Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kolmen viikon hikinen huoltosirkus

Ranskan ympäriajossa huhkii ajajien lisäksi myös tallien henkilökunta

Urheilu
 
Outi pyhäranta hs
Charly Wegelius pakkaa kolmen viikon etappiajoon kevyesti, sillä hotelli vaihtuu päivittäin ja pyykit voi pestä tallin huoltorekassa.
Charly Wegelius pakkaa kolmen viikon etappiajoon kevyesti, sillä hotelli vaihtuu päivittäin ja pyykit voi pestä tallin huoltorekassa. Kuva: Outi pyhäranta hs

Kun Ranskan ympäriajo lauantaina käynnistyi, ei kisaan lähtenyt suomalaisia ajajia, mutta tallien työntekijöitä kyllä.

Charly Wegelius lähti neljänteen Ranskan ympäriajoonsa Cannondale-Garmin-tallin joukkueenjohtajana, ja Carina Kirssi on toista kertaa mukana IAM Cyclingin hieroja-huoltajana.

Ketkä

Charly Wegelius ja Carina Kirssi

 Charly Wegelius on Kirkkonummella asuva 37-vuotias entinen ammattilaispyöräilijä.

 Kilpaili ammattilaisena 2002–2011 ja osallistui Ranskan ympäriajoon kolmesti. Ajoi myös Italian ympäriajon kahdeksan ja Espanjan ympäriajon neljä kertaa.

 On työskennellyt Cannondale–Garmin-tallin urheilupäällikkönä vuodesta 2012.

 

 Carina Kirssi on Kouvolasta kotoisin oleva 38-vuotias entinen ammattilaispyöräilijä, joka kilpaili sekä maasto- että maantiepyöräilyssä.

 Asuu Saksan Weißburgissa. Opiskeli urheiluhierojaksi oman urheilu-uransa jälkeen.

 On työskennellyt IAM Cycling -tallissa hierojana ja huoltajana vuodesta 2013 lähtien.

Wegeliuksen tehtävänä on hioa etappien strategiat eli tutustua reittikuvauksiin, suunnitella taktiikat, laatia nuotit ajajille ja palaveerata joukkueen kanssa. Lisäksi hän ajaa huoltoautoa, ohjeistaa ajajia kilpailun aikana sekä huolehtii huoltoautojen ja muiden tallin ajoneuvojen liikkeistä kisapäivinä.

Kilpailuviikkojen aikana hän tarkkailee ajajien jaksamista.

"Kun kuski tulee aamiaiselle, jo hänen ilmeensä kertoo paljon. Suuri osa työstäni on ajajien psyykkaamista. Tehtäväni on saada heidät toimimaan joukkueena. Hierojilta, lääkäriltä ja valmentajilta saan lisätietoa ajajien kunnosta", Wegelius kertoo.

Kirssin päiviin kuuluu juomapullojen ja eväspussien täyttämistä ja jakamista huoltopaikalla, huoltoautojen siivoamista, pyykinpesua, hotellihuoneiden valmistelua ja ajajista huolehtimista lähtö- ja maalialueella – sekä hieromista. Itse kilpailua hän ei ehdi juuri seurata.

"Isossa ympäriajossa yksi hieroja hieroo tavallisesti kaksi ajajaa päivässä. Hieronnassa voi lukea urheilijan lihaksista ja henkisestä olotilasta paljon."

Ranskan ympäriajo on kaikille talleille vuoden suurin tapahtuma, joka merkitsee urheilullisesti ja taloudellisesti paljon. Kaikki on suurempaa: työntekijöitä ja vip-vieraita on enemmän, mediahuomio on suurempaa ja liikennettä on valtavasti.

"Tour on minusta paisunut liian suureksi. Pidin ajajanakin enemmän Italian ympäriajosta", Wegelius toteaa.

Artikkeliin liittyvät

Sekä Kirssin että Wegeliuksen talleissa on kolmen viikon sirkuksessa mukana yhdeksän ajajan lisäksi parisenkymmentä henkilökuntaan kuuluvaa: joukkueenjohtajia, mekaanikkoja, hierojia, lääkäri, ravitsemusasiantuntija, bussikuski, fysioterapeutti, osteopaatti, viestintähenkilökuntaa, vip-emäntä ja kokki.

Suurtapahtumassa on varattava reilusti aikaa liikkumiseen. Esimerkiksi lähtöpaikalle pääsee autolla ajamaan vain tarkkaan määriteltyä reittiä pitkin.

"Siirtymätkin ovat pitkiä. Maalipaikalta voi olla 200 kilometriä hotellille ja sieltä 100 kilometriä seuraavalle lähtöpaikalle", Kirssi kertoo.

Työpäiville kertyy siis mittaa. Wegelius laskee omiensa olevan noin 14-tuntisia. Ajajat väsyvät kilpailun edetessä, ja se vaikuttaa joukkueenjohtajan työhön.

"Ennen etappia yritän antaa heille mahdollisimman selvät ja yksinkertaiset ohjeet, jotta ne on helppo muistaa väsyneenä vuorellakin", Wegelius sanoo.

Kirssi toteaa, että kuuden tunnin yöunet on jo hyvä saavutus. Vaihtelevat tilanteet ovat silti hänestä työn suola.

"Pinna voi joskus kiristyä, kun työporukka on jatkuvasti yhdessä. Meillä on onneksi hyvä ryhmä. Pitkän etappiajon jälkeen varaan kolme päivää nukkumiseen ja palautumiseen kotona."

Vaikka työ suuressa etappiajossa on hyvin intensiivistä, molemmat pitävät siitä. Wegeliusta helpottaa pitkä kokemus ajajana samasta kilpailusta.

"En ollut itse loistava ajaja, ja siitä on tässä apua, sillä ymmärrän, jos ajajalla menee huonosti. Vaikka välillä tulee hyviä ja huonoja hetkiä, niihin ei saa jäädä kiinni, koska se syö voimia näin pitkässä kilpailussa."

Laurent Guyot
Carina Kirssin työssä suunnittelu ja yksityiskohtien muistaminen ovat tärkeitä. "Pitää ajatella askeleen pidemmälle kuin ajajat. He elävät niin hetkessä."
Carina Kirssin työssä suunnittelu ja yksityiskohtien muistaminen ovat tärkeitä. "Pitää ajatella askeleen pidemmälle kuin ajajat. He elävät niin hetkessä."
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!