Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miten saadaan Suomi-jalkapallo nousuun? Italialais­valmentajan mukaan juniorit harjoittelevat jopa liikaa

Suomi on romahtanut jalkapalloilun rankinglistalla sijalle 90. Italialainen Roberto Nuccio on valmentanut Suomessa yhdeksän vuotta. Hän näkee valmentajakoulutuksessa, seuratoiminnassa ja junioreiden päivittäisessä valmentamisessa paljon kehittämisen varaa.

Urheilu
 
markus jokela hs
Roberto Nuccio antoi ottelun jälkeen pelaajakohtaista palautetta FC Futuran 05-joukkueen pojille Helsinki Cupissa.
Roberto Nuccio antoi ottelun jälkeen pelaajakohtaista palautetta FC Futuran 05-joukkueen pojille Helsinki Cupissa. Kuva: markus jokela hs

Myrskylä 9. heinäkuuta 2006. Italialainen jalkapallovalmentaja Roberto Nuccio oli juuri muuttanut Suomeen. Hän istui myrskyläläisen maalaistalon kamarissa ja katsoi jalkapallon MM-finaalia Italia–Ranska. Häntä ei saanut häiritä. Iltatee jäähtyi, ja anopin pullat odottivat.

"Silloin kun katsotaan jalkapalloa, niin silloin katsotaan jalkapalloa."

Kuka

Roberto Nuccio

 Syntynyt Chietissä Italiassa lähellä Pescaraa 1966.

 Kotipaikka: Myrskylä.

 Naimisissa, kahden aikuisen pojan isä.

 Aloitti jalkapallon pikku poikana omalla kotipihallaan. Ensimmäinen seura SS Lanciano.

 Pelannut Italian viidennestä divisioonasta alaspäin kaikilla sarjatasoilla. Lopetti pelaamisen 2003.

 Koulutus: Uefa Pro-, Uefa A- ja ammattivalmentajatutkinto Suomessa. Nuorisovalmentajakurssin priimus Italiassa.

 Italiassa Abbruzzon piirin valmentajien kouluttaja, valmentaja sekä juniori- että edustusjoukkueissa.

 Suomessa FC Futura junioreiden (FCFJ) valmennuspäällikkö ja FC Futuran edustusjoukkueen valmentaja kauden 2015 loppuun asti. Toiminut Uudenmaan piirijoukkueiden valmentajana.

 Suosikkijoukkue: Juventus, neljävuotiaasta saakka.

 Detalji: Nelinkertainen ammattilaisten Italian mestari Kung Fussa.

 Huomautus! Italiassa tärkeysjärjestyksessä ensin tulee äiti – sitten jalkapallon suosikkijoukkue.

Italia voitti MM-kultaa rangaistuspotkukilpailussa. Se oli hyvä päivä.

Seuraavina päivinä Nuccio alkoi etsiä töitä. Hän meni työvoimatoimistoon niin kuin tuhannet muut.

"Ne kysyivät, mitä sinä teet. Sanoin, että olen jalkapallovalmentaja. Ne kysyivät, että niin mutta mitä töitä sinä teet."

Myllypuro 7. heinäkuuta 2015. Tuulinen päivä. Helsinki Cup.

Roberto Nuccio kiinnittää hd-videokameraa kolmijalkaan. Kentällä on alkamassa FC Futura junioreiden P05-joukkueen peli Käpylän Palloa vastaan.

"Haluan katsoa ottelun valmentajien kanssa videolta pelin jälkeen, analysoida ja nähdä, mitä olemme tehneet hyvin ja missä voimme parantaa", Nuccio sanoo.

"Suomalaisessa jalkapalloilussa osataan hyödyntää tietotekniikkaa erittäin hyvin", hän kehuu, kun tuuli heiluttaa kameraa.

Nuccio on työskennellyt porvoolaisessa FC Futurassa syksystä 2007 lähtien. Hän on FC Futura junioreiden valmennuspäällikkö ja Kakkosessa pelaavan edustusjoukkueen valmentaja. Seuran nykyiset toimintamallit ja -tavat ovat pitkälti hänen luomuksiaan.

"Jätän Futuran syksyllä. On aika etsiä uusia töitä."

Myrskylä. Aurinkoinen ilta omakotitalon terassilla. Jaloissa pyörii suuri koira, jonka isoisä oli itäsuomalainen susi.

"Yhdeksän vuotta on pitkä aika ammattivalmentajalle", Roberto Nuccio sanoo.

Päivittäisessä seuratyössä ja Uudenmaan piirijoukkueiden valmentajana hän on oppinut tuntemaan hyvin suomalaista jalkapalloilua. Hän sanoo, että moni asia on muuttunut parempaan suuntaan, vaikka Suomen maajoukkueen viime aikaisesta menestyksestä sitä ei heti huomaakaan.

