Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS kysyi asiantuntijoilta: Miten jalkapallon juniorivalmennusta pitäisi kehittää?

Urheilu
 
Helsingin Sanomat

Miten jalkapallon juniori- valmennusta pitäisi kehittää Suomessa? Vastaajina HJK:n akatemiapäällikkö Erkki Valla ja Sami Hyypiä Akatemian johtaja Kyösti Lampinen.

1 Tasokasta pelaajakehitystä lapsesta asti.

Valla: "Koko pelaajapolun aikana asioita pitää tehdä hyvin siitä lähtien, kun pelaaja tulee lajin pariin. Lapsiurheiluaikana monipuolista liikuntaa pitää olla paljon ja palloon pitäisi rakastua varhain."

"Ihannetilanne olisi, että lapsiurheiluvaiheessa ei olisi niin hirveästi ohjattua toimintaa, että lähtökohta olisi lapsen ilossa pelata."

Lampinen: "Lapsiurheiluvaiheessa pitää saada tason nosto aikaiseksi jokaisen joukkueen jokaisen pelaajan yleis- ja lajitaidoissa."

2 Toimintaympäristö kuntoon.

Valla: "Jalkapallon oppimisympäristössä, välineissä, kenttävuoroissa ja olosuhteissa ei saa tehdä kompromisseja. Kilpailuohjelman pitää olla pelaajille riittävän haastava ja harjoituksissa kanssapelaajien samalla tasolla."

Lampinen: "On mahdotonta kehittää pelaajia, mikäli seura voi huonosti. Olisi syytä siirtyä pelitapahtumiin, joissa matkustettaisiin vähemmän ja sarjojakin pelattaisiin turnaustyyppisesti. Juniorijalkapallossa menee vuosittain noin 30–40 miljoonaa euroa pelkkään matkustamiseen."

3 Lisää yhteistyötä koulujen kanssa.
Valla: "Yhteistyössä on menty eteenpäin, mutta seurojen olisi hyvä päästä paremmin kiinni siihen, mitä kouluissa tehdään etenkin yläasteella ja lukioissa, olivat ne sitten aamuharjoituksia tai muuta."

Lampinen: "Koululiikunta pitää saada huolehtimaan paremmin monipuolisista liikuntavalmiuksista jo lapsiurheiluvaiheessa."

4 Tavoitteet selviksi.

Valla: "Huippu-urheilun kannalta harjoittelussa on kysymys ammattiin valmistautumisesta, vaikkei ammattilaisuus kaikilta onnistukaan. Huippu-urheilijana oleminen on erityistä. Me voimme kasvattaa nuoret elämään kuin urheilijat."

Lampinen: "Nuorisourheiluvaiheessa pelaaja joko syntyy tai ei synny. Se edellyttää kasvua urheilulliseen elämäntapaan."

5 Merkittäviä parannuksia valmentajakoulutukseen.
Valla:
"Valmentajakoulutus on riittämätöntä. Koulutus täyttää Uefan minimikriteerit. Kurssit ovat usein kuin raapaisu vain. Asioihin ei päästä kauhean syvälle."

Lampinen: "Suomalaisessa jalkapallossa pitää entistä enemmän siirtyä tiedolla johtamiseen. Keskeisin haasteemme on valmentajakoulutuksen vaativuus ja vaikuttavuus. Nyt monet valmentajat ovat isiä tai äitejä, joilla ei ole riittävää taustaa pelin ymmärtämiseen tai entisiä pelaajia, joilla ei ole pedagogisia valmiuksia. On aika päivittää jalkapallon oppimisohjelmat."

PS.Valla: "Meidän pitäisi toisia syyttelemättä ottaa lusikka kauniiseen kouraan, todeta ettemme ole olleet kauhean hyviä ja miettiä yhdessä, mitä voimme tehdä."

Lampinen: "Oto-valmentajat tekevät arvokasta nuorisotyötä näennäiskorvauksilla. Eihän suomalaisessa urheilussa olisi mitään ilman innokkaita isiä ja äitejä. Hatunnosto!"

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!