Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tempuntekijä hakee finaalipaikkaa alle 23-vuotiaiden yleisurheilun EM-kisoissa

Samuli Samuelsson oppi korttitemput jo nuorena – nyt on näytön paikka pikajuoksijana

Urheilu
 
Marko Mumm
Pataässä on korttitempuista pitävän Samuli Samuelssonin lempikortti. Pakka on miehellä mukana repussa myös kisoissa.
Pataässä on korttitempuista pitävän Samuli Samuelssonin lempikortti. Pakka on miehellä mukana repussa myös kisoissa. Kuva: Marko Mumm

Tallinna. Korttipakka taipuu Samuli Samuelssonin vikkelissä sormissa monenlaisiin temppuihin, mutta miten häneltä käy pikajuoksu?

"Nykyään paremmin kuin korttitemput. Ainakin harjoittelen enemmän pikajuoksua", sanoo Samuelsson, joka tavoittelee finaalipaikkaa tänään torstaina alkavissa alle 23-vuotiaiden yleisurheilun EM-kisoissa.

Artikkeliin liittyvät

Suomi kilpailee Tallinnassa isolla, yli 50 urheilijan joukkueella. Tarina on tavallinen suomalaisessa urheilussa – nuorena kilpaillaan tasaväkisesti Euroopan huippujen kanssa, muttei enää aikuisena.

Ikaalisten Urheilijoita edustava Samuelsson aikoo olla eri maata.

"En tiedä, mikä on pikajuoksijan standardi-ikä, jolloin hän on parhaimmillaan: 25–28-vuotiaana vai vasta yli 30-vuotiaana", miettii 20-vuotias Samuelsson.

"Minä haluan olla pitkään huipulla."

Taso on alle 23-vuotiaiden EM-kisoissa monessa lajissa kovempi kuin aikuisten sarjoissa Suomessa.

Samuelsson on Suomen tämän kauden nopein juoksija 100:lla ja 200 metrillä. Hänen satasen kärkiaikansa on 10,49 ja 200 metrin 20,91.

Samuelsson juoksee Tallinnassa 200 metriä ja 4 x 100 metrin viestin. "Viestissä meillä on hyvät mahdollisuudet pärjätä", sanoo Samuelsson, joka on 200 metrillä Euroopan tilaston yhdeksäs.

Tilastoissa hän on siis vain yhden sijan päässä loppukilpailupaikasta. Tilastoykkösenä on puolalainen Karol Zalewski ajalla 20,45.

"Kunto on nyt sellaisessa formussa, että voin päästä alle ennätykseni. Se on tavoitteena", kertoo Samuelsson.

Finaalipaikka olisi Samuelssonilta melkoinen temppu, ja se osoittaisi, että suomalainen pikajuoksu voi hyvin, vaikka terävin kärki onkin kapea.

Samuelsson jättää Tallinnassa sadan metrin juoksun suosiolla väliin. "Tulisi liikaa juoksuja yhteen kisaan."

Pikajuoksulupaus on ollut viitisen vuotta isänsä Harri Samuelssonin ja Mauri Salomäen tehovalmennuksessa. Oikeastaan isä ei enää valmenna, mutta hän on mukana poikansa harjoituksissa ja kisoissa.

Pikajuoksun Samuelsson löysi verenperintönä koulun liikuntatunneilla – isä Harri harrasti itse pikajuoksua ja oli nopea etenijä pesäpallossa.

"Koulussa huomasin, että olen nopea. Pikajuoksu on siitä hyvä laji, että siinä kehittyy helposti. On kiehtovaa, jos vuosi vuodelta aikoihin tulee parannusta."

Poika Samuli ei ole pesäpallomiehiä. "Se on ollut meillä Ikaalisissa vähän laskeva laji miehissä", sanoo Samuelsson, joka on pelannut jalkapalloa ja salibandya.

Olisiko sinusta tullut hyvä jalkapalloilija?

"En usko."

Entä salibandyn pelaaja?

"Enemmän se."

Loukkaantumiset ja sairastelut ovat monen suomalaisenkin pikajuoksijan riesana.

Esimerkiksi Eetu Rantala, joka oli viime vuonna kotimaan nopein juoksija, on nyt kärsinyt mykoplasmasta ja selkävaivoista. Samuelsson on selvinnyt toistaiseksi ilman vakavia iskuja.

"Vuonna 2011 oli jalkapöydässä rasitusmurtumaa, ja vuonna 2013 kramppasi reisi. Muuten on ollut hyvä tuuri, vaikka pikajuoksu on vammaherkkä laji", Samuelsson kertoo.

Mutta ne korttitemput. Mistä ne kumpuavat?

"Harjoittelin niitä paljon nuorena. Pöydällä oli kortteja, ja aloin plärätä niitä. Teen perustemppuja, joita olen kehitellyt itse ja opetellut videoilta", sanoo Samuelsson.

Mitä tempun tekeminen vaatii?

anni reenpää lehtikuva
Camilla Richardsson (oik.) piti Oona Kettusen takanaan Marskin kisoissa Lappeenrannassa kesäkuun alussa.
Camilla Richardsson (oik.) piti Oona Kettusen takanaan Marskin kisoissa Lappeenrannassa kesäkuun alussa.

"Sorminäppäryyttä ja matemaattista ajattelua."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!