Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sauli Väisänen pelaa Tukholman jalkapallopätsissä: "Näin lähellä on tällainen jalkapallokulttuuri"

Tukholmassa eletään kaikkien aikojen jalkapallokesää. Derbyt ovat jopa isompi juttu kuin koko Allsvenskan.

Urheilu
 
Sauli Väisänen
Sauli Väisänen

Tukholma. Sähkökaappeja, opastekylttejä ja ravintoloiden vessoja täplittää pienten seuratarrojen armeija. Niihin törmää kaikkialla.

Moni tarra on peitetty osin tai kokonaan toisella: Djurgårdenin päälle on liimattu Hammarby, Hammarbyn päälle AIK, ja niin edelleen ja edelleen.

Fakta

Vielä kolme derbyä

 Allsvenskan palaa kesätauolta lauantaina ja jatkuu lokakuun loppuun. Tukholmassa otteluita pelataan viikoittain.

 Derbyjä on jäljellä kolme: AIK–Djurgården 10. elokuuta, Djurgården–Hammarby 24. elokuuta ja Hammarby–AIK syyskuun viimeisenä viikonloppuna.

 Tele2:lla pelattavat derbyt myydään yleensä loppuun. Yleinen lipunmyynti alkaa kaksi–kolme viikkoa ennen ottelua. Netissä lippuja myyvät AXS (Hammarby ja Djurgården) ja Ticnet (AIK).

 Tavallisissa sarjaotteluissa lipun saa aina myös portilta. Lipunhinta on keskimäärin 20–30 euroa.

Ja edelleen. Kamppailu katutilasta on loputon.

Skytteholmin urheilupuistossa Luoteis-Tukholmassa käy hyörinä, kun Tukholman AIK:n juniorijoukkueet harjoittelevat kolmella tekonurmella. Harjoitusten jälkeen juniorit tungeksivat kentänlaidan Max-hampurilaisravintolaan. Koko Ruotsi ei ole vielä pelkkää terveysravintoa.

"Näillä kentillä treenattiin koko talvi", Sauli Väisänen sanoo puistokahvilan pöydässä.

AIK:n avauskokoonpanoon murtautunut 21-vuotias suomalaispuolustaja loukkasi nilkkansa toukokuun derbyssä Djurgårdenia vastaan ja joutui leikkaukseen. Kentille hän palaa aikaisintaan heinäkuun lopulla.

"Harmittaa tietysti. Ajankohta loukkaantumiselle on huono, kun haetaan lopullista avausta ratkaisupeleihin."

Väisänen tuli AIK:hon Hongasta vuosi sitten heinäkuussa. Eero Markkanen oli juuri lähdössä Madridiin.

"Tiesin Eeron kanssa juteltuani ja muutenkin, että AIK on hyppäys tasossa ja Skandinavian suurin seura", Väisänen sanoo.

"Mutta silti yllätyin kulttuurisesti. Että tunnin lentomatkan päässä Helsingistä on tällainen Keski-Euroopan supermeininki. Välillä tuntuu, että Tukholman derbyt ovat isompi juttu kuin koko Allsvenskan."

Lena Lorek lehtikuva
Kielletyt soihdut palavat usein Tukholman jalkapallokatsomoissa. Kuvassa soihtua polttavat Djurgårdenin kannattajat.
Kielletyt soihdut palavat usein Tukholman jalkapallokatsomoissa. Kuvassa soihtua polttavat Djurgårdenin kannattajat.

Savua on kaikkialla. Päätykatsomosta ei näe keskiympyrää.

On toukokuun 25. päivä, kauden kolmas derby Djurgården–AIK Tele2 Arenalla ja katsomossa 27 137 katsojaa. Soihduista tulleen savun vuoksi toisen puoliajan alku viivästyy puoli tuntia.

Huutomyrskyn keskellä käyty ottelu päättyy 2–2, ja ottelun jälkeen poliisi ottaa kiinni 120 ihmistä nujakoinnin vuoksi. Yksi poliisi loukkaantuu vakavasti.