Nyt ammattinimike jalkapallovalmentaja on tuttu jopa työvoimatoimistoissa.

"Moniin seuroihin on tullut päätoimiset valmentajat ja junioripäälliköt, ulkomailta on haettu mallia, jalkapallosta on tullut entistä enemmän ympärivuotista urheilua ja sen parissa toimivat ihmiset kunnioittavat toisiaan", Nuccio luettelee.

Hän pitää siitä, että Suomessa jalkapallo on avointa käytännössä kaikille, kun kunnat tukevat vähävaraisia perheitä ja maahanmuuttajia, että heidän lapsensa pääsevät pelaamaan.

"Italiassa jalkapallokouluun ei ole mitään asiaa, jos ei ole rahaa."

Mutta suomalaisessa jalkapalloilussa ja varsinkin junioreiden valmentamisessa on edelleen paljon parantamisen varaa.

Nuccio sanoo kaikkien nykyisin tietävän, että 6–13-vuotiailla pojilla ja tytöillä pitäisi olla parhaat valmentajat, joita seurasta löytyy – tai ainakin erittäin hyvät valmentajat.

"Suomessa on valmentajia, jotka osaavat opettaa esimerkiksi pelikäsitystä erittäin hyvin, mutta kuinka moni heistä valmentaa 6–13-vuotiaita?", Nuccio kysyy – ja vastaa:

"Ei moni. Pitäisi olla useampia."

Nuccion mielestä Palloliitto voisi auttaa asiaa vaatimalla ja kannustamalla. Liitto voisi antaa seuroille statukset sen mukaan, miten ne ovat valmennuksen ja toimintansa järjestäneet.

"A-luokkaan pääsisi esimerkiksi seura, jolla on korkeimman tason Uefa Pro -koulutettu valmennuspäällikkö ja yksi Uefa A -tason valmentaja 50:tä junioria kohden. B-luokassa olisi omat kriteeriinsä ja C-luokassa omansa", Nuccio ehdottaa.

Kriteereitä voisi olla muitakin, ja niitä voitaisiin käyttää seuroille myönnettävän tuen ja bonusten perusteina.

Nuccion mielestä järjestelmä kannustaisi seuroja hoitamaan asiansa hyvin. Kun seurassa on hyvät valmentajat ja bonuksia keräävä organisaatio, niin seura houkuttelisi myös pelaajia toisella tavalla.

"Taso nousisi", Nuccio uskoo.

Kokonaan toisia asioita ovat seurojen järjestämien harjoitusten sisältö, laatu ja määrä.

Kysymys kuuluu: ymmärretäänkö suomalaisissa jalkapalloseuroissa vieläkään, mitä pelaajakehityksen asettaminen etusijalle todella tarkoittaa?

"Pienten pelaajien kanssa ei saisi ajatella liikaa voittoa", Nuccio sanoo, "mutta voittamisesta pitäisi tulla tärkeää 14-vuotiaista ylöspäin."

"Jos voittamisen halu lähtee pelaajista itsestään, niin sehän on tietysti erittäin hyvä asia, mutta juniorivalmentajille tärkeintä pitäisi olla aina pelaajien kehittäminen."

"Suomessa on valmentajia, jotka peluuttavat jo 11–12-vuotiaiden joukkueita niin, että ne yrittävät voittaa turnauksia ja piirin sarjoja melkein hinnalla millä hyvänsä."

Ja se hinta on pelaajien kehitys.

"Suomessa on valmennuksessa käytössä monta hyvää juttua, kuten pelaajien kanssa käytävät kehityskeskustelut, positiivinen palaute ja hyvä kannustus. Mutta ei saisi unohtaa, että pelaajan kehitys tulee joka ikisessä treenissä, joka ikisessä pelissä. Jokaisessa niistä pelaajan pitäisi oppia jotain", Nuccio sanoo.

Valmentajan tehtävänä on vaatia ja varmistaa, että näin myös tapahtuu. Valmentajalta se vaatii kärsivällisyyttä, aikaa ja omistautumista.

Roberto Nuccio kertoo esimerkin työmäärästä, joka valmentamiseen liittyy.

"Yhden ainoan 01-ikäluokan Etelä-länsiliigajoukkueen pelin takia minulta menee töihin 20 tuntia. Sen se vaatii, jos valmennuksen haluaa tehdä hyvin."

Hyvä juniorivalmennus kehittää pelaajaa teknisesti, taktisesti, fyysisesti, psykologisesti ja sosiaalisesti, ja nämä kehityksen alueet otetaan huomioon jokaisessa harjoituksessa ympäri vuoden.

