Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Melan mestarit laudalla Eurassa

Tukkijätkien jälkeläiset eivät pärjää vielä maailman parhaille suppaajille

Urheilu
 
Suppaus on tehokasta treeniä veden päällä
Suppaus on tehokasta treeniä veden päällä
Euran Sieravuoressa järjestettiin heinäkuussa sup-lautailun Euroopan mestaruussarjan osakilpailu. Kisoihin osallistunut Laura Pokela kertoo, mistä lajissa on kysymys ja näyttää vaikeimman temppunsa, jonka hän osaa laudan päällä. Toimitus: Anna von Hertzen, kuvaus ja leikkaus: Sami Kilpiö

Alkamassa oli puoliksi leikkimielinen iltasuppauskisa, jonka ideana oli esitellä ulkomaalaisille Suomen yötöntä yötä. Mutta kun espanjalainen Román Frejo kuuli, että nopein saa palkinnoksi Suunnon rannekellon, otti hän melasta tiukan otteen. Tästä on nyt leikki kaukana.

Espanjalainen suppasi perjantaiyönä lähes neljän kilometrin matkan Euran Sieravuoressa Pyhäjärvellä niin kovaa kuin kropasta lähti – ja voitti. Suppaus eli stand up paddling tarkoittaa siis ison laudan päällä melomista seisten.

Fakta

Suppauksessa melotaan seisten

 Suppaus eli stand up paddling tarkoittaa melomista seisten laudan päällä.

 Välineinä käytetään laudan ja melan lisäksi laudan karkaamisen estävää jalkaremmiä, märkäpukua ja pelastusliiveja. Kisoissa ei ole liivejä käytössä.

 Harrastajien laudat ovat pumpattavia tai erilaisista muoveista rakennettuja lautoja. Kilpalaudat ovat hiilikuitua.

 Suppaus on helppo aloittaa ja oppia. Laji sopii kaikenikäisille ja -kuntoisille ihmisille.

Huippusuppaajien, kuten Frejon, vauhti voi yltyä kahteenkymmeneen kilometriin tunnissa.

"Hävitin viikko sitten kelloni", onnellinen Frejo naurahti kisan jälkeen ja kehui vuolaasti Suomen kesäyötä. On lämpöä, valoa ja rauhaa.

"Mutta sitä ihmettelen, miten suomalaiskilpailijat harjoittelevat talvisin?"

Euran Sieravuoreen saapui viikonloppuna yli kolmekymmentä suppaajaa 14:stä eri maasta – kaukaisimmat Havaijilta ja Etelä-Afrikasta – taistelemaan Euroopan mestaruudesta. Mestaruus ratkotaan kolmessa osakilpailussa, joista kaksi muuta järjestetään Roomassa ja Barcelonassa.

Perjantain iltasuppauskisa eli Midnight Sun Race oli vain välinumero. Varsinainen kilpailu koostui kahdesta osasta: pitkän matkan kisasta ja slalom-kisasta. Niin Frejo kuin suomalaisetkin joutuivat antautumaan, kun maailman parhaat pistivät oikeissa kisoissa melan tosissaan heilumaan.

Kaksinkertainen Euroopan-mestari, tanskalainen Casper Steinfath dominoi molempia kisoja ja pokkasi 2 000 dollaria palkintorahaa. Steinfath on suppauksen ammattilainen, joka reissaa lautansa kanssa ison osan vuodesta.

Entä harjoitteletko koskaan lajia talvisin Tanskassa?

"Totta kai. Lämpötila laskee talvella Tanskassa nollaan, mutta pistän päälle lämpimän märkäpuvun, menen veteen ja olen onnellinen. Laji on tosi addiktoiva."

Tiettävästi Havaijilta alkunsa saaneen suppauksen suosio kasvaa vauhdilla niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Kilpailun johtaja Jari Laakso sanoo, että Suomessa suppaus ja sup-jooga ovat etenkin tyttöjen ja naisten suosiossa, kun taas maailmalla suppausta harrastavat enemmän miehet.

Sup-jooga tarkoittaa joogaamista laudan päällä. Laudalla voi, jos tarpeeksi harjoittelee, seistä esimerkiksi päällään.

Maailmalla on vajaa kymmenen suppauksen ammattilaista, mutta Suomesta heitä ei löydy, vaikka tukkijätkien jälkeläisiä olemmekin. Kisassa sijalle 15 tulleen Jussi Pekkarisen mukaan meillä vasta opetellaan, mitä huipulla kisaaminen vaatii.

"Hauskaa on silti! Tärkeintä on nautinto. Kisassa laitetaan kaikki peliin, mutta muuten kilpailijat ovat tosi rentoja, ystävällisiä ja kannustavia."

Palatkaamme vielä espanjalaisvieraamme kysymykseen. Eli kertoisitko Jussi Pekkarinen, miten suomalaiskilpailijat harjoittelevat talvisin?

"Lopetin suppaamisen viime talvena kaksi päivää ennen joulua ja aloitin maaliskuussa. Tarvitaan vain märkäpuku, hanskat ja pipo. Kun palasin joulukuussa kotiin suppaamasta, olin hiestä aivan märkänä."

Parrakas Pekkarinen ottaa suppailun toisinaan myös meditatiivisen nautinnon kannalta ja lähtee melomaan sumun keskelle. Hienointa on, kun vastaan tulee joutsen tai kalastaja.

"Taidan näyttää Jeesukselta, joka kävelee veden päälle."

Anna von Hertzen HS
Eura

Sami Kilpiö
Euran Sieravuoren iltasuppauskisassa kisattiin lähes neljän kilometrin matkalla.
Euran Sieravuoren iltasuppauskisassa kisattiin lähes neljän kilometrin matkalla.
Sami Kilpiö
Kisan voittanut tanskalainen Casper Steinfath reissaa laudan kanssa ison osan vuodesta.
Kisan voittanut tanskalainen Casper Steinfath reissaa laudan kanssa ison osan vuodesta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?