Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tennisvälineiden kohtalo ratkeaa laboratoriossa

Kuuluisin kaikista on kielletty spagettimaila

Urheilu
 
Peter van der Berg
Jamie Capel-Davies testaa tennispalloja esimerkiksi tuulitunnelissa.
Jamie Capel-Davies testaa tennispalloja esimerkiksi tuulitunnelissa. Kuva: Peter van der Berg

Kansainvälisen tennisliiton ITF:n päärakennuksen aula Lontoon Roehamptonissa on kuin mikä tahansa ison yrityksen aula. Siisti, avara, jopa hieman ylellinen.

Mutta yhden oven takana kaikki muuttuu. ITF:n tutkimuslaboratorio muistuttaa Pelle Pelottoman keksintöpajaa tai näkymää James Bond -elokuvien tutkimuslaboratorioista, joissa salaiselle agentille kehitetään uusia aseita.

Artikkeliin liittyvät

Tutkimuskeskuksen johtaja Jamie Capel-Davies esittelee tennismailoja, joiden sääntöjenmukaisuutta ITF on testannut.

"Iso osa tänne tulevista uusista mailoista on itse asiassa jo ollut testattavana – tavallaan", Capel-Davies sanoo hieman salaperäisesti.

"Suurin osa mailakeksinnöistä ei ole uusia, vaan joudumme kertomaan yrityksille, että tämän saman idean joku on jo keksinyt", Capel-Davies selittää huvittuneen oloisena.

Nyt hänellä on laboratoriossaan muutama mielenkiintoisen näköinen uutuus, mutta niistä hän ei saa kertoa mitään. Sen sijaan yhden tennishistorian klassikkomailan Capel-Davies ottaa esille.

"Tämä niin sanottu spagettimaila aiheutti melkoisen kohun 1970-luvulla. Se antoi pallolle hurjan kierteen, ja sen takia maila kiellettiinkin nopeasti."

Spagettimailassa jänteitä on kolmessa kerroksessa ja sen takia pallo saa voimakkaan kierteen. Nykyajan jänteet pystyvät jossain määrin jäljittelemaan spagettijänteiden kierreominaisuuksia.

Ennen kuin spagettimaila kiellettiin 1977, Ilie Nastase ehti vaikuttaa tennishistoriaan ainakin pienen osasen verran. Kaksinkertainen grand slam -voittaja päihitti Guillermo Vilasin Aix-en-Provencen loppuottelussa ja katkaisi argentiinalaisen ennätyksellisen 46 ottelun voittosarjan. Vilasin kerrotaan olevan vieläkin asiasta raivoissaan, koska maila antoi Nastaselle epäreilun edun. Spagettimaila kiellettiin heti tuon kisan jälkeen. Vilas pelasi heti perään vielä 28 ottelun voittosarjan.

ITF:n laboratoriossa voidaan tutkia mailojen lisäksi muun muassa tennispallojen sääntöjenmukaisuutta, niiden pomppua, kuinka paljon pallo painuu kasaan tietyn paineen alla sekä pallon kokoa. Ammattilaispelaajat väittävät tavan takaa pallojen hidastuneen viimeisen runsaan kymmenen vuoden aikana.

"Tutkimustuloksemme eivät tue tätä väitettä", Capel-Davies sanoo viileän tiedemiesmäisesti.

Viimeisen parin vuoden aikana ITF on joutunut myös ottamaan kantaa erilaisiin mailassa kiinni oleviin sensoreihin. Nemittaavat esimerkiksi mailanpään nopeutta, pallon osumakohtaa jänteillä ja kierrettä. Tätä sensoreiden tuottamaa tietoa ei saa käyttää ottelun aikana, jos valmentaminen ottelussa ei ole sallittua.

Jarkko Niemisen tennisakatemian päävalmentajan Federico Riccin mukaan sensoriteknologian käyttö tuskin kuitenkaan auttaisi ottelutilanteissa.

"Näen sen käyttötarkoituksen valmentajalle niin, että sillä voin todistaa valmennettavalle harjoituksissa jotakin, mitä jo olen hänelle kertonut", Ricci sanoi Roehamptonissa, jossa hänen valmennettavansa Patrik Niklas-Salminen valmistautui Wimbledonin poikien sarjaan.

Arno Seiro
Lontoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!