Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keke Rosbergin uroteosta Silverstonessa 30 vuotta: "Hienoa, ettei syntymäni ainakaan hidastanut isää"

Keke Rosberg ajoi 30 vuotta sitten radalla haamukierroksen

Urheilu
 
Hannu Ruuskanen Lehtikuva
Keke Rosberg ajoi huippukierroksen Silverstonessa 20. heinäkuuta 1985.
Keke Rosberg ajoi huippukierroksen Silverstonessa 20. heinäkuuta 1985. Kuva: Hannu Ruuskanen Lehtikuva

Nico Rosberg haastaa tallikaverinsa Lewis Hamiltonin lauantaina totiseen paalutaistoon Silverstonen kilparadalla.

Huimaan kierrokseen Rosbergiä piiskaa myös verenperintö.

Isä Keke Rosberg teki aika tarkkaan 30 vuotta sitten yhden F1-historian ikimuistoisimmista aika-ajosuorituksista juuri Silverstonessa.

20. heinäkuuta 1985 Nico Rosberg oli vajaan kuukauden ikäinen vauva, kun Keke Rosberg löi Williams-Hondalla tulostauluun ajan 1.05,591, joka silloin 4,719 kilometriä pitkällä radalla antoi keskinopeudeksi 259,005 kilometriä tunnissa.

Brittien mailimittarilla ylitettiin silloin ensimmäisen kerran F1-ajanlaskussa 160 mailin tuntinopeus.

Tarkka lukema oli 160,938 mailia tunnissa.

Williamsin sponsorijohtajana vuonna 1985 toiminut Peter Windsor kartoitti värikkääseen tyyliinsä Nico Rosbergille Keken urotekoa. Mercedeksen suomalaisjuurinen saksalaiskuski oli hyvin vaikuttunut kuulemastaan.

"Oli hienoa kuulla, ettei minun syntymäni ainakaan hidastanut häntä", itsekin isäksi elokuussa tuleva Nico myhäili.

Helsingin Sanomat kertaili Windsorin kanssa tuon Silverstonen aika-ajojakson muistoja 30 vuoden takaa.

"Oma muistikuvani on, kuinka Keke tapansa mukaan yritti hankkia mahdollisimman paljon nikotiinia verenkiertoonsa ennen aika-ajoa", sanoi nykyisin esimerkiksi toimittajan töitä F1-maailmassa tekevä Windsor.

"Siihen aikaan aika-ajojaksoja oli kaksi. Aamun perusteella Keke tiesi, että paalutaisto menisi hänen ja Nelson Piquetin välille, ja hänen on kaivettava jostain 1–2 kymmenystä ajastaan pois."

Rosbergin lähestyminen aika-ajoon oli hyvin poikkeava.

"Keke ajoi silloin iltapäiväjaksolla kaksi kolmasosaa aika-ajosta raskaammilla bensiinimäärillä tehtyään työtä kisasäätöjen parissa. Kierrosajat olivat sellaista 1.12–1.13 -tasoa. Vasta viimeisen kymmenen minuutin ajaksi bensiinit otettiin alas, ja hän lähti tekemään kierrosaikaa", Windsor taustoitti.

Toinen pitkän linjan F1-toimija Mike Doodson kuunteli keskusteluamme, ja toi oman säväyksensä.

"Olin jutellut Keken kanssa, kun autoa säädettiin aika-ajovetoon. Keke veti vielä yhden henkoset savukkeestaan, heitti sen maahan ja tumppasi ajotossun anturallaan. 'Nyt on aika mennä töihin', Keke sanoi – ja istui autoon."

Windsor seurasi huippukierrosta Keke Rosbergin kilpainsinöörinä toimineen Patrick Headin seurassa.

"Ei ole helppo juttu vaihtaa kisatestistä aika-ajovetoon. Nykyään aika-ajovalmistautumiseen käytetään koko lauantaiaamun harjoitus. Kertoo paljon Keken asenteesta, ja ammattitaidosta, miten hän silloin sen aika-ajon hoiti."

"Keke ei ollut tyytyväinen jarruihin. Poljinta oli painettava lujaa Becketts-mutkaan. Tosin eipä hän sitten juuri jarrutellutkaan, eikä se kierrosta satuttanut. Stowe-mutkassa puhalsi vastatuuli."

"Se tarkoitti, että Keke oli mennyt sarjan silloiseen nopeimpaan Club-mutkaan 175 mailia tunnissa, ja suoralla yli 200 mailia tunnissa. Oli se huimaa menoa tasapohjaisella autolla, kuusivaihteisella laatikolla. Telemetria oli silloin vain tietojen keräämiseen jälkikäteen, joten emme nähneet siitä mitään."

"Keke ja Head säätivät autoa hyvin omalaatuisella tavalla erilaisista camperikulmista erilaisin ilmanpaineisiin kummallekin puolelle, löytääkseen parhaat kompromissit kierrokselle, jolla valtaosa mutkista kääntyi oikealle."

Kun kierros osui kohdalleen, jopa Head antoi hieman periksi tunteilleen – tapojensa vastaisesti.

"Patrick piirsi muistikirjansa ruutusivulle 161 m.p.h. (161 mailia tunnissa). Se kertoi, että Keken kierros teki häneenkin suuren vaikutuksen", Windsor myhäilee.

Heikki Kulta
Silverstone

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!