Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomessakin pelataan baseballia: "Sen seuraaminen on hypnoottista"

Yhdysvaltain kansallislajia pelataan Suomessa marginaalissa

Urheilu
 
Osuuko toimittaja baseball-ammattilaisen syöttöön?
Osuuko toimittaja baseball-ammattilaisen syöttöön?
HS kävi baseballin SM-sarjan pelissä kokeilemassa, kuinka vaikeaa lajin pelaaminen on. Vastaan asettui Tim Harikkala, suomalaissukuinen baseball-syöttäjä, joka on pelannut lajin huippuliiga MLB:ssä supertähtiä vastaan. Toimittaja: Joonas Kuisma, kuvaus: Esa Syväkuru, leikkaus: Esa Syväkuru & Arttu Luhtala.

"Perustuslaki, jazz ja baseball. Ne ovat kolme kauneinta asiaa, jotka Amerikka on luonut."

Näin sanoi historioitsija Gerard Early Ken Burnsin klassikkodokumentissa Baseball.

Yhdysvaltainen politiikka ja musiikki ovat suomalaisille tuttuja, mutta baseball ei ole noussut maassamme valtavirtaan.

Lauri "Tahko" Pihkala tutustui peliin 1910-luvun opintomatkoillaan muttei arvellut sitä sopivaksi sotilasvalmennukseen, josta oli hän kiinnostunut. Pihkala kehitteli baseballin ja kotimaisten lajien pohjalta ensin pitkäpallon, josta jalostui vuonna 1920 kansallislaji pesäpallo.

esa Syväkuru HS
Yhdysvaltain itsenäisyyspäivä oli vahvasti näkyvillä baseballin SM-sarjan ottelussa viime lauantaina.
Yhdysvaltain itsenäisyyspäivä oli vahvasti näkyvillä baseballin SM-sarjan ottelussa viime lauantaina.

Kansainvälisesti tarkasteltuna baseball on yksi maailman seuratuimmista lajeista, ja se hakee paikkaa Tokion vuoden 2020 olympialaisista. Sitä pelataan korkealla tasolla Yhdysvaltojen lisäksi Väli-Amerikan maissa ja Japanissa.

Suomessa baseballia harrastetaan marginaalissa. Lauantai-iltapäivänä Helsingin Ruskeasuon kentälle kokoontuvat Helsinki Metsin ja Espoo Exposin joukkueet. Edessä on SM-sarjan ottelu, joka pelataan Yhdysvaltain itsenäisyyspäivän merkeissä.

Kentän laidalle on pystytetty tähtilipuin koristeltuja ruokakojuja. Ram Jamin Black Betty -kappale raikuu kaiuttimista. Kotimaisen baseballin ennätysyleisö, 272 katsojaa, istuu auringossa vilteillä. Kuohujuomapullot poksahtelevat. Käynnissä on suuri monikulttuurinen piknik. Ennen peliä kuullaan sekä Suomen että Yhdysvaltojen kansallislaulut.

Exposilla on päivän kokoonpanossa kova vahvistus. Hän on Tim Harikkala, suomalaissukuinen yhdysvaltalaissyöttäjä, joka on pelannut lajin huippuliiga MLB:ssä 73 ottelua.

Ensin lyö Expos, sitten Harikkala asettuu lautakorokkeesta rakennetulle syöttökummulle. Exposin muut kahdeksan puolustajaa levittäytyvät hänen taakseen pesille ja takakentälle.

Tapahtumat tiivistyvät syöttäjän ja lyöjän intensiiviseen kohtaamiseen. Baseballissa etenijöitä ei vaihdeta hektisesti pesältä toiselle, sisäpelaajat eivät karju vääriä eikä pilliä käytetä tuomareitten viestinnässä. On hiljaista.

Suurimpaan osaan Harikkalan syötöistä ei osuta. Syöttö. Huti. Syöttö. Terävä raksahdus, kun Metsin pelaajavalmentaja Tony Jones osuu palloon ja etenee kolmoselle.

"Baseballin seuraaminen on hypnoottista", sanoo Exposin ja Suomen maajoukkueen päävalmentaja Jere Kaistinen.

"Se vertautuu keihäänheittoon. Siinäkin tullaan vuoroon yksi kerrallaan, ja suoritukset näyttävät aina samalta."

Suomalaista baseballkulttuuria ylläpitävät SM-sarja ja maajoukkue. Maajoukkueen ykkössyöttäjä, Exposin Timo Liiri, tuottaa joukkuetovereineen puhtaasti kotimaisia Mela Birch Bat -baseballmailoja.

"En ole koskaan pelannut pesäpalloa seuratasolla. Aloitin baseballin 1990-luvun alussa Tikkurilassa, kun sisareni suositteli sitä minulle", kaksi Pohjoismaitten mestaruutta voittanut Liiri valottaa taustaansa.

Expos voittaa ottelun 10–1. Harikkala pelaa kahdeksan vuoroparia ja antaa niissä vastustajalle vain yhden juoksun. Hän ei edes heitä täysillä.

 

Mets ja Malmin Bullets kohtaavat paikallisottelussa Ruskeasuon kentällä tänään keskiviikkona kello 18.30.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!