Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Olympiaprojekti toi loukkaantumisten runtelemalle Riikka Lehtoselle intoa: "Tunnen itseni uudestisyntyneeksi"

Beach volleyn olympiakarsinta mittaa, miten Riikka Lehtosen ja Taru Lahden kantti kestää

Urheilu
 
Laura Mendelin HS
Taru Lahti lyö palloa, ja Riikka Lehtonen seuraa. Maan ykköspari voitti Lohjan Kisakallion kansainvälisen beach volley -turnauksen viime viikonloppuna. Essi Hasu hyppää torjuntaan.
Taru Lahti lyö palloa, ja Riikka Lehtonen seuraa. Maan ykköspari voitti Lohjan Kisakallion kansainvälisen beach volley -turnauksen viime viikonloppuna. Essi Hasu hyppää torjuntaan. Kuva: Laura Mendelin HS

292 päivää. Niin pitkään Riikka Lehtonen, 35, joutui olemaan koskematta lentopalloon, kun polvi- ja kyynärpäävammat panivat uran katkolle kevättalvella 2013. Tilanne oli Suomen menestyneimmälle naislentopalloilijalle poikkeuksellinen.

"Aloitin lajin 8-vuotiaana, ja sen jälkeen olin pitänyt korkeintaan viikon tauon. Mietin tosissani, jatkanko lentopalloa, vaihdanko beach volleyhin vai lopetanko kokonaan", Lehtonen kertoo.

Haave menestymisestä arvokisoissa Suomen edustajana ratkaisi. Nyt Lehtonen ja Taru Lahti, 22, jahtaavat tosissaan paikkaa Rion vuoden 2016 olympialaisten beach volley -hiekoille.

Olympiaprojekti on edennyt aikataulussa vaikeasta alusta huolimatta.

Lehtonen ja Lahti keräsivät viime kaudella rankingpisteitä useissa alemman tason turnauksissa. Peleistä saatu kokemus ja itseluottamus ovat siivittäneet parin nousujohteisiin esityksiin maailmankiertueella eli kovatasoisimmissa major- ja grand slam -tason turnauksissa. Niihin Lehtonen ja Lahti ovat edenneet karsinnoista.

Beach volleyn päävalmentajan Kai Liukkosen mukaan lentolippuja Rioon voidaan alkaa katsella, kun pari ottaa vielä yhden lisäaskeleen.

"Heidän pitää vakiinnuttaa paikkansa pääturnauksissa ilman karsintoja ja ottaa kärkisijoja. Silloin taistelemme oikeasti niistä olympiapaikoista, jotka jaetaan maailmankiertueella."

Roolitus on selkeä: Lahti torjuu, Lehtonen puolustaa. Eniten pitää parantaa syöttöä. Aggressiiviseen hyökkäyspelaamiseen Liukkonen on tyytyväinen.

Lehtonen ja Lahti pelasivat ensimmäisen kerran yhdessä vuonna 2009. Idea oli Liukkosen. Rio-tavoite sinetöityi vuonna 2012, jolloin kaksikko voitti lajia hallinneet kaksoset Emilia ja Erika Nyströmin SM-finaaleissa.

Lehtoselle hiekalla menestyminen on yksi pitkäaikaisista haaveista.

"Suomessa olivat pitkään vain Nyströmit, enkä löytänyt sopivaa paria. Tarulla on yhtä kova voitontahto kuin minulla. Tunnen itseni uudestisyntyneeksi", Lehtonen sanoo.

Nyströmien pelejä ovat haitanneet Emilian selkävaivat. Kansainvälisen rankingin mukaan Lehtonen ja Lahti muodostavatkin nyt selkeästi maan ykkösparin. Suomi ei ole aiemmin saavuttanut olympiapaikkaa beach volleyssa.

Toistaiseksi Lehtosen ja Lahden paras suoritus maailmankiertueella on Kroatian osakilpailun yhdeksäs sija ja Praha Openin vitostila.

Bakussa käydyt Euroopan kisat tuottivat pettymyksen. Mitalin sijaan käteen jäi yhdeksäs tila.

Rioon on jaossa kaikkiaan 24 paikkaa ja enintään kaksi maata kohti. Lopullinen olympiaranking määräytyy maailmankiertueen sijoitusten mukaan. Pisteitä voi kerätä kesäkuuhun 2016 asti.

Lehtonen ja Lahti voivat varmistaa olympiamatkan myös menestymällä maanosien Continental Cupissa.

Sekä Lehtonen että Lahti ovat vaihtaneet sannalle lentopalloparketilta. Beach volleyssa olosuhteet vaihtelevat ja peliaikataulut elävät välillä nopeastikin. Psyykkisesti laji on vaativa.

"Kun ei ole vaihtopelaajia, huonona hetkenä kentältä ei pääse pois. Pää pitää nollata nopeasti", Lehtonen sanoo.

Entä tiikerihyppy, teetkö sen mieluummin hiekalla vai parketilla?

"Hiekalla. Mikään paikka ei pala, eikä ikinä satu."

Lahti ja Lehtonen elävät nyt melkoista matkarumbaa. Kahden ja puolen kuukauden aikana he ovat ehtineet Kiinaan, Tšekkiin, Sveitsiin, Norjaan, Venäjälle, Kroatiaan ja Azerbaidžaniin. Suomessa kaksikko on viettänyt vain muutaman päivän.

Tiistaina pari selvitti Sveitsin Gstaadissa pelattavan major-turnauksen karsinnat ja jatkaa tänään keskiviikkona pääsarjassa. Loppukauden ohjelmaan kuuluu vielä ainakin 8–9 turnausta, heinä–elokuun vaihteen EM-kisat Itävallassa, SM-finaali ja Continental Cup.

"Usein emme tiedä, missä seuraavana päivänä heräämme. Kaikki on kiinni siitä, miten turnauksessa pärjätään. Siinä mitataan kantti", Lahti kiteyttää.

laura Mendelin HS
Taru Lahti (vas.) ja Riikka Lehtonen tulevat hyvin juttuun, vaikka parilla on ikäeroa 13 vuotta.
Taru Lahti (vas.) ja Riikka Lehtonen tulevat hyvin juttuun, vaikka parilla on ikäeroa 13 vuotta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!