Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tourilla tärkeä joukkueaika-ajo

Ranskan ympäriajo voi saada sunnuntain etapilla uuden johtajan

Urheilu
 
Eric Gaillard reuters
Alexis Vuillermoz
Alexis Vuillermoz Kuva: Eric Gaillard reuters

Tour de Francen voittokamppailu on muodostumassa klassiseksi mies miestä vastaan -taisteluksi vuoristoissa. Se johtuu osin siitä, että aika-ajojen rooli on vähäisempi kuin aiempina vuosina. Edellisen kerran ympäriajossa on pyöräilty näin vähän kilometrejä kelloa vastaan vuonna 1933.

Siksi tänään sunnuntaina ajettavaa joukkueaika-ajoa pidetään yhtenä Tourin tärkeimmistä osuuksista. Joukkueen epäonnistuminen 28 kilometrin pätkällä Vannesista Plumeleciin voi romuttaa huippuyksilön mahdollisuudet kokonaiskilpailun voittoon. Toisaalta keskinkertainen mäkimies voi nousta sijoituksissa kohisten.

Joukkueaika-ajo on kilpailumuoto, jossa tallin koko miehistö ajaa yhdessä. Kisa ajetaan äärimmäisen virtaviivaisissa varusteissa jopa yli 55 kilometrin keskituntinopeutta. Joukkueet etenevät tiiviissä muodostelmissa, joissa pari ensimmäistä ajajaa halkoo tuulta. Hetken keulassa ajettuaan he valuvat letkan hännille, ja tuoreemmat ajajat tulevat kärkeen. Lopussa koko joukkue saa saman ajan – paitsi ne onnettomat, jotka putoavat kyydistä.

Tourin joukkueaika-ajo sijoittuu tänä vuonna harvinaisen myöhäiseen vaiheeseen. Siksi sen voittajaa on lähes mahdotonta veikata.

Ympäriajon ensimmäisellä viikolla on nähty lukuisia vakavia loukkaantumisia. Monen joukkueen rivit ovat harvenneet. Loistavana aika-ajotallina tunnettu Orica-GreenEDGE on menettänyt reitin varrelle kolme ajajaa. Se joutuu lähtemään etapille vain kuudella miehellä yhdeksästä. Etixx–Quick-Step joutuu pärjäämään ilman Tony Martinia. Katushan riveistä puuttuu kokaiinista kärynnyt Luca Paolini.

Osuus vaikuttaisi olevan pedattu BMC-tallille, joka on lajin hallitseva maailmanmestari. Ei olisi yllätys, mikäli sen ykkösajaja Tejay Van Garderen sovittelisi johtajan keltaista paitaa ylleen tänä iltana. Keltapaita ei välttämättä ole siunaus – Martin ja Trek-tallin Fabian Cancellara ovat keskeyttäneet se päällään.

Skyn pitää onnistua paljon paremmin kuin Italian ympäriajon vastaavalla etapilla, jos se haluaa pitää Chris Froomen kilpailun ykkösenä.

Aika-ajon jälkeen kilpailijoilla on edessään ympäriajon ensimmäinen lepopäivä. Jalat kannattaa hieroa kunnolla auki, sillä tiistaina siirrytään Pyreneiden vuoristoon.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?