Soihdutus aiheuttaa Ruotsissa parranpärinää. Ja rähinöitä puhkeaa. Silti peli on pysynyt otsikoissa päällimmäisenä, myös siksi että Hammarby on palannut viiden Superettan-vuoden jälkeen Allsvenskaniin.

Tukholman herruudesta käydään tänä vuonna ehkä kaikkien aikojen kovin taisto.

Laajasti kannatettu AIK vai porvarillinen Djurgården? Vai Etelä-Tukholman työläisseura ja kaikkien salainen lemmikki Hammarby, joka ei voita koskaan, paitsi kerran 2001.

Huuma saa kaikkien kolmen seuran talousjohtajat hieromaan käsiään.

Hammarby on kerännyt Tele2:lle keskimäärin 25 000 katsojaa ottelua kohden ja Djurgården 15 000. AIK:n keskiarvo Friends Arenalla on 19 000.

Tukholma on parin viime vuoden aikana harpannut maanosan kärkeen myös oloissa. Euroopassa ei ole monta kaupunkia, joista löytyy sekä 50 000 että 30 000 katsojan upouudet jalkapallostadionit.

Fredrik sandberg tt
Hammarby kerää Tukholmassa eniten katsojia.
Hammarby kerää Tukholmassa eniten katsojia.

Väisänen huokaa puhuessaan derbyjen tunnelmasta.

"Toukokuun alussa Friendsillä oli 42 000 katsojaa, kun pelasimme Hammarbytä vastaan. Ei sitä voi unohtaa ikinä. Kentällä pystyi kommunikoimaan vain elekielellä, koska huutoja ei kuullut", Väisänen kertoo.

AIK voitti 2–0, ja Väisänen pelasi täydet minuutit. Ensimmäisen derbykierroksen jälkeen AIK on niukasti Tukholman-taulukon kärjessä.

"Ottelujen aikana pitää yrittää pelata omaa peliä, omilla ehdoilla. Ei saa mennä mukaan yleisön vaatimuksiin. Kun siihen pystyy, yleisöstä saa imettyä energiaa", Väisänen sanoo.

Ohikulkevat juniorit huomaavat Väisäsen ja tervehtivät tätä. "Mitä kuuluu", Väisänen heittää ruotsiksi takaisin. AIK:n pelaajat ovat tunnettuja kasvoja.

"Kiitokset ja haukut annetaan keskellä katua", Väisänen sanoo.

Tukholmasta puuttuu vain yksi asia: lauma huippupelaajia.

Joka seuralla on oikeastaan vain yksi todellinen tähti. AIK:lla on nuori laituri Nabil Bahoui, Hammarbyllä jo kaljuuntunut kymppipaita Kennedy Bakircioglu ja Djurgårdenilla kauden sensaatio Nyasha Mushekwi.

Mushekwi tuli kauden alla sattumalainalle Etelä-Afrikan Mamelodi Sundownsista ja iski huhti–toukokuussa yhdeksän maalia. Nyt Tukholmassa myydään Supermush-t-paitoja.

Muuten Tukholma on kuin Allsvenskan pienoiskoossa, sekoitus nuoria lupauksia, kirjavantasoisia vierastyöläisiä ja perusruotsalaisia työjuhtia.

Ja Väisänen. Hänen saamansa vastuu tärkeissä otteluissa kielii siitä, että vakituinen paikka avauksessa on lähellä. Ensi kaudella Väisänen aikoo lukeutua avainpelaajiin.

Ilman minkäänlaista Suomi-nöyristelyä Väisäsen ääneen tulee kaiho, kun puhe kääntyy naapurimaiden vertailuun.

"Tätä huumaa on hieno nähdä ja elää. Mutta on se suomalaiselle samalla vähän surullistakin. Näin lähellä on tällainen jalkapallokulttuuri."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!