urheilumuseo
Tärkeä osa kirjan kokonaisuudesta ovat tuiki harvinaiset kuvat, joissa Jouko Kokkonen hyödyntää Urheilumuseon laajaa kokoelmaa. Kuva Suomi–Ruotsi-maaottelusta vuodelta 1958. Pertti Koivunen johtaa 3000 metrin estejuoksua kannoillaan Olavi Rinteenpää ja Pekka Höykinpuro.
Tärkeä osa kirjan kokonaisuudesta ovat tuiki harvinaiset kuvat, joissa Jouko Kokkonen hyödyntää Urheilumuseon laajaa kokoelmaa. Kuva Suomi–Ruotsi-maaottelusta vuodelta 1958. Pertti Koivunen johtaa 3000 metrin estejuoksua kannoillaan Olavi Rinteenpää ja Pekka Höykinpuro. Kuva: Suomen Urheilumuseo
Arvio: kirjat
Jouko Kokkonen: Suomalainen liikuntakulttuuri – juuret, nykyisyys ja muutossuunnat. Suomen Urheilumuseo. 453 s.

Suomen kansa on aina ollut liikkuvaista: raivannut, soutanut kirkkoon, niittänyt, hiihtänyt kouluun. Kuten monet ilmiöt, niin juuri 1800-luvulla virisi puhe erityisestä liikunnasta erona perinteisiin työliikkumisiin.

Jos musiikki nimetään organisoiduksi ääneksi, liikunta (ja urheilu) on kait järjestynyttä liikettä – tavoitteenaan voima ja ruumiin ilo.

Urheiluhistorioitsija Jouko Kokkonen vaeltaa 1800-luvulta nykyhetkeen – ja ylikin – kirjassaan Suomalainen liikuntakulttuuri – juuret, nykyisyys ja muutossuunnat. Se kartoittaa liikunnan ylipäätään, kilpa- ja kuntolajien kirjon, urheilun järjestökiemurat ja rahoituksen. Kertalukemalta on vaikea sormella osoittaa, että jotakin aivan keskeistä uupuisi.

Kun 1900-luvun taitteessa "kansanomainen kisailu" alkoi jalostua (tai rappeutua) säännönmukaisiksi kilpailulajeiksi, tie kohti nykyisenlaista liikuntakulttuuria oli avattu. Nykyään ovat huippu- ja kilpaurheilu kansan rakkautena ja ajanvietteenä, toiselta puolen kukoistavat terveys- ja kuntoliikunnan uskomattoman kekseliäät muodot.

On hyvä kerrata, miten kuuman poliittisena urheiluelämä kiehui 1920–30-luvulla.

Urheiluseuran valinta oli aatteellinen ratkaisu, joka saattoi tuoda tai viedä työpaikan, ja suojeluskunnat olivat maan mitassa laajin urheiluorganisaatio.

Työmarkkinoiden "tammikuun kihlauksen" tapaista lähentymistä ilmeni vasta sotien kurimuksessa.

Urheilu tarjosi varhain väylän sosiaaliseen nousuun, vaikka varsinaisista ammattiurheilijoista oltiin vielä kaukana.

Niin ikään sodanjälkeiset urheilusodat Kokkonen esittää selkein piirroin. Puoluepolitiikka sotki ja pitkitti järkevää eheytymistä, mihin nähden aktiiviseurojen ja -urheilijoiden määrät pysyivät ihmeenkin korkeina. Ulkourheilullisista pyyteistä ei olla puhtoisia vieläkään.

Dopingiin liittyvät sotkut Kokkonen esittää viileästi. Kuva näyttää liioittelemattomalta eikä sittenkään kovin kauniilta. Se, miten raha ja sponsorit ovat urheilussa hiipineet hegemoniaan, on pitkä ja mutkallinen prosessi.

Kirjan etuna ja haittana on kattavuus. Yleisteokselta lienee edellytetty "von oben" -katsantoa, jotta järjelliseen sivumäärään mahtuisivat parin vuosisadan kehityspolut. Ja niinpä Kokkonen on koonnut valtaisan tietovuoren ja sulattanut sen laveaksi kuvaksi – ja totta kai omaksi perustelluksi näkemyksekseen.

Päälinjoin ja -trendein etenemisessä on vaaransa. "Liikuntakulttuuri" käy moitteettomaksi yläkäsitteeksi, mutta ei se luonnollisestikaan voi kohota miksikään päähenkilöksi, joten tietyllä tavalla kuvaus jää nyt vaille persoonaa, näkijöitä ja tekijöitä. Piirre jarruttaa ja puuduttaa luentaa.

Pari keskeistä nimeä "kertojina" kirjavoittaisivat kummasti. Esiintyväthän Ivar Wilskmanin, Lauri "Tahko" Pihkalan, Urho Kekkosen ja Jukka Uunilan kaltaiset tekijämiehet sivuilla, mutta eivät kyllin aktiivisiksi piirrettyinä hahmoina.

Kokkonen on laatinut liikunnan liki tietosanakirjamaisen kokoomateoksen. Siitä löytää lähes "kaiken", mutta onko siinä "ketään"?

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!