Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kilpapyöräilyn huipulla tarvitaan poikkeuksellista kivunsieto- ja riskinottokykyä

Pahat kaatumiset ovat puhuttaneet Ranskan ympäriajossa. Joona Laukan mukaan keskeyttämiskynnys on isoissa kisoissa hyvin suuri.

Urheilu
 
Eric Gaillard Reuters
Fabian Cancellara kaatui pahasti Tour de Francella.
Fabian Cancellara kaatui pahasti Tour de Francella. Kuva: Eric Gaillard Reuters

Pyöräilyn Ranskan ympäriajossa eli Tourissa ovat viime päivinä puhuttaneet maanantain etapilla nähdyt hurjat kaatumiset.

Vakavimmin kävi Sveitsin Fabian Cancellaralle, jolta murtui alaselästä kaksi nikamaa, ja Ranskan William Bonnet'lle, joka sai murtuman kaularankaansa.

Yksi Suomen kaikkien aikojen pyöräilijöistä ja nykyinen pyöräilymanageri Joona Laukka muistuttaa, että kaikki ammattiajajat tiedostavat lajin riskit.

"Kyllähän kilpapyöräily on moneen muuhun asiaan verrattuna vaarallinen laji. Riskinotto on osa pyöräilyn luonnetta", Laukka sanoo puhelimitse.

Jos huippupyöräilijät ovat hurjapäitä, myös heidän kivunsietokykynsä saa maallikon haukkomaan happea.

Esimerkiksi Cancellara ajoi kaksi selkänikamaa murtuneena maanantain etapin maaliin. Sen jälkeen hän keskeytti Tourin.

"Kivun tuntemus ei ole kilpailun aikana niin selvä, kuin jos onnettomuus tapahtuisi muualla. Jo pelkän kolarin tai kaatumisen takia adrenaliini on korkealla", Laukka sanoo.

Tourin etapit ovat itsessään sellaista rääkkiä, että henkinen kärsimys on ajajille lähes normitila.

Cancellaran sinnikkyys oli hurjaa, mutta lähes vastaavaa on nähty vuosien saatossa pyöräilyn suurissa ympäriajoissa.

Yksi esimerkki on vuodelta 2011, kun Johnny Hoogerland lensi piikkilanka-aitaa päin. Hänen saamansa haavat tekivät jo televisiokuvissakin pahaa katsoa, mutta Hoogerland jatkoi kilpailua.

"Kisalääkärit ovat tarkkoja, jos ajajalle on tullut isku päähän. Lääkärit päättävät, saako kilpailua jatkaa", Laukka muistuttaa.

Tour on niin suuri tapahtuma, ettei kukaan halua antaa periksi. Useimmille se on kauden pääkilpailu, jossa ajajien lisäksi tallit sekä fanit janoavat menestystä ja sponsorit näkyvyyttä.

"Kaikki ammattipyöräilijät kaatuvat, keskimäärin ehkä kaksi kolme kertaa vuodessa. Suurissa kisoissa keskeyttämiskynnys nousee huomattavasti pienempiin verrattuna", sanoo Laukka, joka mursi lonkastaan pallonivelen jo ennen ammattilaisuransa alkua.

Viime vuosina pyöräilyssä on puhuttu myös siitä, että tietyissä kilpailuissa osa etapeista viedään liian vaarallisiin paikkoihin. Nousut ovat todella raskaita, ja niitä seuraavat hurjat laskut.

Laukan mukaan Tour ei kuitenkaan normaalisti ole poikkeuksellisen vaarallinen reitiltään.

"Kaikki ajajat tietävät ennakkoon esimerkiksi vuoristolaskut. Usein pahimpia ovat tilanteet, jotka tulevat täysin yllättäen."

Sellaisia on viime vuosina nähty useita.

Välillä liian innokkaat katsojat ovat kurkotelleet kameroineen liian lähellä ajajaletkaa, ja usein yhden polkijan äkillinen horjahtaminen on aiheuttanut joukkokolarin.

Myös ilkivaltaa on nähty. Vuoden 2012 Tourissa reitille heiteltiin pieniä nauloja, jotka aiheuttivat useita rengasrikkoja.

Laukan mukaan nykyiset tiet eivät ole vähentäneet loukkaantumisriskiä vaan pikemminkin lisänneet niitä.Äkkiseltään yllättävä näkemys on helppo ymmärtää, kun miettii, miten usein pyöräilijäletkat ohittavat hirmuista vauhtia esimerkiksi liikenneympyröitä ja liikenteenjakajia.

Ajajien valtavasta halusta ajaa Tour maaliin saakka kertoo Cancellaran viestit onnettomuuden jälkeen.

"Lähdin juuri sairaalasta todella pettyneenä. Tour de France 2015 on minulta ohi. Mursin jälleen luita selästäni, kuten keväällä", hän viestitti Twitterissä.

Alle vuorokausi myöhemmin hän kirjoitti:

"Yhtenä päivänä voittaa, yhtenä päivänä häviää, mutta en anna periksi, tapahtui mitä tahansa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!