Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lippujonossa on tunnelmaa

Wimbledonissa on päivittäin myynnissä noin 7 000 lippua

Urheilu
 
Peter van den Berg
Michael Carre (vas.), Michael Coombes ja Michael Robinson jonottavat lippuja telttansa ulkopuolella.
Michael Carre (vas.), Michael Coombes ja Michael Robinson jonottavat lippuja telttansa ulkopuolella. Kuva: Peter van den Berg

Michael Coombes siemaisee olutpullosta pienen huikan.

"Täällä on hieno tunnelma, kuin jossain pienoisfestivaalilla", Coombes sanoo ja vieressä istuva Michael Robinson nyökkää.

Ollaan puolen kilometrin päässä Wimbledonin tenniskeskuksesta, nurmikentällä, jossa noin 7 000 ihmistä jonottaa janottuja lippuja maailman kuuluisimpaan tennisturnaukseen.

Sen suurempaa joukkoa ei paikalle otetakaan, koska enempää lippuja ei myydä päivää kohden paikan päällä. Loput päivittäisestä noin 40 000 hengen yleisöstä ovat ostaneet lippunsa jo aiemmin. Coombes tuli kavereidensa kanssa jonoon ensimmäisen kerran kotikaupungistaan Portsmouthista viisi vuotta sitten.

"Näimme vain kadulla olevan jonon ja toistelimme toisillemme, ettei tämä nyt niin pahalta näytä. Seurasimme jonoa kohti sen loppupäätä ja näimme nurmikentän ja ainakin 5 000 ihmistä."

Ei voi olla totta, Coombes muistelee ähkäisseensä.

Mutta jonottaminen on suurta kansanhuvia. Nyt kolmikko on jo neljättä kertaa jonottamassa, ja tällä kertaa mielessä on jotain erityistä.

"Haluamme liput keskuskentälle. Emme ole koskaan olleet siellä", Coombes sanoo.

Tenniksen pyhättö vetää 15 000 katsojaa. Vain 500 niistä on jonottajien ulottuvilla.

"Siksi tulimme tänne kello seitsemän aamulla, nukumme teltassa yön yli ja kun lipunmyynti alkaa kello 9.30, pääsemme melkein heti lippuluukulle", Coombes kertoo.

Nuorukaisille on keskuskentän lippu varma, koska heidän jononumeronsa ovat 41, 42 ja 43.

Myös kentille yksi ja kaksi on päivittäin myyntiin varattu 500 lippua. Loput noin 5 500 lippua oikeuttavat katsomaan muiden jopa 17 kentän otteluita.

"Jos haluaa peruskentille lipun, riittää hyvin, kunhan tulee hyvin aikaisin pelipäivän aamuna jonoon", Robinson opastaa.

Yleinen tapa hankkia lippu on osallistua arvontaan hyvissä ajoin ennen turnauksen alkua. Myös kuulumalla tennisseuraan voi päästä käsiksi Wimbledonin lippuihin.

Lisäksi päivää ennen pelejä muutama sata lippua on verkkokaupassa myynnissä. Kolmelle isoimmalle stadionkentälle voi päästä edullisesti, jos malttaa jonottaa alueen sisäpuolella lippuja. Osa katsojista lähtee pois hyvinkin aikaisin iltapäivällä, ja ne liput myydään jonottajille. Tulot menevät hyväntekeväisyyteen.

Kentällä yliyön jonottajille ruokahuolto on tärkeää. Vieressä on muutama nakkikioski, joista saa pikaruokaa.

"Mutta voi tästä jonosta nopeasti häipyä syömään vaikka ravintolaan", Robinson sanoo.

Lomakausi ei ole Britanniassa vielä alkanut, joten mistä miehet ovat löytäneet vapaa-aikaa?

"Otin pari päivää vapaata. Ja aion tehdä saman miesten semifinaalipäivänä perjantaina. Silloin tosin katson ottelut televisiosta", Lontoon finanssikeskuksessa Cityssä työskentelevä Coombes kertoo.

Arno Seiro
Lontoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!