Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jorma Kontio lähestyy 10 000 voiton maagista rajaa

Urheilu
 
Seppo Sirkka
Jorma Kontio ajoi lauantaina seitsemässä lähdössä.
Jorma Kontio ajoi lauantaina seitsemässä lähdössä. Kuva: Seppo Sirkka

Torstaina Halmstadissa, lauantaina Lahdessa. Raviohjastaja Jorma Kontio, 61, jaksaa painaa pitkää päivää.

Kontio on Pohjolan voitokkain ravikuski. Ohjastaiteilijalle ei juuri löydy vertaa mistään päin muualtakaan maailmasta. Hän on enää 28 voiton päässä maagisesta 10 000 lähdön voitosta.

Se taitaisi olla syntyessään maailmanennätys.

"Hehee, ei suinkaan. Amerikassa on paljon yli 10 000 voiton kuskeja ja Euroopassa on yksi saksalainen, joka on ajanut 16 000 voittoa", nauraa Kontio, joka ajoi eilen lauantaina Lahden Suur-Hollola -raveissa seitsemässä lähdössä.

Kolme pointtia

Sunnuntain Suur-Hollolan finalistit

Lahden Suur-Hollola-ajon 80 000 euron pääpalkinnosta kilpailee tänään sunnuntaina 12 hevosta. Finalistit seuloutuivat lauantaina kolmesta karsintalähdöstä, joissa oli kolme vakuuttavaa voittajaa.

1. Express Duo

Ensimmäisestä karsintalähdöstä jatkoivat finaaliin tulojärjestyksessä Express Duo, Kiikku's Lord, Wannebe Kemp ja Aaron de Veluwe. Lähdön suosikki Venice väsähti ja keskeytti. Omistaja Heikki Korhosen mukaan Venice oli muuten terve, mutta sillä oli köhää ja se pärski.

2. Up-Date Hoss

Toisesta karsinnasta pääsivät finaaliin Up-Date Hoss, Jaguar Point, Rainbow Zet ja Pike River.

3. Greenleaf Slim

Viimeinen karsintalähtö oli nopein kolmesta. Ruotsalaisori Greenleaf Slim juoksi kilometriajan 12,1. Muut jatkoon päässeet olivat Jonesy, Harmi's Frido ja Shadow Woodland.

Voitot eivät lisääntyneet, mutta sunnuntaina on uusi yritys. Jokivarren Kunkku on yksi suosikeista kylmäveristen 25 000 euron päälähdössä. Lisäksi Kontio ajaa Shadow Woodlandilla lämminveristen 80 000 euron pääkisassa.

Kontio ajaa Jokivarren Kunkkua myös tämän kuun vaihteessa Joensuun Kuninkuusraveissa, joten 7-vuotiaaseen oriiseen on hyvä ottaa tuntumaa.

Kontio on Suur-Hollolan konkari. Hän on voittanut pokaalin kymmenen kertaa, viimeksi Target Hossilla neljä vuotta sitten.

"Kaikki hevoset ovat olleet hyviä. Jos jotain pitää nostaa, niin Bob Hopen peräkkäiset voitot (2009 ja 2010) ovat jääneet parhaiten mieleen. Toisaalta sillä tähdättiin vain Suur-Hollolaan", muistaa Kontio, joka ei tunne suorituspakkoa 10 000 voiton merkkipaalusta.

"Ei se tuo paineita. Tykkään, että on jotain tähtäimessä. Kukaan ei tuo voittoja kotiin. Itse ne täytyy käydä ajamassa."

Ruotsissa pitkään asunut ja vaikuttanut Kontio on voittanut urallaan lähes kaiken. Hän on kerännyt hevosten omistajille kymmeniä miljoonia euroja palkintorahoja 18 maassa.

Hevosten valmentamisen hän lopetti jo 1994. Siitä asti hän on ajanut keikkakuskina toisten hevosia. "Minulla on ollut onni, kun olen saanut ajaa hyviä hevosia. Olen aina sanonut, että seuraava lähtö on se, jonka haluan voittaa. Kisalla ei ole väliä."

Tuskin kuitenkaan muistat jokaista voittoasi?

"No en, mutta suurin osa muistuu mieleen, kun kuulen hevosen nimen."

Omassa tallissaan Kontiolla on kolme hevosta, joita hän valmentaa. Muuhun aika ei riitä.

"Jos valmentaisi muiden hevosia, pitäisi karsia omaa ajamista, ja sitä en halua."

Olet myös nähnyt raviurallasi lähes kaiken. Mikä on muuttunut eniten sinun aikanasi?

"Kaikki on muuttunut. Ihan kaikki, hevoset ja olot. Vaikka hevonen on periaatteessa aina sama, ravihevoset on jalostettu todella pitkälle."

Minkä pitäisi vielä muuttua?

"Olen huono sanomaan tuohon mitään, muttei näytä hyvältä, kun laji on koko ajan Suomessa laskussa. Toivotaan, että viisaat ihmiset saavat asiat kuntoon."

Ruotsissa raveilla menee paremmin kuin Suomessa. Hevosten omistuspohja on laaja ja palkinnot isommat kuin täällä. Mistä ero johtuu?

"Ruotsissa ravien taso on niin paljon laajempi kuin Suomessa. Jos Suomessa on ikäluokassaan yksi hyvä hevonen, niin Ruotsissa on kymmenen samanlaista. Ruotsi on aina ollut edellä. Asiat on hoidettu siellä hyvin."

Ravikuskeilla ei ole varsinaista eläkeikää – hevosen ohjastamiseen ei ole ikärajaa.

Kontio ei suunnittele eläköitymistä ainakaan pitkään aikaan. Radoilla on nähty jopa 84-vuotias kuski. Ohjastaminen voi siis olla läpi elämän kestävä työ.

"Kunhan pysyy rattailla ja hevonen näpeissä. Täytyy pitää itsensä kunnossa ja pysyi terveenä", sanoo Kontio.

Suur-Hollola ja muut isot ravit osuvat ihmisten loma-aikaan. Koska ravikuski lomailee?

"Ei minulla ole sen kummemmin lomaa. Viime talvi jäi minulta kokonaan väliin, kun on noita eläimiä, enkä saanut hoitajaa."

Ari Pusa HS
Lahti

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?