Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kimi Räikkönen HS:n haastattelussa

F1-maailman kuumin kysymys: Saako Kimi potkut?

Fanien ykkössuosikiksi noussutta kuljettajaa on kuitenkin vaikea heittää ulos Ferrarilta

Urheilu
 
charles coates getty images
Kimi Räikkösellä on kaksi kisaa aikaa vakuuttaa Ferrari-johto. Ensimmäinen tiukka paikka on jo viikonvaihteessa Silverstonessa.
Kimi Räikkösellä on kaksi kisaa aikaa vakuuttaa Ferrari-johto. Ensimmäinen tiukka paikka on jo viikonvaihteessa Silverstonessa. Kuva: charles coates getty images

Jos nykyisellä F1-trendillä on mitään merkitystä, Kimi Räikkösen valinta F1-fanigallupissa koko MM-sarjan seuratuimmaksi kuljettajaksi voi vaikuttaa ratkaisevasti suomalaiskuljettajan jatkamiseen Ferrarilla.

Tallipäällikkö Maurizio Arrivabene on hokenut talvesta asti fanien tärkeyttä koko Formula 1 -urheilun tulevaisuudelle. Hän on nyt paljon vartijana päättäessään loppukesästä, heittääkö kannattajien ykkössuosikki ulos sarjasta.

Suoranaisesti kahdessa viikossa mikään ei ole muuttunut Räikkösen suhteen Ferrarin leirissä. Suomalaiskuskilla on käytännössä kaksi seuraavaa kisaa aikaa vakuuttaa Ferrari jatkamaan hänen sopimustaan ensi kaudeksi.

"Tiimijohto tekee päätöksen. Yritän ajaa hyviä kisoja. Tietysti viime kisa oli aika hankala, mutta se kuuluu tähän urheiluun. Kukapa tietää. Minä en ainakaan tiedä sen enempää kuin te toimittajatkaan. Olen tottunut siihen, että aina liikkuu spekulaatioita, ja aina on samanlaisia juttuja. Ei tämä oikeastaan yllätä minua millään lailla", Räikkönen totesi torstain lehdistötilaisuudessa.

Räikkönen on luultavasti maailman kuuluisin suomalaisurheilija. Hänen suosioonsa ei edes parin viime vuoden menestymättömyys ole vaikuttanut sitä eikä tätä.

Lokakuussa 36 vuotta täyttävä Ferrarin suomalaiskuljettaja ei kuitenkaan koskaan ole halunnut sitä julkisuutta, jonka parissa hän on pakosta oppinut elämään.

Tällä hetkellä Räikköstä grillataan maailman F1-mediassa kenties enemmän kuin koskaan aiemmin, kun yhä useampi asiantuntija näkee hänen ajouransa olevan päättymässä tähän kauteen.

Helsingin Sanomien haastattelussa Räikkönen ei kuitenkaan antanut vaikutelmaa, että hän edes miettisi lopettamista.

Räikkönen on ansainnut ajamalla kymmeniä miljoonia euroja. Mitä kuuluisuuden kiro on sitten maksanut hänelle itselleen?

"Kuten olen niin monta kertaa sanonut, jos voisin tehdä tätä samaa asiaa ilman, että kukaan tuntisi, olisi paljon, paljon helpompaa", Räikkönen kuittaa.

Kärsitkö kuuluisuudesta?

"En tiedä kärsinkö. Ainahan siitä koituu asioita, jotka ovat hyväksi samoin kuin asioita, jotka ovat huonoksi. Mikään asia ei koskaan ole täydellistä. Mutta eipä tuo minua haittaa. Ehkä joskus uran alussa se haittasi, mutta enää ei yhtään, kun aika paljon voin itse päättää, mihin menen, ja onko siellä silloin ihmisiä vai ei", Räikkönen ruotii.

Vaikuttaa siltä kuin olisit iän myötä hieman rauhoittunut. Oletko itse huomannut sellaista?

"Vaikea sanoa. Ei sellaiseen varmaan kukaan itse kiinnitä huomiota."

Räikkönen lähti kotoaan Espoosta nuorena maailmalle. Englantia hän oppi puhumaan joten kuten vasta muutettuaan Englantiin managerinsa Steve Robertsonin kotiin. Siellä hän oppi kieltä juteltuaan Robertsonin lasten kanssa.

Millainen olit koulussa?

"Huono", Räikkönen sanoo yksiselitteisesti.

Onko koskaan harmittanut, ettet tehnyt siellä enemmän?

"Ei tosiaankaan, se ei ole koskaan harmittanut yhtään."

Millaiset välit sinulla oli opettajiesi kanssa?

"Jonkun kanssa hyvät, jonkun kanssa ei niin hyvät. Olin aina aika hyvä urheilussa ja käsitöissä, mutta ei se koulu muuten hirveästi minua kiinnostanut. Ala-asteella oli lyhyt kävelymatka kotoa kouluun. Eikä yläasteellakaan bussimatka ollut pitkä."

"En kuitenkaan ikinä tykännyt käydä koulua. Olisin varmaan kyllä ollut ihan hyvä oppilas, jos olisin halunnut."

Räikkönen on ajanut F1-tasolla 13 vuotta – eli 13 erilaisella autolla.

Jos saisit valita, minkä auton noista haluaisit itsellesi?

"Ottaisin 2007 Ferrarin. Senkin takia, että voitin sillä mestaruuden, mutta se oli myös niin hyvä auto. Lisäksi haluaisin vuoden 2005 McLarenin. Säännöt ja renkaat ovat muuttuneet jatkuvasti, mutta monesta syystä nuo kaksi ovat olleet ne parhaat autot, joilla olen ajanut."

Tämän vuoden autoonsa hän on edelleen tyytyväinen Itävallan surkeasta viikonlopusta huolimatta.

"Ei se tunne mihinkään muutu – tulee sitten onnettomuus tai ei. Olemme vain kärsineet hieman viime aikoina, kun muut ovat tuoneet päivityksiä ja päässeet siten eteenpäin", Räikkönen vakuutti.

Heikki Kulta
Silverstone

Phil Noble Livepic
Kimi Räikkönen pitää vuoden 2007 Ferraria uransa parhaana autona.
Kimi Räikkönen pitää vuoden 2007 Ferraria uransa parhaana autona.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?