"Valmentajan pitäisi tietää, mitä ominaisuuksia hän haluaa pelaajassa kehittää."

Suomalaisessa jalkapallovalmennuksessa lapsen fyysisten ominaisuuksien kehittymiseen liittyvien herkkyyskausien merkitys tiedetään nykyisin hyvin. Herkkyyskausien huomioiminen päivittäisessä harjoittelussa ja harjoittelun suunnittelussa vaatii kuitenkin valmentajalta syvällistä asiantuntemusta ja systemaattisuutta. Vielä vaativampaa on lasten psyykkisten kehitysvaiheiden huomioon ottaminen..

"Siksi taitavimpien valmentajien pitäisi työskennellä pienten kanssa", Nuccio sanoo.

Osaavimpien valmentajien houkutteleminen junioreiden valmentajiksi ei kuitenkaan ole helppoa. Nuccio ehdottaa, että esimerkiksi piirien parhaista valmentajista voisi tehdä nuorten maajoukkueiden valmentajia. Se motivoisi kunnianhimoiseen juniorityöhön ja kouluttamaan itseään valmentajana eteenpäin.

"Paras valmentaja ei aina ole se, jonka joukkue pärjää 15-vuotiaitten piiricupissa parhaiten", Nuccio huomauttaa.

Valmentajan osaamista voisi kysyä seuroista, kollegoilta, pelaajilta ja niin edelleen. Pitäisi löytää ne, jotka oikeasti tekevät hyvää työtä.

Valmentajien koulutukseen voisi suunnata resursseja nykyistä enemmän.

Kun Nuccio kävi Uefan B-valmentajalisenssiin oikeuttavan kurssin Italiassa, koulutus kesti 34 päivää 6–8 tuntia päivässä. Koulutusviikossa oli yksi vapaa päivä, tenttejä varten piti lukea 10 kirjaa. Suomessa vastaava koulutus kestää 12 päivää.

"Taktiikan opetusta suomalaisilla valmentajakursseilla saisi lisätä", Nuccio sanoo.

"Opetusta tarvitaan ihan yksi vastaan yksi tilanteiden perusteista syvällisempiin asioihin, kuten vaikkapa siihen, miten 4–3–3 -pelisysteemillä pelataan 3–4–3:a vastaan."

Nuorten jalkapalloilijoiden fyysinen valmennus on oma taitolajinsa. Suomessa on jalkapalloon erikoistuneita fysiikkavalmentajia toistaiseksi erittäin vähän. Juniorijoukkueiden apuna heitä on tuskin lainkaan.

Nuccion mukaan olisi hyvä, jos 14-vuotiaitten ja sitä vanhempien junioreiden kanssa työskentelisi koulutettu fyysinen valmentaja.

Italiassa jalkapalloon erikoistuneen fyysisen valmentajan koulutus kestää kolme kuukautta. Kurssille pääsemisen edellytyksenä on liikunnanopettajan koulutus.

Suomessa fyysisen valmennuksen koulutusta on annettu jalkapallovalmentajille palloliiton järjestämien valmentajakurssien yhteydessä, valmennusklinikoilla, seminaareissa ja piirien järjestämissä tilaisuuksissa.

Myllypuro. Helsinki Cup. Valmennuspäällikkö Nuccio seisoo kentän laidalla ja katselee, kun Porvoon ja Käpylän pojat taistelevat pallosta.

"Näkee, ketkä pojista menevät kaksinkamppailuihin niin, että he oikeasti haluavat voittaa ne", hän sanoo.

Kansainvälisissä turnauksissa on usein silmiinpistävää, kuinka vähän suomalaisissa joukkueissa on kamppailusta ja voitontahdosta eläviä pelaajia, jotka voittavat kaksinkamppailuja ja kykenevät ohittamaan vastustajan pallon kanssa yksi vastaan yksi -tilanteissa lähes joka kerta.

Jopa maajoukkuetasolla on pelaajia, joiden henkilökohtaisen tekniikan puutteet ohitustilanteissa, ensimmäisessä kosketuksessa ja syöttötaidossa näkyvät selvästi, kun pelin tempo ja intensiteetti nousevat, ja aika ja tila kentällä käyvät vähiin.

Roberto Nuccion mukaan yksi selitys saattaa löytyä junioriajan harjoituksista.

"Vaikka tilanne on viime vuosina parantunut, tekniikkaa harjoitellaan edelleen liikaa paikallaan ja ilman vastustajaa."

Jalkapallojunioreiden taitokisoissa ei edelleenkään ole yhtäkään osiota, jossa pelaajan osaamista mitattaisiin pelitilanteessa vastustajaa vastaan.

Nuccion mukaan tekniikkaa ei saisi koskaan erottaa tilanteesta.

