Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Matkaratsastushevosten räikeä kohtelu kuohuttaa

Arabiemiirikunnat aikoo vihdoin puuttua lajin jatkuviin ongelmiin

Urheilu
 
thaier al-sudani reuters
Yhdistyneistä arabiemiirikunnista kotoisin oleva Abdullah Thani Bin Huzaim ratsasti Kairossa.
Yhdistyneistä arabiemiirikunnista kotoisin oleva Abdullah Thani Bin Huzaim ratsasti Kairossa. Kuva: thaier al-sudani reuters

Matkaratsastuksen suurimmalla alueella Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa hevosiin kohdistunut doping, ranking-pisteiden kopioiminen ja räikeät eläinsuojelurikkomukset ovat nousseet otsikoihin jo vuosia.

Sosiaalisessa mediassa levisi alkuvuonna kuva, jossa molemmat etujalkansa murtanut hevonen odotti lopetusta aavikolla.

Tänä keväänä tilanne kärjistyi. Jatkuvien skandaalien seurauksena kansainvälinen ratsastajainliitto FEI reagoi vihdoin asiaan ja erotti Yhdistyneiden arabiemiirikuntien lajiliiton kansainvälisestä yhteisöstä.

Kevään aikana Arabiemiirikunnat ei muun muassa saanut järjestää kansainvälisiä kilpailuja. FEI purki kiellon kesäkuussa, mutta vaikutukset näkyvät edelleen.

Arabiemiirikunnat on lajin suurin rahoittaja, joten kilpailut, koulutukset ja hevoskauppa lamaantuivat. Seuraukset näkyivät myös Suomessa.

Espanjan Kataloniassa asuva suomalainen kilpamatkaratsastaja Alicia Huovinen-Garcia kertoo kärsineensä vaikutuksista. Huovinen-Garcia valmistautuu syksyn EM-kilpailuihin. Hän myy päätyönään matkaratsastushevosia, joista lähes kaikki päätyvät Arabiemiirikuntiin.

"Elän sillä, että arabit ostavat minulta hevosia. Kun viime vuonna tähän aikaan olin myynyt kymmenen hevosta, nyt en ole myynyt vielä yhtään."

Vaikutus näkyy koko Katalonian alueella, jossa vasta nyt ensimmäiset kaupat ovat toteutuneet.

"Arabit ovat ylpeää kansaa. Moni koki kiellon epäoikeudenmukaisena, joten suhteiden palauttaminen vie aikaa."

Kun päätös erottamisesta tuli, Dubaissa kilpaileva suomalainen 15-vuotias Nea Mickelsson palasi etuajassa kotiin.

"Oli selvää, että Nea palaa kotiin", toteaa Suomen matkaratsastuskomitean sääntövastaava ja Nea Mickelssonin äiti Nina Mickelsson.

Nea Mickelsson ei palaa syksyllä Dubaihin, vaan jatkaa kilpailemista Suomesta käsin.

"Olemme tienneet, että maassa on paljon väärinkäytöksiä, mutta emme itse ole koskaan kohdanneet sellaista. Tallit, joiden kanssa olemme olleet tekemisissä, ovat olleet eurooppalaisittain hyvin hoidettuja."

Arabiemiirikunnat on sopinut kansainvälisen ratsastajainliiton kanssa pitkästä listasta uudistuksia, joilla se aikoo puuttua ongelmiin.

Alue on luvannut lisätä muun muassa tuomareiden ja eläinlääkäreiden koulutusta sekä kilpailujen ja dopingin valvontaa.

"Työ olisi pitänyt aloittaa vuosia sitten. Luulen, että toimet auttavat, mutta työ on hidasta. Kulttuuriset erot arabien ja eurooppalaisten välillä ovat niin suuret", arvioi Mickelsson.

Yhdistyneiden arabiemiirikuntien on tarkoitus järjestää vuoden 2016 MM-kilpailut.

FEI on luvannut pitää kisat alueella toistaiseksi. Liitto haluaa katsoa, kuinka hyvin alue sitoutuu uudistusten toteuttamiseen.

Skandaalin taustalla liikkuu arvovaltaa, politiikkaa ja paljon rahaa.

Kansainvälisen ratsastajainliiton puheenjohtajana toimi joulukuuhun saakka Jordanian prinsessa Haya.

Monet syytöksistä kohdistuvat hänen miehensä, Dubain hallitsijan Mohammed Mahtoumin omistamiin hevosiin.

Vaikka Haya jääväsi itsensä matkaratsastuksen tilanteen käsittelystä, yleinen arvio oli, että skandaalit jäivät selvittämättä yhteyden takia.

Haya on hankkinut miehensä suhteiden avulla merkittäviä sponsorisopimuksia ratsastajainliitolle. Vasta FEI:n puheenjohtajan vaihtuminen belgialaiseen Ingmar De Vosiin aiheutti sen, että FEI reagoi pitkään jatkuneisiin matkaratsastuksen ongelmiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!