Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Täysiä työpäiviä rakkaudesta lajiin

Helsinki Cupissa joukkueita kannustaa iso joukko vanhempia, joita ilman pallo ei pyörisi

Urheilu
 
Sami Kero HS
Jyrki Filppu (vas.) Kari Haapalainen, Samuli Tuomi, Oskar Stubb, Paula Enström ja Sina Uotila pitävät taustavoimina huolta siitä, että PPJ Kilpa -joukkueen pojat voivat keskittyä nauttimaan jalkapallosta.
Jyrki Filppu (vas.) Kari Haapalainen, Samuli Tuomi, Oskar Stubb, Paula Enström ja Sina Uotila pitävät taustavoimina huolta siitä, että PPJ Kilpa -joukkueen pojat voivat keskittyä nauttimaan jalkapallosta. Kuva: Sami Kero HS

Peliä on Brahen kentällä jäljellä minuutti, kun PPJ Kilpa -joukkueen Samuel Sjölund, 12, iskee pallon jälleen reppuun. Se on siinä: Honka Haaste kaatuu luvuin 3–0. Sjölund puristaa oikean kätensä nyrkkiin ja tuulettaa hattutemppuaan hillitysti.

Voitto on joukkueelle Helsinki Cupissa turnauksen ensimmäinen.

Artikkeliin liittyvät

"Kun näkee poikien iloiset ilmeet, se on paras palkkio kaikesta tehdystä työstä", joukkueenjohtajana toimiva Paula Enström toteaa kentän laidalla.

Enströmin poika Patrick pelaa joukkueessa. Patrickin äiti on yksi heistä, joiden ansiosta Pallo-Pojat Juniorit 03 -joukkue (PPJ03) pystyy toimimaan.

PPJ03:ssa pelaa 65 poikaa, jotka on jaettu neljään ryhmään. Poikia kaitsevat kahden joukkueenjohtajan – Enströmin ja Jyrki Filpun – lisäksi huoltajat, varustevastaava, rahastonhoitaja, turnaus- ja leirivastaava sekä nettisivujen päivittäjä.

Tehtäviä hoitavat pelaajien vanhemmat, jotka saavat korvaukseksi kolmenkymmenen prosentin alennuksen joukkueen kuukausimaksuista. Ainoastaan neljä valmentajaa saa palkkaa, hekin sen verran että "muutakin työtä on tehtävä."

"Päätimme pari vuotta sitten palkata valmentajia, koska vanhempien tietotaito loppui", Enström sanoo.

Enström, Filppula ja muut vanhemmat tekevät joukkueessa työtä rakkaudesta lajiin. Kun oma poika pelaa, niin omaa aikaansa antaa mielellään.

Mutta työtä, sitä riittää. Joukkueenjohtaja vastaa esimerkiksi toiminnan suunnittelusta ja budjetoinnista sekä toimii linkkinä vanhempien ja valmentajien välillä. Tehtävät vievät 5–7 tuntia viikossa ympäri vuoden.

"Kiireisimmillään tuntuu, että kun tulen töistä kotiin, niin teen perään toisen työpäivän joukkueenjohtajana", konsulttina työskentelevä Enström kuvailee.

Joukkueenjohtajan työ on taustajoukon tehtävistä isotöisin, muut tehtävät vievät hieman vähemmän aikaa.

Vanhempien rekrytoiminen eri hommiin tuppaa vain olemaan yhtä helppoa kuin jalkapallon tunkeminen mikroaaltouuniin.

"Talkoisiin on tosi helppoa löytää tekijöitä, mutta jos tehtävä vaatii vastuunottamista ja sitoutumista, niin harva suostuu."

Monia vanhempia vaivaa aikapula: työpäivät ovat pitkiä ja lapsilla on monia harrastuksia. Enströmillä on myös tytär, joka harrastaa kilpatelinevoimistelua. Tyttären laji ei äitiä kuitenkaan enää kuormita.

"Laji on niin pieni, että siellä minun ei tarvitse tehdä muuta kuin lyödä rahaa pöytään," Enström naurahtaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?