"Miksi? Se on ensimmäinen kysymys, johon pelaajan pitäisi oppia vastaamaan. Vasta sen jälkeen tulee – mitä, milloin, miten."

Pelaajien pitäisi pienestä pitäen oppia reagoimaan vastustajan liikkeisiin ja ymmärtää, miksi tietyssä tilanteessa pallo on parempi ottaa haltuun esimerkiksi vasemmalle eikä oikealle tai miksi syöttöharjoituksissa toinen syötön suunta on parempi kuin toinen.

Kovassa tempossa ratkaisujen täytyy myös syntyä nopeasti. Nuccion mukaan nopea ajatus on nimenomaan se, mikä erottaa huippupelaajat hyvistä ammattilaisista.

Kyse on pelaajan kyvystä tehdä kulloiseenkin pelitilanteeseen parhaiten sopiva ratkaisu mahdollisimman nopeasti.

"Ja nimenomaan ratkaisu, joka vie peliä eteenpäin tai jopa ratkaisee koko pelin."

Suomalaisessa valmennuksessa nopean ajatuksen käsitteen ymmärtämisessä ja siihen liittyvässä harjoittelussa on Nuccion mukaan parantamisen varaa.

Nopean ajatuksen sijasta suomalaisessa jalkapallokeskustelussa puhutaan yhä luontaisesta pallosilmästä tai pelisilmästä, vaikka kyse on ominaisuudesta, jota voidaan harjoitella ja kehittää kaikilla pelaajilla jokaisessa harjoituksessa.

"Espanjassa ja Italiassa nopean ajatuksen kanssa on tehty töitä jo parikymmentä vuotta", Nuccio toteaa.

Parhaan mahdollisen ratkaisun tekeminen nopeasti muuttuvassa pelitilanteessa edellyttää harjaantuneita motorisia, koordinatiivisia, teknisiä ja pelikäsityksellisiä taitoja yhdistyneenä aistien välittämiin havaintoihin, reagointikykyyn ja nopeaan ajatuksenjuoksuun.

"Monissa suomalaissa seuroissa tehdään nopean ajatuksen treenejä, mutta valmentajat eivät oikein tiedä, mitä he tekevät ja mitä olisi paras tehdä."

Myös nopean ajatuksen harjoituksissa sekä henkiset että fyysiset herkkyyskaudet täytyy ottaa huomioon.

"Peliymmärrys, henkiset ominaisuudet ja tekniikka ovat aina kiinni toisissaan", Nuccio sanoo.

Nuoria pelaajia ja heidän vanhempiaan hän patistaa pohtimaan, kuinka suuri on heidän halunsa pelata ja menestyä sekä kenen halusta on kyse. Tilanne on nurinpäin, jos valmentajan tai vanhempien intohimo ja menestyksen halu on suurempaa kuin pelaajien.

Harjoitusmääristä Nuccion näkemys on varsin maltillinen. Määrän sijasta hän puhuu laadun puolesta.

"Suurimmassa osassa jalkapallomaita 6–13-vuotiaat ja jopa 15-vuotiaat treenaavat 3–4 kertaa viikossa. Suomessa treenataan enemmän. Miksi?" hän kysyy.

Suomessa on seuroja joissa 12-vuotiaat ovat harjoitelleet seitsemän kahdeksan kertaa viikossa.

"Mitä he tekevät sitten kun tulevat siihen ikään, jossa määrää pitäisi tosissaan lisätä?" Nuccio kysyy. "Millainen heidän motivaationsa silloin on?"

"Ja jos he treenaavat kahdeksan kertaa viikossa, onko heillä oikeasti aikaa tehdä myös jotain muuta?"

Monen muun urheilun ammattilaisen tavoin Nuccio pyrkisi lisäämään lasten ja nuorten jokapäiväistä liikuntaa.

"Jos elämäntapa on oikeasti aktiivinen, niin 20 tuntia liikuntaa täyttyy viikossa helposti."

Pallokenttä 8. heinäkuuta 2015. Uusi päivä kentän laidalla. Tällä kertaa Töölössä Olympiastadionin katveessa, keskellä suomalaisen jalkapallon perinnemaisemaa.

Kysyn, mikä Roberto Nuccion mielestä olisi nuorille pelaajille parasta treeniä heidän omalla ajallaan.

"Pelaaminen", hän sanoo.

"Se että ne pitävät hauskaa yhdessä!"

Sitä varten jalkapallo on.

 

Kirjoittaja on Helsingin Sanomien urheilutoimituksen uutistuottaja ja vapaa-aikanaan FCFJ P00 -joukkueen joukkueenjohtaja.

Erkki Kylmänen HS
Myrskylä / Porvoo / Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!